Classic Junior Festival și-a continuat misiunea de a face accesibilă educația muzicală
În perioada octombrie și noiembrie, Classic Junior Festival a prezentat copiilor din Cluj-Napoca un program complex, format din activități interactive, care le-au stârnit apetitul pentru muzica clasică. Au avut loc două ateliere și concerte interactive de muzică, o serie de ateliere de creație artistică și literară, dar și două noi producții artistice – „Beethoven s-a mutat la etaj” și “Eine Kleine Klassmusik”, care îmbină armonios muzica și teatrul.
Ateliere de muzică interactive, care au legat relația Copil-Instrument-Muzician
În ideea de a face muzica clasică mai atractivă pentru elevii din școlile clujene, organizatorii au gândit un pachet de evenimente și acțiuni punctuale, care urmăresc modificarea percepției muzicii clasice de către cei mici. Dintre acestea, atelierele muzicale interactive au reușit, la fel ca în fiecare an, să aducă muzica și instrumentele clasice în atenția participanților.
În cadrul atelierelor-spectacol “Despre instrumentele cu coarde” copiii au interacționat cu cei patru tineri muzicieni componenți ai unui cvartet de coarde, care au pregătit un program în 2 părți. Pentru început, aceștia au interpretat o serie de cântece și teme muzicale cunoscute, în special teme din filmele clasice Disney. Apoi au urmat discuții interactive despre muzica ascultată, o prezentare a instrumentelor muzicale, dar și explicarea principiilor de redare a sunetului sau importanța fiecărui instrument într-o orchestră. Atelierele “Despre instrumentele de percuție” i-au familiarizat pe copii cu noțiuni precum ritmul sau frecvența și i-au introdus în lumea instrumentelor de percuție.
În timpul unor audiţii de muzică clasică, copiii au desenat și au scris texte creative pe planșele dedicate. În plus, elevii au primit din partea organizatorilor CD-uri cu muzică clasică, care să îi familiarizeze și mai mult cu acest gen muzical sau chiar să le deschidă calea spre a învăța un instrument specific stilului.
Producții muzicale dedicate vieții marilor compozitori, prezentate în premieră
În cadrul acestei ediții, Classic Junior Festival a prezentat pentru prima dată două noi producții artistice – „Beethoven s-a mutat la etaj” și “Eine Kleine Klassmusik”, ce îmbină armonios muzica și teatrul, prezentând fragmente din viața compozitorilor ce au marcat muzica, din vremurile lor și până astăzi.
Spectacolul „Beethoven s-a mutat la etaj” omagiază Anul 2020 – Anul Beethoven
Povestea muzicală a marelui compozitor Ludwig van Beethoven este mai mult decât un spectacol pentru copii, adresându-se și părinților, prin modul nonconformist, provocator și neașteptat de punere în scenă. Scenariul împrumută elemente din cotidian și propune asocieri surprinzătoare, care fac muzica mai ușor de receptat și de savurat.
Făcând o țesătură iscusită între fapt și ficțiune, cu ajutorul personajelor: Beethoven, „motanul Dante”, „Herr Flamingo von Zimbabwe”, spectacolul face cronica unei felii din viața marelui reprezentant al perioadei clasice, marcând etape importante ale creației acestuia, pe fondul lucrărilor muzicale ale lui Beethoven, interpretate live de Q quartet.
Trăiri, transformări, evoluții sunt redate prin partituri muzicale beethoveniene, artistic înlănțuite pe emoția fiecărei scene. Există tot felul de detalii istorice încorporate în poveste, precum și o examinare plină de înflăcărare a experienței de surditate a lui Beethoven și a modurilor în care acesta a încercat să compenseze pierderea auzului.
Spectacolul este, în esență, un concert de muzică clasică susținut de orchestră, însă „îmbrăcat” într-o poveste pentru a menține atenția copiilor și a elimina clasicele prezentări fade dintre piese. Formatul spectacolului este special gândit pentru audiența tânără, între 6 și 12 ani, dar este adresat întregii familii.
“Eine Kleine Klassmusik”, spectacol ce parafrazează bine-cunoscuta capodoperă a lui Mozart
Cea de-a doua producție muzicală îl are în centru pe Wolfgang Amadeus Mozart, fiind un exercițiu de imaginație condus muzical într-o manieră prietenoasă. Toată înlănțuirea de scene pornește de la întrebarea „Ce făcea Mozart la vârsta ta?”. Prin diferite repere ale muzicii clasice, copiii descoperă bucăți muzicale pe care le asociază cu propria lor realitate: cântece pe care nu poți fi trist, piese care te fac să vrei să dansezi, piese în care te simți ca un detectiv etc. De-a lungul spectacolului, elevii pot repera în cadrul scenariului captivant o serie de personaje și elemente asociate perioadei clasice: Mozart, Beethoven, Rossini, Haydn, dar și Mozartmobilul sau alte personaje fantastice. Astfel, firul poveștii îi ajută pe cei mici să descopere partituri celebre, pentru ca mai apoi să le recunoască și să le reasculte cu plăcere.
Ambele spectacole muzicale din cadrul Classic Junior Festival au avut premiera în cursul lunii noiembrie, însă ele vor putea fi vizionate prin intermediul DVD-urilor distribuite copiilor. Acestea sunt însoțite și de un caiet de activități care completează dimensiunea educativă a spectacolelor.
Classic Junior Festival este un program de educație muzicală realizat de Asociația Culturală Play cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Comunicat de presă