Transformare impresionantă: clădire reabilitată pe str. Arany János, în apropiere de Parcul Central
Este o bucurie să putem admira azi o clădire reabilitată de pe str. Arany János. Ne-a atras atenția deoarece, în urmă cu doar câțiva ani, treceam în revistă toate bijuteriile arhitecturale aflate pe această mică străduță de lângă Parcul Central. Ne-am făcut atunci timp, într-o după-amiază, să le înșirăm pe toate, să ne oprim în fața porților, să aflăm câte ceva despre ele » Frumoasele clădiri de lângă Parcul Central. Deși multe dintre ele aflate într-o oarecare stare de degradare, clădirile de pe Arany János și-au păstrat demnitatea arhitecturală de-a lungul anilor – acel ceva care te face să privești admirativ zidurile, cadrul ferestrelor, intrarea ș.a.
Casa în care s-a născut Sinor Denis (născut Dénes Zsinór)
Clădirea de pe str. Arany János, nr. 13, a fost așadar reabilitată. De proiect s-a ocupat echipa Moebius Engineering & Design, responsabilă de altfel de numeroase alte restaurări și reabilitări ale monumentelor istorice nu doar la nivelul județului Cluj, ci și la nivel național.
La intrare, în partea dreaptă, a rămas plăcuța de pe care aflăm că aici, în această clădire, s-a născut „savantul părinte al studiilor altaistice, istoric, filolog, orientalist, Membru fondator al Permanent International Altaistic Conferences (PIAC), Sinor Denis.” Născut în 17 aprilie 1916, în Cluj, Sinor Denis a crescut în Ungaria și Elveția, urmând cursurile universitare în Budapesta. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a făcut parte din rezistența și din armata franceză, devenind cetățean francez. Istoric, filolog și orientalist, Sinor Denis a fost, la nivel global, unul dintre cei mai de seamă erudiți ai istoriei Asiei Centrale.
Înainte & Acum
De aceeași stradă se leagă și destinul unei alte personalități istorice: în casa de la numărul 17, timp de 19 ani, în perioada 1921 – 1940, a trăit ilustrul pedagog și profesor universitar Onisifor Ghibu.
Fotografii: Moebius Engineering & Design