Cireși japonezi la Cluj: 100 de puieți altoiți au ajuns cu bine în orașul nostru
Clujul va fi înfrumusețat în următorii ani de florile de sakura, mulțumită donației făcute de Kazuchika Mori, președintele Asociației Japan Sakura.
Momentan, cireșii japonezi care vor înfrumuseța o alee din oraș sunt aclimatizați la Stațiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca. Referitor la puieții ajunși la Cluj-Napoca și la acest proces de aclimatizare, Conf. Dr. Claudiu Ioan Bunea, directorul SCH, afirmă:
„Am primit 100 de bucăți, din totalul de 500 pentru care s-a convenit prin proiectul colaborativ, iar dacă lucrurile vor merge bine, în timp vor sosi și ceilalți puieți. Cireșii primiți acum trebuie să stea trei ani în carantină, adică două veri și trei ierni, după cum ne-a spus specialistul japonez, și sunt două motive principale: primul ține de regulamentele impuse de UE, iar al doilea de faptul că acești puieți trebuie să se adapteze, să fie monitorizați din punct de vedere fitosanitar, dar și pentru a-și dezvolta corespunzător sistemul radicular. Suntem bucuroși de acest proiect și sperăm ca totul să decurgă așa cum trebuie”.
Donația a fost făcută oficial în anul 2014, în urma vizitei făcute la Cluj-Napoca a unei delegații oficiale din orașul Matsuyama. Proiectul colaborativ a fost stabilit între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Ehime University – Facultatea de Agricultură din Matsuyama (Japonia), cu implicarea USAMV Cluj-Napoca / Stațiunea de Cercetare Horticolă.
Hanami pe aleile Clujului…
Înflorirea cireșilor japonezi are loc în martie-aprilie, iar în cultura japoneză acest moment a devenit un adevărat eveniment, un festival al miresmelor și nuanțelor de roz și alb. Există chiar și un termen special – Hanami – care desemnează acțiunea simplă de a privi florile, la un picnic, sub un copac Sakura. Mulți turiști își planifică vizitele în Japonia în așa fel încât să se bucure de acest minunat spectacol. Iar dacă o vizită în Japonia este mai greu accesibilă, în următorii ani vom putea admira cireșii japonezi aici, în Cluj-Napoca.
Puieții aduși la Cluj fac parte din specia Prunus Serrulata, iar dacă totul decurge bine, vor ajunge la o înălțime de 5-12 metri.