Ciprian Pătrașcu va încerca să pună drapelul Clujului pe vârful Everest

de | | 2 Minute

Ciprian Pătrașcu va încerca să pună drapelul Clujului pe vârful Everest.

Alpinistul clujean Iuliu Ciprian Pătrașcu a primit drapelul cu însemnele judeţului Cluj înainte de plecarea spre cucerirea celui mai înalt vârf din lume, Everest.

Reuşita alpinistului ar reprezenta o premieră absolută pentru judeţul Cluj, acesta devenind astfel primul clujean care ar reuşi să treacă pragul de 8.000 de metri.

În cadrul conferinței de presă, Iuliu Ciprian Pătraşcu a declarat că speră să realizeze două premiere, una să treacă de pragul de 8.200 de metri fără oxigen suplimentar, iar al doilea să ajungă până pe vârful Everestului. „Proiectul să sperăm că va face o premieră pentru Cluj. Noi vom încerca două premiere pentru Cluj. Prima va fi să trec pragul de 8.000 de m fără oxigen. Vom merge pe partea nordică, pe partea chineză, unde cea mai înaltă tabără este la 8.200 de m şi voi încerca să folosesc perioada de aclimatizade de o lună, o lună şi jumătate pentru pregătire pentru fereastra de pe Everest să ajung până la 8.200 de m fără oxigen, mă întorc înapoi în tabăra de bază şi după aceea aştept perioada de vârf în care voi merge de la 8.200 de m în sus cu oxigen suplimentar până pe vârf şi înapoi”, a declarat Iuliu Ciprian Pătraşcu.

Plecare va avea loc în data de 10 aprilie, iar expediţia va dura până în 31 mai, în funcţie de vreme şi de alte elemente pe care nu le-au putut anticipa. Echipa va fi formată din patru persoane: un olandez, doi nepalezi şi un român. În cadrul acestei aventuri va porni alături de o echipă formată din doi nepalezi şi un olandez, colegi alături de care alpinistul a participat şi la expediţia din Antarctica.

Pătraşcu Iuliu Ciprian, unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti clujeni, a reuşit la sfârşitul anului 2014 performanţa de a deveni primul clujean şi cel de-al patrulea român care a atins cel mai înalt vârf de pe continentul Antarctica – Mt. Vinson, hobby-ul său concretizându-se în iniţierea unui proiect, „Seven Summits today”, care presupune atingerea cu succes a celor mai înalte vârfuri de pe şapte continente. Până în prezent, ambiţiosul sportiv clujean a reuşit să cucerească cinci din cele şapte vârfuri, actualul obiectiv reprezentându-l vârful Everest, cel mai înalt din Asia.

Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com