Cinema ARTA lansează programul what’s the score? – o călătorie esențială în lumea muzicii de film
Toamna aceasta, Cinema ARTA vă invită pe strada Universității, nr. 3, într-o călătorie unică prin istoria filmului și a muzicii de film.
În fiecare marți, începând din 6 septembrie, va avea loc săptămânal câte o proiecție specială what’s the score?, însoțită de evenimente conexe la ARTA Café, cafeneaua din incinta cinematografului. Seria de filme se va încheia cu Ziua ARTA, sărbătorirea a 109 ani de la deschiderea cinemaului, eveniment care va avea loc între 28-30 octombrie 2022.
Prin seria what’s the score? ne propunem să facem o introducere esențială în istoria muzicii de film, să prezentăm coloane sonore și compozitori importanți din istoria cinematografiei, reprezentativi pentru ultimii o sută de ani în care a funcționat și cinematograful ARTA. Muzica de film este capabilă să transmită ceea ce filmul încearcă să spună fără cuvinte și să evoce un răspuns emoțional visceral. Conectează timpul, generațiile, filmul cu spectatorul, trece bariera limbilor, și poate să transmită un ton emoțional colectiv. Nu-l vezi, dar e acolo și e o contribuție esențială la experiența noastră cinematografică. De mult îmi doream să facem această serie curatoriată despre muzică de film la Cinema ARTA, să (re)vizionăm filme subliniind importanța sunetului, coloanei sonore și a compozitorilor. – Csilla Nagy, curator Cinema ARTA.
Primele titluri din serie prezintă trei compozitori din „epoca de aur” (1930-1950) a muzicii de film: Max Steiner (Casablanca), „părinte” al muzicii de film, care a fost printre primii care au recunoscut necesitatea unor partituri originale pentru fiecare peliculă, Fumio Hayasaka (Cei șapte samurai), un compozitor excelent despre care se vorbește prea puțin, și Bernard Herrmann (Psycho), cel care „a definit muzica de suspans” și a stabilit-o ca practică standard în filmele horror și sci-fi.
În anii ‘50, influența muzicii jazz este predominantă. Din această epocă, publicul se poate bucura de muzica celebrului compozitor afro-american Miles Davis în cunoscutul film francez Ascensor pentru eșafod. În anii ‘60, filmele western sunt în vogă. Din această perioadă publicul e invitat să-l descopere pe unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de film: Ennio Morricone (Cel Bun, cel rău, cel urât).
Urmează Vangelis (Blade Runner), una dintre cele mai importante figuri din istoria muzicii electronice și a muzicii moderne de film și Philip Glass (Orele), considerat drept unul dintre cei mai influenți compozitori de la sfârșitul secolului XX. Seria se încheie cu lumea muzicală a compozitorului islandez Jóhann Jóhannsson (Primii și ultimii oameni).
Alături de proiecții, publicul este invitat la evenimentele conexe ale filmelor, care vin să completeze experiența cinematografică precum vinyl sets și pop-up studio cu sintetizatoare.
PROGRAM
Pentru bilete și pentru a fi la curent cu ultimele noutăți consultați website-ul cinematografului www.cinema-arta.ro
–
Parteneri: Institutul Francez din Cluj-Napoca, MeloMelanj, Cirkular, Make Music Not War
Evenimentul face parte din proiectul ARTA: cinema și patrimoniu derulat de asociația ARTA în dialog. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.
Cinema ARTA este parte a rețelei Europa Cinemas, Trans Europe Halles și CICAE.
Comunicat de presă