Cinema ARTA, cel mai vechi cinematograf din țară, împlinește 110 ani | Proiecție specială

de | | 2 Minute

Cinema ARTA, cel mai vechi cinematograf din țară, împlinește 110 ani | Proiecție specială

Cinema ARTA sărbătorește 110 de ani de la înființare, fiind singurul cinematograf din România care, în peste un secol de existență nu și-a pierdut rolul original. Pentru a marca această bornă istorică, Cinema ARTA îi invită pe clujeni, la fel cum o făcea în anul 1913, să se lase fascinați de marele ecran, de data aceasta de Cabaret, film cu opt premii Oscar în palmares.

Inaugurat în 1913, odată cu încheierea construcției Palatului Sebestyén, Cinema ARTA, pe atunci  Egyetem Mozgó (Cinema Universității), era cea mai nouă apariție pe harta spațiilor de proiecție ale Clujului, care mai cuprindea locații precum Cinema Urania sau Teatrul de Vară, actualul Teatru Maghiar de Stat. A purtat mai multe denumiri de-a lungul anilor, de la Select, Maxim Gorki, Tineretului, și în sfârșit, ARTA, dar nu și-a pierdut niciodată nici misiunea inițială, aceea de a aduce filmul de artă în atenția publicului, și nici rolul de participant activ la dezvoltarea culturală a comunității. 

Cinema ARTA, cel mai vechi cinematograf din țară, împlinește 110 ani Proiecție specială

„Dincolo de istoria locului sau de faptul că, aici se proiectează filme de peste 110 de ani, Cinema ARTA are meritul de a-și fi păstrat dedicarea și implicarea pentru sprijinirea producțiilor independente și filmelor de festival. Musicalul Cabaret este cadoul nostru oferit clujenilor, pe care-i invităm să facă exact același lucru pe care-l făceau iubitorii de film de acum 110 ani, într-o seară de marți: să meargă la film, la ARTA”, a spus Monica Sebestyén, managerul cinematografului

Un răsfățat al Academiei Americane de Film, cu 8 premii Oscar în palmares, 𝐂𝐚𝐛𝐚𝐫𝐞𝐭 rămâne, și după 50 de ani de la premieră, unul dintre titlurile de referință ale cinematografiei. „Lăsați-vă grijle afară” și intrați în lumea cabaretului, în decadentul club Kit Kat din Berlinul anului 1930. Aici, spiritul libertin al personajelor sale principale, Sally Bowles (Liza Minnelli) și Brian Roberts (Michael York), și fervoarea naționalistă, antisemită, care punea stăpânire pe Germania creează exact contrastul care face ca acest musical să nu fie doar încă un film despre the Golden Age.

Proiecția filmului Cabaret are loc marți 31 octombrie de la ora 19:00 și va fi precedată de o prezentare pe tema 𝐒𝐩𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐜𝐨𝐥, susținută de Daniel Iftene și Radu Toderici, începând cu ora 18:00.


Comunicat de presă

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.