Cineaștii celebrați în secțiunea 3×3 de la TIFF.24

de | | 3 Minute

Cineaștii celebrați în secțiunea 3×3 de la TIFF.24

Filme esențiale a trei regizori contemporani din Spania, Estonia și Kazahstan vor putea fi văzute la cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 13-22 iunie 2025). E vorba despre Rodrigo Cortés, Rainer Sarnet și Adilkhan Yerzhanov, care vor fi celebrați în cadrul secțiunii 3×3. Mai mult, cei trei vor fi prezenți la Cluj, pentru întâlniri cu publicul.

Biletele și abonamentele pentru TIFF.24 pot fi achiziționate online pe tiff.eventbook.ro

3×3: Rodrigo Cortés

Aventura cinematografică a lui Rodrigo Cortés a început în adolescență, după ce a împrumutat de la unchiul său o cameră Super 8 și, împreună cu prietenul său cel mai bun, a început să se joace de-a filmele. După o serie de scurtmetraje multipremiate, a debutat în lungmetraj cu Concurentul (The Contestant, 2007), o comedie neagră despre un profesor universitar care câștigă la loto, doar ca să descopere că, după plata taxelor, nu îi vor rămâne destui bani pentru a-și plăti datoriile. Acesta va putea fi văzut la TIFF.24, în cadrul secțiunii 3×3.

La Cluj, cinefilii vor avea șansa de a face cunoștință cu filmografia eclectică a cineastului spaniol și prin Îngropat de viu (Buried, 2010), un thriller intens și claustrofobic despre un șofer de camion american (interpretat de Ryan Reynolds) care se trezește îngropat de viu într-un coșciug de lemn, în mijlocul Irakului, alături de doar câteva obiecte, dar și prin cel mai recent film al său, Escape (2024), care spune povestea unui personaj cel puțin atipic: un bărbat care ar face orice pentru a ajunge la închisoare. Acesta din urmă îl are ca producător pe nimeni altul decât Martin Scorsese, unul dintre idolii lui Cortés.

Prezența lui Rodrigo Cortés la TIFF este posibilă cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România. 

3×3: Rainer Sarnet

Cunoscut pentru viziunea sa cinematografică unică, la granița dintre realism magic, folclor baltic și experiment vizual, Rainer Sarnet este una dintre cele mai interesante voci ale cinemaului est-european contemporan. Cu prilejului focusului extins dedicat Estoniei, TIFF.24 îi dedică un portret amplu în cadrul secțiunii 3×3, oferind publicului ocazia rară de a explora universul unui cineast care sfidează convențiile și limbajele cinematografice clasice.

Idiotul (The Idiot, 2011) este o reinterpretare contemporană și personală a celebrului roman omonim al lui Dostoievski, Noiembrie (November, 2017) poartă spectatorii prin pădurile înzăpezite ale Estoniei, într-un basm terifiant filmat într-un alb-negru hipnotic, în timp ce Lupta invizibilă (The Invisible Fight, 2023) combină muzica death metal cu artele marțiale într-o poveste delicios de dubioasă despre un paznic de la granița dintre Uniunea Sovietică și China care vrea să atingă iluminarea.

Filmele lui Rainer Sarnet proiectate la TIFF fac parte din Focus Estonia realizat cu sprijinul Ambasadei Estoniei în România și al Estonian Film Institute

3×3: Adilkhan Yerzhanov

Poetic, absurd, dar profund ancorat în realitățile sociale ale țării sale, regizorul kazah Adilkhan Yerzhanov e autorul unei opere compacte îmbibate de referințe și omagii cinefile și va avea parte la TIFF.24 de o mini retrospectivă cu trei dintre cele mai proaspete filme ale sale.

Maurul (Moor, 2024) e o dramă urbană cu accente de thriller și momente de poezie vizuală, în care un mercenar fără nume bântuit, la propriu, de umbrele victimelor sale luptă să-și salveze cumnata dintr-o rețea de traficanți, Pisica galbenă (Yellow Cat, 2020), prezentat în premieră la Veneția, e o poveste tragicomică despre un fost deținut obsedat de cinema care visează să deschidă un cinematograf în munți, iar Cadetul (Cadet, 2024 – Berlinale Forum) explorează în cheie horror universul toxic și violent dintr-o academie militară zguduită de o serie de morți misterioase.

Din filmografia lui prolifică (17 filme în 14 ani), la TIFF s-a putut vedea anul trecut Lupul de stepă (Steppenwolf, 2024), iar Cinemateca TIFF de la Cinema Victoria din Cluj programează la sfârșitul lunii mai, ca aperitiv la retrospectiva din iunie, comedia rurală Imunitate de turmă (Herd Immunity, 2021), o poveste absurdă despre corupție în vreme de pandemie.

Programul complet al TIFF.24 va fi anunțat în curând și va include peste 200 de filme, cine-concerte și evenimente. 

***

Ne puteți urmări pe:

tiff.ro | Facebook | Instagram | Youtube | TikTok

***

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.


Comunicat de presă

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.