Cinci zile pe Kogălniceanu cu delicatese ungurești

de | | 3 Minute

Cinci zile pe Kogălniceanu cu delicatese ungurești, vin nobil și cărți bune

Zilele Culturale Maghiare vor îmbrăca, între 19 și 23 august, strada Mihail Kogălniceanu în straie de sărbătoare. Aici se va organiza un târg al meșteșugarilor, își vor amplasa standurile muzee și își vor improviza scene trupe de teatru.

Pe strada adiacentă Em. de Martonne va funcționa un târg de vinuri, unde se vor putea degusta produse din Serbia, Ungaria și România. Pentru iubitorii de cărți Librăria Humanitas a pregătit și un târg de carte, cu traduceri din scriitori maghiari de succes, dar și cele mai noi apariții editoriale marca Humanitas.

Traduceri din scriitori maghiari

Astfel, iubitorii literaturii vor găsi, la standul de pe strada Mihail Kogălniceanu al librăriei, traduceri din autori ca Peter Esterhazy, Laszlo Krasznahorkai, Sandor Marai, Peter Nadas, Adam Bodor sau Korossi Joszef, dar și volume deja cunoscute pentru publicul român, ca Supunere de Michel Houellebecq sau Memoriile unei fete cuminți, de Simone de Beauvoir.

targ-carte-gaudeamus

Câteva dintre cărțile pe care publicul le va putea găsi la standul librăriei sunt cele din seria de autor Peter Esterhazy, unul dintre cei mai apreciați autori maghiari contemporani, dar și Satantango al lui László Krasznahorkai, volumul care a dat nașterii filmului-cult de șapte ore al regizorului Béla Tarr. Târgul de carte va fi completat de cărți de istorie recentă, memorii, culegeri de interviuri sau lucrări pe teme socio-politice.

Alături de vinul nobil și cărțile bune, pe strada Kogălniceanu participanții vor putea degusta mai multe produse tipic ungureşti în Cortul dedicat turismului maghiar, ce va funcționa pe perioada 20-23 augut, pentru a promova oferta turistică a Ungariei.

Dintre delicatesele expuse spre degustare se vor afla cârnaţii de Gyula (sau cârnaţii perechi din Gyula), un produs tipic unguresc. Este vorba de un sortiment de cârnaţi condimentați, fabricați din materii prime caracteristice doar pentru Ungaria. De fapt, produsul se produce doar în oraşele Gyula şi Békéscsaba, ceea ce îl face unic și apreciat de consumatorii în materie.

Vișine de Szank, trase prin ciocolată

Ofertele „dulci” vor ademeni vizitatorii care vor putea degusta vişinele din Szank, realizate manual. Dulciurile sunt compuse din vişine din culturile locale, care sunt cufundate în ciocolată topită pentru a atinge o forma finală. În prealabil, vişinele sunt pregătite ținându-se în alcool de 72 de grade, sâmburii fiind scoşi doar înainte de a le folosi. Manufactura din Szank fabrică zilnic treizeci de kg de praline, adică 2.500 de bucăţi.

La capitolul „dulce- acrișor”, participanții vor fi invitați să guste gemul de prune Bereg. Celebrele prune de Szatmár şi Bereg se coc în livezile rodnice din judeţul Szabolcs-Szatmár-Bereg, ocupând un loc de cinste printre tradiţiile gastronomice ale regiunii.

Băuturile mai tari sau doar răcoritoare vor fi și ele reprezentate. Vor avea loc degustări de pălincă fabricată din mere de Szabolcs şi prune de Szatmár. Apoi, pe vizitatotii cei mai mici îi așteaptă sucul de mere 100% natural de Derecske, dar și merele Derecske. Merele Derecske sunt o marcă unică prin paleta de gusturi şi prin calitate.

Zilele Maghiare

Tocăniţă de vită sură cu frecăţei de Hortobágy

„Apogeul” culinar se va produce vineri, 21 august 2015, înainte de masă, pe str. Potaissa unde se va găti tocăniţă de vită sură cu frecăţei de Hortobágy. Aici va avea loc o demonstraţie de gătit şi o degustare, cu participarea Restaurantului Barabás din Debrecen, reprezentat de maestrul bucătar Barabás Zoltán, vicepreşedintele Uniunii Naţionale Ungare de Gastronomie şi al Restaurantului VIA din Cluj. Restaurantul Barabás se poate mândri cu numeroase aprecieri pentru munca depusă în vederea popularizării culturii, tradiţiilor şi specialităţilor gastronomice maghiare. Restaurantul VIA își are locația într-o casă veche barocă, renovată, acolo unde clienții se pot simţi ca acasă.

Vizitatorii Cortului dedicat turismului maghiar pot participa de asemenea, la activităţi interesante. Atelierul de pictură corporală airbrush, va da posibilitatea vizitatorilor să beneficieze de pictură corporală reprezentând animale şi simboluri din Ungaria şi pe de lacul Tisa. acestea îi vor aminti purtătorului, timp de aproximativ o săptămână, oferta turistică atractivă a Ungariei şi a Lacului Tisa.

În curtea Liceului Teoretic Báthory István, participanții vor putea face cunoaștință cu pista cu obstacole prin Nu te lăsa pe spate! – Circuite de neuitat Segway PT! – Circuite de neuitat pe Segway PT!  Micile vehicule pot fi puse la încercare, între 21–23 august, timp de 3-4 ore, înainte şi după-masă. Totodată, reprezentanţii Rubik Stúdió organizează demonstraţii cu cubul de mai multe ori
pe zi.
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fii în pas cu noutățile,evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook

redactor Cluj.com

Tia Sîrca