Cimitirul Hajongard

de | | 2 Minute

Cimitirul Hajongard

Este unul din obiectivele turistice cele mai pitorești ale orașului și se întinde pe o suprafață de aproximativ 14 hectare. Cimitirul Hajongard cunoscut oficial ca și Cimitirul Central (în maghiară Házsongárdi temető, din germană Hasengarten) de pe fosta Ulița Măcelarilor, în prezent str. Avram Iancu, este unul din cele mai vechi cimitire din Cluj, înființat în secolul al XVI-lea odată cu devenirea neîncăpătoare a cimitirului care a funcționat în jurul Bisericii Sf. Mihail din centrul orașului.

Fotograf Tudor Tomsa-Stoian - Cimitirul Central 2

Numele cimitirului provine de la vechea denumire germană a zonei aflate pe spațiul actualului cimitir, respectiv Hasengarten (în traducere „Grădina cu iepuri”). Numele Hasinschart este atestat la Cluj din anul 1373. Prima atestare ca atare a Dealului Hajongard, aflat la sudul cetății medievale a Clujului, datează din anul 1503. Lingvistul Attila Szabó a considerat plauzibilă, în afara încetățenitei etimologii populare „grădina cu iepuri”(Hasengarten-Házsongárd), varianta derivării denumirii din Haselgarten, deci de la o grădină cu aluni.

Decizia înființării cimitirului a fost luată de autorități după epidemia de ciumă din anul 1585. Cimitirul a fost mărit de mai multe ori, astfel în secolul XVII s-a înființat cimitirul luteran, iar în anul 1840 vechiul cimitir evreiesc.

În 1885 cimitirul a fost aranjat, multe pietre vechi au fost mutate de la locul lor, s-au desemnat parcelele și au fost plantați arbori. La sfârșitul secolului al XIX-lea cimitirul a fost extins spre sud, deschizîndu-se în 1892 noul cimitir evreiesc și cimitirul soldaților. Cea mai veche piatră de mormânt datează din anul 1599 și se află în partea luterană a cimitirului.

Dintre personalitățile care își găsesc odihna în Cimitirul Central amintim: Ion Agârbiceanu, scriitor, Emil Racoviță, speolog, Paul Sima, pictor, radu Stanca, dramaturg, Emil Isac, scriitor, Iuliu Hațeganu, prof.universitar, Virgil Fulicea, sculptor, Gheorghe Dima, compozitor, Gyorgy Banffy, guvernator al Transilvaniei, Miklos Banffy, politician și ministru de externe al Ungariei, Miklos Josika, scriitor, Jeno Janovics, actor și regizor etc.

Sursă: Wikipedia

Fotograf: Tudor Tomșa Stoian