Cetățuia va fi amenajată: cum va arăta în viitor?

de | | 4 Minute

Cetățuia va fi amenajată: a fost desemnat proiectul câștigător!

Au fost anunțate rezultatele competiției internaționale de soluții pentru amenajarea ansamblului urban „Cetățuia”, iar odată cu ele putem admira și randările din cadrul proiectului câștigător. Concursul a fost lansat la începutul lunii aprilie 2019, fiind organizat de către Ordinul Arhitecților din România la solicitarea Primăriei Cluj-Napoca, iar jurizarea proiectelor înscrise a avut loc în perioada 28-30 mai 2019.

Scopul concursului a fost găsirea celor mai bune soluții privind amenajarea zonei, ca demers de valorizare și integrare a îndrăgitului ansamblu urban în sistemul de agrement al Clujului. Se dorește, astfel, transformarea Cetățuii într-un spațiu public de calitate, care să faciliteze desfășurarea evenimentelor în aer liber și să încurajeze prezența comunității și a turiștilor în zonă. Totodată, s-a dorit ca proiectul câștigător să aibă în vedere valorificarea caracterului identitar al Cetățuii, precum și păstrarea aspectului natural al versantului sudic, cu aspect stâncos și împădurit.

Cum va arăta, așadar, Cetățuia?

Cetățuia va fi amenajată
Randare proiect câștigător de amenajare a Cetățuii

Competiția a fost câștigată de Atelier Mass, Ana Horhat, Metapolis Architects (Proiect nr. 59 – CH2020), aprecierea juriului fiind următoarea:

„Juriul a apreciat acest proiect pentru discursul său coerent și narațiunea contemporană sensibilă pentru designul peisajului. În această abordare, Dealul Cetățuia este principalul actor și echipa prezintă o înțelegere profundă a soluțiilor naturale, a morfologiei, a vegetației și a hidrologiei.”

Cetățuia va fi amenajată
Randare proiect câștigător de amenajare a Cetățuii
Cetățuie
Randare proiect câștigător de amenajare a Cetățuii
Randare proiect câștigător de amenajare a Cetățuii
Randare proiect câștigător de amenajare a Cetățuii

Câștigătorii concursului internațional

Premiul I constă în contractul de proiectare care are o valoare estimată la 1.476.149 RON, fără TVA. De asemenea, au mai fost acordate încă două premii și o mențiune. Premiul II a fost acordat către Asiza Birou de Arhitectură S.R.L. (70.000 RON), iar premiul III către MOSSFERN SRL (45.000 RON). Mențiunea onorifică a fost primită de SC Team Up Proiectare si Constructii SRL datorită legăturii cu patrimoniul transilvănean și orientării către comunitate.

Juriul concursului a fost alcătuit din arh. și peisagist Miriam García García, arh. Köllő Miklós, arh. Eugen Pănescu, arh. Iulia Stanciu, arh. Ligia Subțirică, peisagist Diana Culescu și peisagist Hermann Georg Gunnlaugsson, avându-i ca membri supleanți pe arh. Anca Virginaș și antropolog Laura Panait.

Cetățuia amenajată
Randare proiect câștigător de amenajare a Cetățuii
Cetatuie 7
Randare proiect câștigător de amenajare a Cetățuii

5 concursuri în derulare, 5 concursuri în pregătire

Concursul de față face parte dintr-o serie de competiții de arhitectură din Cluj-Napoca care vizează regândirea spațiilor urbane » Turnul Celor Trei Vârste, Ethno Park Cluj, Rethinking Someș, Parcul Feroviar, Amenajarea urbană Kogălniceanu și concursul pentru noul Consiliu Județean Cluj.

„Le mulțumesc membrilor OAR din România și din Cluj pentru profesionalismul de care dau dovadă în implementarea acestor proiecte, chiar dacă pentru opinia publică ele durează puțin mai mult, dar sunt incomparabil calitativ mai bune decât orice altă soluție de licitație pe care o avem în sistemul legislativ din România. Subliniez că acest demers al nostru pune accent pe calitate în detrimentul cantității.

Avem 5 concursuri de soluții care sunt în derulare și alte 5 concursuri de soluții care se află în pregătire. E vorba despre 2 parcuri pe care le amenajăm în zone deficitare, unul în zona Bună Ziua, iar celălalt este Parcul Est, care pleacă de joi la drum. Pe lângă cele două proiecte pregătite, mai avem încă 3 proiecte în pregătire pentru exercițiul financiar 2021-2027 al Uniunii Europene, două pentru școli și unul pentru un Science Museum. Pentru prima dată vorbim despre proiecte pentru școli pornind de la concursuri de soluții.

Vă mulțumim pentru munca pe care o faceți și vă facem această ofertă nouă de a face acest parteneriat pentru proiecte importante ale comunității noastre pe termen lung, mediu și scurt”, a transmis primarul Emil Boc.