Cetăţuia se umple cu instalaţii artistice impresionante la 18+ festival

de | | 4 Minute

Cetăţuia se umple cu instalaţii artistice impresionante la 18+ festival

Programul 18+ festival se conturează cu o serie de artişti de top care vor umple Cetăţuia între 26 si 27 septembrie cu lucrări deosebite ce transformă spaţiul evenimentului într-un hot spot creativ. După ce am anunţat Matka, cunoscuta sculptură masivă din lemn reciclat a artistei de origine americană Olga Ziemska, care realizează în premieră o variantă românească a lucrării pentru Cluj, vă dezvăluim un calup nou de instalaţii artistice pe care le descoperi live la festival.

Matchstick Men- Wolfgang Stiller – Germania

Instalaţia complexă a unuia dintre cei mai apreciaţi artişti ai Germaniei (cu nu mai puţin de 50 de expoziţii individuale şi peste 70 de grup), dezvaluie o perspectivă inedită asupra conceptului de “ardere” interioară a omului. Piesele măsoară între 1,5 şi 2 m înălţime.
Instalaţia nu este o expoziţie itinerantă, artistul creând o versiune proaspată pentru fiecare expunere, experimentând cu dimensiuni, spaţii şi forme de amplasament diferite. Aceeaşi libertate de interpretare o propune Stiller şi publicului atunci când se întâlneşte cu oamenii săi chibrit bântuiţi de o anume trăire intensă. “Îmi place să păstrez lucrurile deschise pentru ca nu apreciez arta care nu lasă loc pentru propria imaginaţie a fiecăruia[…] Instalaţia poate să fie văzută atât ca un câmp de luptă, cât şi ca un simplu loc de joacă, unde cineva s-a jucat cu nişte chibrituri şi le-a scăpat pe jos” (Wolfgang Stiller despre lucrare)

http://wolfgangstiller.com/

Breast Berries – Maria Roosen – Olanda

Maria Roosen spune despre ea că este “un artist cu degete verzi”—astfel, sculpturile şi instalaţiile ei se constituie în reprezentări care fac referinţă atât la lumea vegetală, cât şi la organe şi părţi ale corpului omenesc, de multe ori în conjuncţie. În practica ei Roosen incorporează lâna, lemnul şi câteodată acuarela, dar cel mai bine este însă cunoscută pentru abilitatea extraordinară de a manipula sticla suflată manual. Din contrastul pe care îl naşte între duritate materialului şi fluiditatea şi voluptatea formelor pe care le construieşte din el, răsare cel mai adesea o ironie jucăuşă. Roosen descrie universul său artistic ca o explorare a “ceea ce este imposibil în realitate”, unde elemente opuse şi forme exagerate se întâlnesc într-o poveste comună, asa cum este cazul în lucrarea sa iconică Breatberries.

http://www.mariaroosen.com/

Labirintul Connected

Artişti: Elena Ilash, Florin Marin, Adriana Goilav, Flaviu Moldovan, Ioana Olăhuţ, Cristina Coza-Damian, Anca Bodea, Liliana Marin, Cristina Gagiu şi Lucian Szekely-Răfan

CONNECTED@ labirint@@artists team@ volume inspiration@Elena Ilash/ one /year/ concept/ idea/ Labirintul 2015 se traduce prin a fi un concept idée despre cum artiştii pot relaţiona prin formă şi cu ajutorul ei. Volumele sunt personajele cheie ale lucrării pe care dorim să o reprezentăm anul acesta sub forma unei compoziţii-instalaţii. Artiştii invitaţi vor fi provocaţi să îmbrace şi să cosmetizeze formele în spaţiu cu o contribuţie proprie asupra lor. Nu ne aşteptăm doar la un desen sau o pictură pe formă ci la o intervenţie originală, indită şi de impact. Artiştii selectaţi sunt prezenţe active pe piaţa şi constiinţa artistică clujeană. Aşadar ne aşteptăm ca ceea ce înseamnă anul acesta Connected@Labirint să fie un experiment de nişă, o nişă dedicată oamenilor frumoşi şi deschişi, oamenilor care zâmbesc şi împart zambete.
Diamond target! Diamantul-target e forma perfectă, forma aspiraţională, forma fericirii. Diamantul e conceput ca o formă care desemnează, reprezintă şi ţinteşte. E forma unui imaginar kilometru zero, de unde începe altă lume, alte fantasme alte lumini şi umbre, de unde ne e permis orice. Hai să ne imaginăm acest semn ca pe un portal către o altă dimensiune a vieţii, spre mai bine şi mai frumos sau măcar spre ceva ideal. În acest sens forma-suport o să fie folosită ca bază de proiectie pentru un experiment visual. Instalatia-labirint se va construi în festival. Artiştii vor performa şi îşi vor arăta contribuţia live pe Dealul Cetăţuii, în cele două zile ale evenimentului.
O reţea de fire alambicate va imbrăţişa lucrarile artiştilor, formând un traseu sub formă de labirint incitant care se joacă cu perspectivele și antrenează pe alocuri publicul în spații interactive.

The Transport Box of the Saint George – Petra Křivová, Adam Velíšek, Adam Kovalčík – Cehia

În 1373 împăratul Charles IV comusionează unui studio artistic din Cluj o sculptură a Sfântului Gheorghe. Lucrarea este transportată în Cehia după finalizare, unde devine una dintre cele mai semnificative sculpturi gotice ale țării. O replică a acesteia este amplasată la intrarea în Academia de Arte Vizuale din Praga, unde de mai bine de 100 de ani întâmpina tinerii artiști, devenind practic un simbol al studenției la AAV.

Instalaţia The Transport Box of the Saint George se referă întocmai la o nouă călătorie a sculpturii, de data aceasta ca un cadou, reîntorcându-se la Clujul unde a ieşit la lumină pentru prima dată. Instalaţia este o sculptură ecvestra şi o cutie de transport în acelaşi timp. Monumentalitatea lucrării, măsurând 2,5 m înalţime, ridică totodată problematica funcţiei sculpturii în spaţiul public, şi cum aceasta confirmă status-quo-ul unui context social şi politic al prezentului. “Într-o vreme a capitalelor culturale europene, entertainmentului stradal şi circului new-age, sculptura devine un ornament, unde criteriile estetice ale momentului devin principalul criteriu de evaluare. Diminuarea intenţionată a dimensiunilor statuii Sfântului Gheorghe subliniază automat diverse asocieri care sunt esenţiale pentru definiţia vizuală a spaţiului în care trăim”, spun artiştii.
http://georgesbox.blogspot.ro/

Anonymous – Dariu Hulea – România

Desenul bidimensional capătă formă 3D sub mâinile talentate ale tânarul artist clujean Darius Hulea, într-o suită de sculpturi impunătoare din sârmă de fier.

Cea de-a treia ediție a 18+ festival se va desfășura între 26 si 27 septembrie în Parcul Cetățuie. Zeci de artiști din nu mai puțin de 10 țări ale lumii vor antrena timp de 2 zile Cetățuia într-un program ofertant de concerte ilustrate live, instalații artistice, spații interactive, expoziții. Detalii aici https://www.facebook.com/events/493605230802334/
www.18plusfestival.ro

Organizator: ASOCIAŢIA CULTURALĂ DU-NE

Sponsori: BCR, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Moritz Eis, Grolsch

Parteneri: Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’Fund, Ambasada S.U.A. în România, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Olandei în România, Ambasada Spaniei în România, AC/E – Spain’ Public Agency for Cultural Action, Centrul Ceh,Muzeul de Arta Cluj-Napoca, Primaria Cluj Napoca, Institutul Francez Cluj-Napoca, Centrul Cultural German Cluj, Reactor, Casino, Visit Cluj, Fabrica de Pensule, Asociaţia Studenților Universității de Arta și Design Cluj-Napoca, Youth@Cluj-Napoca 2015, Asociația KunSTadt, AIOS, Fundația Rubin.

Parteneri media: Modernism.ro, ClujLife, Kiss FM, I Love Cluj, Zile și Nopți, Cluj.com, WeART, FEEDER.ro, SUB25, Urban.ro, Mixtopia, Revista de Poveștiri, Cooperativa Urbana, Evenimente in Cluj, OrașulCluj.ro, Clujul de Buzunar, ClujManifest, Gratuitor, Gornistul.