Cetatea Bologa intră în proces de reabilitare | #ClujulVăzutAltfel

de | | 2 Minute

Cetatea Bologa intră în proces de reabilitare

Una dintre (foarte) puținele cetăți ale Clujului va intra în curând într-un amplu proces de reabilitare, cu scopul integrării acesteia într-un circuit turistic organizat, conform anunțului făcut de Biroul de presă al Consiliului Județean Cluj.

Autorizația de construire în vederea reabilitării Cetății Bologa a fost deja semnată. Cetatea medievală se află într-o stare de degradare ce-i știrbește potențialul turistic, dar mai ales valoarea culturală și istorică. În ciuda acestui fapt, cetatea stârnește constant interesul turiștilor, precum și al clujenilor deopotrivă.

„Reabilitarea și intrarea cât mai rapidă în circuitul turistic organizat a acestei cetăți medievale aflate la o distanță relativ mică de municipiul Cluj-Napoca vor reprezenta un câștig major atât pentru Cluj, ca și județ deschis turismului istoric și recreațional cât, mai ales, pentru turiștii pasionați de vestigiile istorice reprezentative ale epocii medievale și nu numai” – a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Ce presupune reabilitarea, mai exact? 

  • îndepărtarea vegetației de pe ruinele zidurilor, dar și din vecinătatea cetății;
  • consolidarea ruinelor, completări ziduri pentru a bloca accesul pe ruinele zidurilor, dar și pentru a conferi siguranță vizitatorilor;
  • amenajarea unei zone speciale de acces, cu scară și parapet metalic, platformă metalică și porți;
  • refacerea planșeelor din interiorul donjonului;
  • crearea unor căi de circulație în incinta cetății;
  • realizarea unei copertine din sticlă pe structură metalică, amplasarea de bănci, coșuri de gunoi, panou informativ.

Lucrările încep foarte curând, încă din această primăvară, având ca termen maxim de execuție 36 de luni (3 ani). Așadar, în anul 2021 ar trebui să avem o cetate medievală reabilitată, integrată în circuitul turistic intern și nu numai. Valoarea totală a lucrărilor este de peste 2 milioane de lei, autoritățile locale primind fonduri europene nerambursabile în acest scop. Operatorul privat care se va ocupa de Cetatea Bologa a realizat lucrări similare și la Cetatea Deva.

 

Foto: Sorana Oprisa via comunitatea online Bologa