Centrul de Voluntariat ”Yellow Apples”

de | | 3 Minute

Centrul de Voluntariat ”Yellow Apples”

Primul centru de voluntariat în sectorul cultural şi creativ din Cluj-Napoca funcţionează începând cu data de 1 martie 2015. Inițiativa se adresează persoanelor de toate vârstele din Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe dornice să se implice în activităţi care sprijină cultura. „Inițierea Centrului de Voluntariat în Sectorul Cultural și Creativ” este un proiect realizat de Asociaţia Teatrul Imposibil şi beneficiază de o finanţare de 35.000 de euro prin granturile Spaţiu Economic European 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Centrul poartă numele de Yellow Apples – Voluntari pentru cultură.
Dupa un an de implicare în varii proiecte culturale Yellow Apples a desfășurat o serie de activități în colaborare partenerii săi.

Centrul de voluntariat cultural Yellow Apples a oferit urmatoarele programe de voluntariat, prin partenerii săi:

Asociația Teatrul Imposibil, Cluj-Napoca a lucrat cu voluntari pentru participarea la programul de organizare și promovare de evenimente culturale. Evenimentele culturale propuse au fost: Festivalul Internațional de Teatru Experimental ManInFest, Festivalul de Muzică de Cvartete QuartFest și Tabăra de Sculptură în Piatră Muntele Rece.

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj a fost gazda a patru proiecte de îndemânare și creativitate, de susținere a educației formale, de informare și de marketing:

„Cercul de origami”, activitate care s-a adresat voluntarilor tineri, adulţi şi seniori care cunosc tehnica origami, în scopul susţinerii de ateliere de lucru manual, în cadrul cărora copiii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 13 ani au fost îndrumaţi în realizarea diverselor obiecte.

„Ajutor la teme pentru adolescenți”, activitate de voluntariat care s-a adresat cu precădere studenților, cadrelor didactice active sau pensionare, de orice vârstă, în vederea oferirii de ajutor la teme, sub formă de meditaţii gratuite individuale, tinerilor din clasele VII-XII. Acest program s-a dovedit a fi o oportunitate deosebită pentru cei care doresc să dezvolte o carieră în învăţământ sau pentru seniorii pensionari care și-au manifestat dorința de a fi încă implicaţi în activităţi educaţionale.

„Siguranţa navigării pe internet pentru adulţi şi seniori”, activitate pentru care s-a încercat și reușit implicare unor voluntari adolescenți și tineri adulți ce dețin cunoștințe privind siguranța pe internet, elevi la Liceul de Informatică sau studenți la Facultatea de Automatizări și Calculatoare. Voluntarii au beneficiat de consultanţa unor invitați din cadrul Ministerului de Interne, specialişti în domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor pe internet. Obiectivul principal ala acestei acțiuni a fost aducerea la cunoștința celor interesați a principalelor pericole din mediul online și a modurilor de contracarare a acestora.

Campania de promovare a serviciilor şi activităţilor Bibliotecii, a fost o activitate de voluntariat ce s-a adresat tuturor membrilor comunităţii şi care a presupus distribuirea de materiale promoţionale şi oferirea de informaţii privind activitatea bibliotecii.

Voluntarii au avut ocazia să îşi dezvolte cunoştinţele cu privire la politica de advocacy, de cooperare şi muncă în echipă, de identificare a diferitelor categorii de public-ţintă, dar şi cu privire la metodele şi mijloacele de promovare a diferitelor servicii.

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a fost gazda unui proiect de voluntariat în domeniul artistic, ce a cuprins două etape:
Prima a avut în vedere realizarea de evenimente prin intermediul interferenței mai multor arte, ca: muzica, literatura, teatru, teatru de păpuși, arta video, fotografia artistică și documentară, arta publicitară culturală. Activitățile din acestă sesiune au cuprins expoziții și activități culturale și workshop-uri cu specialiști din domeniul fotografiei și al artelor vizuale.

Cea de-a doua etapă a vizat organizarea de expoziții permanente și temporare într-o multitudine de locații culturale, cum ar fi: „Bienala Internaţională de Ceramică Cluj 2015”, „Expoziţia internaţională de grafică contemporană”, „ Trienala de grafică propusă de Galeria de artă modernă din Miskolc”, Expoziţie de fotografie la Centrul cultural Belgian, etc.

În cadrul acestui program, voluntarii au avut ocazia să îşi dezvolte abilităţile în domeniile alese, să se promoveze prin intermediul unei vaste reţele de oportunităţi culturale contribuind la dezvoltarea interesului general pentru spaţiul cultural artistic.

Înscrierile în program sunt în continuare libere, toţi cei interesaţi putând să trimită un CV pe [email protected]. Voluntarii sunt aşteptaţi în numâr cât mai mare să contribuie la dezvoltarea sectorului cultural şi creativ, având ocazia să acumuleze noi experienţe şi competenţe prin activităţile desfăşurate. De asemenea, voluntarii se pot înscrie online accesând linkul: www.yellowapples.softimpera.ro/inscrie-te

Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe a făcut apel la voluntari, pentru participarea la programul de organizare și promovare de evenimente. Evenimentele culturale propuse au fost reprezentate de o serie de spetacole de teatru. Implicarea voluntarilor a constat în elaborarea programului de lucru al spectacolelor, coordonarea activităţilor de la repetiţii la spectacol, promovarea spectacolelor, promovarea festivalului, gestionarea activităţilor post-festival. Voluntarii au dezvoltat competențe de implicare în activități intersectoriale, de muncă în echipă și au asimilat aspetele cele mai inovative ale marketing-ului cultural.

Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org.
Pentru mai multe informaţii despre Fondul ONG în România, accesaţi www.fondong.fdsc.ro.
Certificatul de voluntariat se elibereaza la minum 120 de ore de activitati efectuate.
Conform legii 78/2014, activitatea de voluntariat se consideră experiență profesională și/sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite.