La trap pe dealurile Clujului | Centrul de călărie Stana

de | | 4 Minute

La trap pe dealurile Clujului | Centrul de călărie Stana

Pe unde mai umblăm, ce mai vizităm și ce mai facem prin Cluj atunci când suntem în pană de idei? Exploratori de fel, suntem și noi constant în căutare de experiențe unice prin apropierea orașului, căci nu găsim mereu timp de călătorii mai îndepărtate. Căutăm atunci chestii faine de făcut de care să profităm într-o zi, cel mult două, și-apoi ne împărtășim experiențele ca să profite și alții mai departe.

Vă povestesc azi despre o ieșire faină de weekend care nici că se putea să vină într-un moment mai potrivit, acum când zilele caniculare de vară urmează să se mai domolească, iar plimbările în natură sunt însoțite de adieri de vânt răcoritor.

La trap pe dealurile Clujului | Centrul de călărie Stana.1La trap pe dealurile Clujului

La doar o oră de mers cu trenul din Cluj se ajunge în gară la Stana (nu Stâna, nici Stâna de Vale), iar de acolo, în doar 2 minute se ajunge la centrul de călărie Stana. Acolo au început acum 20 de ani altfel de explorări a satelor din împrejurimi. Cu căruța, cu măgărușii și cu caii. Iar acum, după două decenii, ne putem bucura de trasee călare prin satele Clujului chiar și până la 6 zile. 

Eu am aflat de oportunitate de la Terramont, o comunitate de oameni faini care oferă diferite tipuri de experiențe: drumeții, inițiere în călărie, aventuri pe bicicletă, via-ferrata, rafting și multe altele. Go check them dacă vă plac astfel de activități 🙂.

Așa am ajuns într-o sâmbătă dimineață la Stana, pregătită să explorez peisajele pitorești de lângă Cluj într-o altfel de drumeție. 

La trap pe dealurile Clujului | Centrul de călărie Stana.2

La sosire, doamna Mihaela De Martin, gazda noastră de la Stana, ne-a întâmpinat pe toți cei care am sosit cu trenul din oraș. Ne-a dus la ea acasă, unde ne-a așteptat cu cafea, cu sirop dulce de socată și ceva mai tare pentru ambițioși 😀. Ne-am cunoscut între noi și-am pornit apoi în drumeție către locul în care caii ne așteptau pentru tura de inițiere în călărie.

La trap pe dealurile Clujului | Centrul de călărie Stana.3

Pe cărăruțele înguste care ne-au ghidat într-acolo am mers cu inima plină de nerăbdare și curiozitate, dar și cu puțină frică 🙃. Am mers în căutarea unei experiențe unice și memorabile, căci n-am interacționat până acum cu caii mai mult decât ocazional, în copilărie, când eram la bunica la țară. 

Pentru cei care sunt obișnuiți să fie în preajma cailor sau care au mai călărit, experiența este una liniștită, relaxantă și armonioasă. Dar dacă ești ca mine, ceva mai fricos, interacțiunea cu caii este și un exercițiu de învățare. 

La trap pe dealurile Clujului | Centrul de călărie Stana.4

Urma să plecăm într-o expediție de aproximativ 2h, așa că am primit o scurtă lecție despre comunicarea cu calul și regulile de bază ale călăriei. Cum să ne urcăm și să coborâm de pe cal, care e poziția corectă în timpul mersului și cum să ținem căpăstrul.

La trap pe dealurile Clujului | Centrul de călărie Stana.5

Iar după ce-am absorbit informațiile teoretice, am făcut cunoștință cu calul cu care urma să explorăm satele Clujului călare. Prima atingere a părului catifelat și primul contact cu calul a fost pentru mine destul de intens. Am avut nevoie de câteva minute de mers pe traseu ca să prind încredere în Csilla, calul meu. Cu timpul, totuși, am învățat mișcările ei și cum să mă coordonez cu ea ca să mă pot bucura de fiecare pas pe care îl făceam împreună.

La trap pe dealurile Clujului | Centrul de călărie Stana.6

Am descoperit pe parcursul zilei că echitația nu este doar despre a urca pe un cal și a merge într-o plimbare, ci despre a construi o legătură cu animalele și a învăța lecții despre răbdare, încredere și cooperare. La finalul aventurii am pășit înapoi în lumea noastră cotidiană cu o amintire frumoasă și cu dorința de a participa și la alte evenimente de călărie. Poate chiar o drumeție de mai multe zile, după ce voi câștiga curajul necesar de a mă încumeta la așa ceva 😀.

Pe cluj.com găsești întotdeauna povești despre locuri aflate La doi pași de Cluj care merită vizitate, iar pe Instagram și pe Facebook împărtășim cu tine fotografii și clipuri video cu viața cotidiană a orașului 🙂.

Surse foto: Cluj.com, Terramont