Ce sunt centralele termice in condensare si prin ce se deosebesc de cele clasice? Ce accesorii sunt utile in cazul lor?
Cand vine vorba despre solutii de incalzire pentru casa, piata din Romania ofera o gama foarte variate de echipamente si instalatii, pentru ca oricine sa isi poata gasi solutia potrivita, indiferent de dimensiunea spatiului, preferintele in ceea ce priveste confortul termic sau accesul la diferite surse de energie, pentru alimentarea acestor echipamente.
Cu toate acestea, unele dintre cele mai populare solutii sunt centralele termice, care pot fi electrice, pe gaz sau chiar pe combustibili solizi. Centralele termice pe gaz sunt considerate unele dintre cele mai avantajoase, datorita raportului calitate-pret pe care acestea il au, mai ales in cazul centralelor termice in condensare.
Ce este o centrala termica in condensare?
Desi mai exista pe piata si centrale termice clasice, cele in condensare devin tot mai populare, gratie numeroaselor avantaje pe care le au. Indiferent ca sunt centrale termice in condensare sau unele conventionala, principiul de functionare este, in mare parte, acelasi: cu ajutorul gazului este incalzita apa din instalatie, care ulterior este transmisa catre calorifere, care difuzeaza caldura in locuinta.
Performantele ridicate si eficienta energetica sunt principalele motive pentru care popularitatea centralelor in condensare este in crestere, ca urmare a tehnologiilor moderne cu care acestea sunt dotate. O astfel de centrala utilizeaza condensarea si fumul de ardere, care de obicei se pierd in cosul de fum, pentru a produce o crestere suplimentara a temperaturii si a imbunatati randamentul, care deseori depaseste 100%. Acest lucru duce la o reducere semnificativa a consumului de combustibil, economisind aproximativ 30% din energie in comparatie cu o centrala conventionala.
De asemenea, o centrala termica in condensare are dimensiuni compacte, care o fac sa fie potrivita in orice spatiu, indiferent ca este unul destinat locuirii sau unul industrial, o garsoniera sau o casa cu mai multe camere. Designul modern o face sa se integreze si in stilul de amenajare ales, mai ales ca nu ocupa mult spatiu.
Ce avantaje are o centrala termica in condensare?
Dupa cum este mentionat si mai sus in articol, avantajele pe care le are o centrala termica in condensare sunt numeroase si foarte importante pentru utilizatori, acestea fiind cele care le-au transformat in cele mai populare solutii de incalzire a locuintei. Unele dintre cele mai importante avantaje sunt:
- Eficienta excelenta
Unul dintre punctele forte ale centralei in condensare este rata optima de eficienta, care este data de tehnologia moderna si inovativa cu care este dotata. Drept urmare, aceasta atinge performante record, carora li se adauga si un consum redus de energie.
Rata de eficienta a unei centrale termice in condensare poate depasi cu usurinta 100%, astfel consumul de energie este mai scazut – pana la 30% mai putin gaz consumat – desi obtinerea temperaturii dorite se poate face mult mai eficient, ceea ce conduce la economii considerabile. Pentru a contribui la mentinerea cu usurinta a temperaturii dorite in locuinta si a randamentului ridicat al centralei, se poate monta un robinet cu termostat la calorifere, care permite un control facil al agentului termic ce il strabate si setarea temperaturii dorite in camera.
- Reducerea amprentei de carbon
Ca urmare a modului de functionare a centralei termice in condensare, unde arderea gazelor este foarte eficienta, emisiile de CO2 si alte tipuri de poluanti sunt mult mai mici decat in cazul centralelor clasice. Acest lucru reduce gazele cu efect de sera si, prin urmare, amprenta ecologica, garantand in acelasi timp un confort termic remarcabil la o temperatura stabila a apei calde menajere.
- O durata de viata indelungata
Unul dintre criteriile de care ar trebui sa se tina cont in alegerea unui echipament de incalzire pentru locuinta este durata de viata a acestuia, iar o centrala in condensare se afla in topul celor care au o durata de viata indelungata. Daca sunt intretinute corespunzator, acestea pot functiona in parametri optimi pana la 15 ani sau chiar mai mult.
Exista dezavantaje ale centralelor in condensare?
In ciuda numeroaselor avantaje, exista si cateva dezavantaje care ar trebui cunoscute, dar care cantaresc putin in decizia de a instala un astfel de echipament pentru incalzire. In primul rand, o centrala termica in condensare are un pret mai ridicat fata de alte tipuri de centrale, numai ca investitia poate fi amortizata in scurt timp, datorita consumului redus de energie si gaz al acesteia.
De asemenea, instalarea, lucrarile de mentenanta si reparatii, trebuie realizate numai de personal specializat, iar daca o astfel de centrala nu este setata corect, nu va intra in modul de condensare si, prin urmare, pierderile de energie vor fi mai mari si eficienta diminuata.
Un alt aspect care poate fi considerat dezavantaj este apa rezultata in urma condensarii, care trebuie evacuata, mai ales ca are in componenta si o substanta acida, motiv pentru care trebuie sa fie conectata la o scurgere in canalizare. In lipsa acesteia, reziduurile trebuie colectate intr-un recipient care sa fie golit periodic.