Cele mai frumoase cetăți pe care le poți vizita în județul Cluj

de | | 2 Minute

Cele mai frumoase cetăți pe care le poți vizita în județul Cluj

Județul Cluj nu ezită a-și impresiona vizitatorii prin peisajele sale naturale, dar și prin numeroasele atracții culturale și istorice. O zi în județul Cluj ar fi prea puțin pentru a descoperi ce ascunde acest minunat oraș transilvănean. În categoria atracțiilor turistice de seamă se încadrează și cetățile despre care nu mulți știu, dar care merită cu adevărat să fie descoperite, atât pentru istoria pe care o poartă și astăzi, dar și pentru peisajele impresionante din jur.

Câteva dintre cele mai frumoase cetăți pe care le poți vizita în județul Cluj

O privire asupra cetăților pe care le poți vizita în județul Cluj scoate la iveală nu mai puțin de 25 de cetati Cluj care poartă o istorie impresionantă ce așteaptă să fie descoperită.

În această listă se găsesc nume precum: Cetatea Bologa, Castrul Roman Potaissa, Cetatea Liteni și nu numai.

Castrul roman Potaissa

Încă din cele mai îndepărtate vremuri, pe platoul Dealul Cetății, parte a municipiului Turda de astăzi, se regăsește un important monument istorico-arheologic: Castrul Legiunii a V- a Macedonica.

Cetatea a fost ridicată în scop defensiv pentru regiunea nord-vestică a Daciei romane. Aceasta a fost construită în formă de dreptunghi, având laturile de aproximativ 400-500 de metri, pe o suprafață de peste 20 de hectare.

Legiunea a V-a Macedonica, s-a retras din Dacia în anul 247, împreună cu celelalte trupe romane, iar ruinele castrului pot fi astăzi vizitate de către ochii iubitorilor de istorie.

Cetatea Liteni

Cunoscută și sub denumirea de Cetatea lui Gelu sau Cetatea Lita, Cetatea Liteni reprezintă una dintre atracțiile județului, fiind declarată monument istoric. Atestată documentar în 1324, apoi avariată în 1562 din cauza unei explozii a magaziilor de pulbere din subteran, Cetatea Liteni un obiectiv la care se ajunge într-un mod mai dificil, însă se poate spune că merită tot efortul.

Mai ales dacă ești un pasionat al drumețiilor în natură, o vizită la această cetate trebuie să fie printre prioritățile tale.

Cetatea Bologa

Despre Cetatea Bologa se spune că este una dintre cele mai prețioase atracții turistice din zona Clujului, aceasta păstrând măreția cetăților strategice construite cu secole în urmă. Înălțimea turnului era de peste 13 metri, iar peisajul din jurul cetății este unul impresionant. O vizită aici este o lecție de istorie și o evadare din cotidian cum nu poți reuși altfel.

Dacă ești un împătimit al istoriei și vrei să vezi cum cele relatate în manualele de istorie prind viață, nu mai ezita și adaugă aceste obiective turistice istorice în itinerarul tău turistic.