Cele mai frecvente afecțiuni cardiace la copii: când să vă prezentați la un cardiolog pediatru?
Cardiologia pediatrică se concentrează pe diagnosticarea și pe tratarea copiilor care suferă de afecțiuni ale inimii, inclusiv miocardita, defecte cardiace complexe, colesterol ridicat și boli cardiace congenitale. Deși nu sunt foarte comune, afecțiunile cardiace în rândul copiilor sub 18 ani cresc într-un ritm perturbator din cauza mai multor factori, printre care genetică, stil de viață nesănătos și infecție virală în primele trei luni de sarcină.
Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiace în rândul copiilor?
Afecțiunile cardiace în rândul copiilor pot lua mai multe forme, de la afecțiuni minore care ar putea fi tratate cu medicamente până la afecțiuni care ar putea necesita o intervenție chirurgicală. Un medic cardiolog pediatru va lucra îndeaproape cu medicul pediatru primar pentru a oferi un tratament adecvat. Problemele cardiace la copii sunt destul de diferite de problemele în rândul adulților. Foarte mulți copii sunt diagnosticați cu malformații cardiace congenitale. Acesta este, de fapt, cel mai comun diagnostic la copii. Deficiențele interferează cu structura inimii, cum ar fi arterele, venele și valvele. De asemenea, defectele congenitale ale inimii afectează modul în care sângele pompează prin inimă.
Un cardiolog pediatru tratează defectele cardiace congenitale care se dezvoltă, de obicei, înainte de naștere, ajutând la evaluarea și gestionarea sarcinilor cu risc. Detectarea precoce a acestor afecțiuni cardiace congenitale permite o îngrijire medicală cât mai eficientă. Pe lângă malformațiile cardiace congenitale, există multe alte afecțiuni cardiace destul de frecvente în rândul copiilor, inclusiv bătăi anormale ale inimii (disritmie), endocardită bacteriană, ventricul drept cu dublă evacuare, cardiomiopatie hipertrofică, arcul aortic întrerupt sau coarctația aortei. De asemenea, medicul cardiolog pediatru poate trata atrezia pulmonară, cardiomiopatia restrictivă, boala cardiacă reumatică sau defectul septului ventricular.
Cum sunt diagnosticate afecțiunile cardiace la copii?
Dacă copilul suferă de boli de inimă sau a primit deja un diagnostic, vă puteți prezenta la un specialist cardiolog Iași pentru reconfirmarea acestuia și pentru a obține un plan de tratament adecvat. Specialistul în cardiologie pediatrică poate trata o serie de afecțiuni cardiace pediatrice, iar împreună cu medicul pediatru al copilului, poate dezvolta un plan de tratament specific nevoilor individuale ale copilului.
Testele de diagnostic pe care medicul le poate efectua pot include un test de stres care monitorizează inima copilului, o ecocardiogramă (un dispozitiv este pus pe pieptul copilului și undele sonore sunt folosite pentru a realiza un film cu activitatea inimii), o electrocardiogramă (EGK-ul este un test care folosește senzori mici pentru a înregistra activitatea electrică a inimii), o radiografie toracică sau teste imagistice.
Medicul cardiolog poate efectua o radiografie, o ecografie sau o tomografie computerizată aprofundată pentru a obține o analiză mai exactă a inimii copilului. În urma acestor teste și a stabilirii unui diagnostic, va elabora un plan de tratament cât mai eficient.