Cele 5 cartiere ale Clujului în care e liniște – după cum sunt ele percepute de localnici
Poate un studiu obiectiv cu măsurarea în decibeli a nivelului de zgomot ar fi fost mai la subiect. Pe lângă provocările tehnice ale unui astfel de studiu, variabila subiectivă ar fi rămas, însă, în continuare în aer. Dincolo de nivelul efectiv de zgomot, cum este perceput orașul de către locuitorii săi, cei care își duc traiul de zi cu zi în piețele, în blocurile, pe străzile urbei? Modul în care ne auto-percepem ca indivizi, dar și ca societate, are un impact major în viețile noastre, în atitudinea pe care o avem față de noi și ceilalți. Uneori, chiar un impact mai mare decât situația obiectivă, efectivă.
? Vlad Șargu
Așadar, proiectul „Orașe și cartiere din România”, un studiu de mare amploare realizat de Storia.ro și D&D Research (agenție de cercetare), prin analiza percepției cetățenilor în ceea ce privește cele mai avantajoase orașe și cartiere, își aduce aportul în această direcție și ne oferă câteva răspunsuri. Unele, probabil, evidente, altele mai neașteptate. Până în prezent, la nivel național, 258 948 de persoane au participat în studiul amintit.
Care sunt acele cartiere din Cluj în care nivelul de liniște este evaluat ca fiind unul bun?
Dacă ești clujean sau locuiești de ceva timp în oraș, intuitiv știi deja răspunsul. Noi am „ghicit” 4 din 5 într-o scurtă sesiune de brainstorming. Iată clasamentul, conform studiului:
- Grigorescu
- Gruia
- Andrei Mureșanu
- Gheorgheni
- Zorilor
În graficul realizat de Studia.ro puteți observa cu ușurință și notele acordate de către localnici cartierelor din Cluj-Napoca, dar și cartierelor din alte orașe din țară.
Surprinzător sau nu?
Trăim într-un oraș despre care știm și vedem că se dezvoltă continuu, unde, probabil, problemele legate de trafic și aglomerație sunt cele mai frecvent menționate în rândul comunității. Așadar, realistic vorbind, e greu să ne auto-percepem orașul ca fiind unul foarte avantajos din punct de vedere al nivelului de liniște.
Totuși, Cluj-Napoca se află pe locul 4 la nivel național în topul orașelor percepute de către localnicii lor ca fiind avantajoase dpdv al nivelului de liniște. Surprinzător sau nu? Răspunsul este, desigur, subiectiv. Fiecare percepem liniștea ușor diferit.
Iar când vine vorba de regiuni, în Transilvania pare să fie cel mai bun nivel de liniște din țară, urmată îndeaproape de Oltenia, Crișana și Banat.
Raportul complet poate fi descărcat de aici și, în plus, curioșii pot vedea ce note au primit cartierele în care locuiesc pe blog.storia.ro/orase-cartiere.