Cea mai mare pictură murală din România se află la Cluj
Dincolo de stigmatul de vandalism și mâzgăliturile de pe clădiri, se află arta stradală. Iar în ultima perioadă, Clujul începe și el să fie beneficiarul unor astfel de creații artistice, în cel mai adevărat sens al cuvântului.
Mai mult, începând cu luna mai, ne putem „lăuda” cu cea mai mare pictură murală din România. Lucrarea „Listen” din București, creată de Sweet Damage Crew, avea peste 350 metri pătrați, însă a fost ștearsă recent, fiind încheiat contractul cu proprietarii clădirii. Astfel, Omul Micro Macro Cosmos de pe strada Horea este momentan cea mai mare pictură de acest gen din țară.
Dincolo de acest aspect, însă, pictura realizată de artiștii stradali Kero și Ocu, are o însemnătate mult mai mare. E încă o pată de culoare (una cât se poate de vizibilă) adusă în folosul demersurilor de încurajare și susținere a artiștilor stradali, în folosul regenerării urbane prin cultură, creativitate și exprimare artistică.
Betoane, vandalism și street art
Arhitectura Clujului, precum și spațiul urban în general, a fost puternic influențat de perioada comunistă. A fost momentul în care orașul a devenit la propriu o „mare de betoane”. Comunismul a adus uniformitatea clădirilor, cenușiul blocurilor, monotonia străzilor și transformarea cartierelor clujene în valuri de cutiuțe pătrate. În cutiuțele de beton ne ducem traiul și acum și, deși au trecut atâția ani, multe își păstrează încă aspectul gri, mut, trist.
Partea proastă e că acele clădiri cu valoare istorică și arhitecturală care au rămas prin centrul orașului, sunt în mod constant și repetat vandalizate, mâzgălite cu tot felul de declarații de dragoste, inițiale de nume, inimioare sau înjurături. Nu rar ni se întâmplă să admirăm fotografii ale turiștilor / prietenilor veniți în Cluj de prin alte orașe sau de prin alte țări, zâmbind fericiți la camera foto, iar pe fundal, pe vreo clădire, să observăm mesaje ce instigă la ură sau pur și simplu deformează valoarea arhitecturală, culturală și istorică și, să nu omitem, valoarea estetică a clădirii cu pricina.
Să facem însă o diferențiere: arta stradală nu înseamnă vandalism. Artiștii respectă munca altor artiști, fie că e vorba de picturi murale, fie că e vorba de arhitectură barocă.
Până să avem o legislație contemporană…
Adoptarea unei legislații care să încurajeze arta stradală și să o diferențieze de vandalism și mâzgăleli e necesară într-o societate contemporană.
Iar Clujul, un oraș multicultural, apreciat ca fiind unul dintre orașele artistice ale viitorului, cu voci artistice puternice, care pot transmite și se pot exprima artistic și creativ, fără a aduce prejudicii spațiului urban – ci dimpotrivă, cu atât mai mult trebuie să găsească o cale legală de facilitare în exprimarea artei stradale.
Între timp, există platforme și asociații precum Urbannect. Aceasta a organizat evenimentul „Art & Fun Days”, o primă etapă a proiectului „Orașul Acasă”.
În acest context, la fostul depozit Prodvinalco, de pe strada Horea, nr. 33, s-a realizat impresionanta pictură murală.
H33, un Social Innovation Hub într-un fost spațiu industrial
Dacă încetinești pasul pe Horea, la nr. 33, și îndrăznești a păși în curtea fostului depozit Prodvinalco, pe peretele lateral din dreapta vei descoperi un mic-mare univers…
„Realizarea lucrării a necesitat efortul a patru persoane care, pe durata a trei zile au folosit în jur de 50 de litri de vopsea și 100 de spray-uri pentru a finaliza o pictură spectaculoasă atât din punct de vedere artistic, cât și al proporțiilor sale.” – conform Transilvania Reporter.
H33 a devenit, în cadrul evenimentului organizat de Urbannect, dintr-un spațiu industrial, un spațiu de inovație, creativitate, schimb de idei, un loc în care comunitățile de artiști și oameni care vor să se implice în dinamica și dezvoltarea orașului își pot da întâlnire și se pot conecta unii cu ceilalți.
Am povestit mai multe despre arta stradală și contextul în care se realizează la noi (sau nu se realizează) decât despre pictură în sine. E nevoie să o vedeți cu ochii voștri. Să analizați planetele Sistemului Solar, să vă pierdeți în Universul exterior și interior și să reveniți înapoi între oameni, să aveți ochii larg deschiși și să vedeți Universul din voi și din ceilalți.
Arta stradală ca obiectiv turistic
Rezemați confortabil pe-o canapea, am avut recent ocazia să participăm la AIVI TravelClub #1 – Polonia. O tânără studentă, din Polonia, venită temporar prin Cluj, ne-a făcut o prezentare mai subiectivă a țării ei natale, cu recomandările ei personale pentru cei care s-ar decide să viziteze Polonia.
O parte foarte importantă a prezentării ei și a discuțiilor dintre participanți a fost dată tocmai de arta stradală de acolo, atât de apreciată la nivel internațional.
Spațiile urbane capătă valoare și capătă voce prin arta stradală. O voce contemporană, exprimată artistic, într-un mod creativ și inedit.
Mai mult, astfel de picturi murale pot deveni obiective turistice în sine.
Dați o fugă pe la H33.
Dacă aveți drum pe Horea, trebuie doar să intrați preț de 5 minute în curtea fostului depozit pentru a admira impresionanta pictură.
Iulia Marc, redactor Cluj.com
foto: @felixnego94 & Cluj.com