Cea de-a zecea ediție Temps d`Images va fi grozavă! Și va fi ultima
Urmează o săptămână bogată în artă, realitate, creativitate, discurs, producții originale. Se numește săptămâna Temps d’Images, va avea loc între 5 – 12 noiembrie la Cluj, în cele mai fascinante locații independente de cultură din regiune. Din păcate (pentru noi și pentru scena culturală independentă din România) va fi și ultima ediție a festivalului, echipa anunțând că se retrage din lupta uneori imposibil de câștigat cu sistemul.
.
Poveste veche, victimă nouă
„Deși am făcut toate eforturile ca noi să putem fi o platformă stabilă și cu conexiuni internaționale importante, eforturile noastre trebuie să fie dublate de încrederea partenerilor care finanțează proiectele culturale în România. Prin decizia de a nu mai continua festivalul doresc să atragem un semnal de alarmă asupra situației complet instabile cu care se confruntă sectorul independent și care va ajunge la un blocaj major dacă politicile culturale nu vor lua în calcul dinamica și actualul nivel de profesionalism al acestui sector”, spune Miki Braniște, directorul festivalului.
Fun fact: în cadrul festivalului se pune la cale o instalație performativă gândită de Kinga Kelemen și Rarița Zbranca, numită Mărturii despre pierdere. „E vorba de un parcurs personal pe care toți trebuie să-l facem, să ne îngăduim pierderea și să nu ne judecăm prea aspru pentru eșec”, sugerează Miki Braniște. Cu trimitere directă la ceea ce se întâmplă în povestea festivalului, dar și cu trimitere la realitatea oricărei vieți, vă invităm să participați la toate spectacolele propuse de echipa Temps d’Images.
Să ne bucurăm de ce avem
Programul festivalului e variat, puternic, gândit structural să reproducă îndeaproape tema din acest an: discurs și realitate. De la coproducții internaționale la premiere autohtone, proiecții și dezbateri, cea de-a zece ediție Temps d’Images promite să fie profund reală și să explice ceva important. Există un conflict evident între ceea ce trăim ca societate și ceea ce ni se spune că trăim.
”Realității i se anexează un surplus informațional care uneori o infrumusețează artificial sau o face catastrofală.”, consideră Miki Braniște, directorul festivalului. Rostul artei trebuie să fie și acela de a a amenda neregulile din societate prin orice mijloc creativ posibil. „Ce poate un artist să facă atunci când află o veste abominabilă?” Multe. Și asta ne vor arăta spectacolele de la Temps d’Images.
Spectacolul Uneducated prezintă o radiografie a sistemului educațional moldovenesc, în timp ce Miracolul de la Cluj, în regia lui David Schwartz, aduce în scenă povestea jocului piramidal Caritas și a fenomenului care a luat amploare în jurul acestuia în anii ’90. Reacting Cernobyl, un spectacol puternic încărcat simbolic, arată proporțiile dezastrului de la Cernobîl. Familia Fără Zahăr, o coproducție Teatru Mic și Centrul de Teatru Educațional REPLIKA, vorbește despre familia la români.
Spectacolul Țuhaus este o invitație la reflecție asupra felului în care criminalizarea, vina și pedepsirea sunt înțelese și operate de către societatea contemporană, iar piesa de teatru Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?, de Mihai Lukacs, spune povestea unei fete rome de 17 ani din Harghita.
Printre spectacolele propuse se mai numără coproducțiile Asociației Colectiv A: S.ocietate cu R.ăspundere L.imitată, concept și regie de Florin Caracala și Sclavi, în regia lui Theodor-Cristian Popescu.
Festivalul prezintă și în acest an spectacole internaționale precum Oregayo, în regia lui Yuta Hagiwara și Forbidden Books, scris și regizat de Szymon Adamczak și prezentat în premieră internațională.
Kind reminder: va fi ultima ediție. Să n-o ratăm. De dragul artei și al realității ei.