Ce poți face în săptămâna 15-21 martie în Cluj

de | | 5 Minute

Ce poți face în săptămâna 15-21 martie în Cluj.

Cluj.com te invită la câteva dintre cele mai frumoase evenimente care vor avea loc săptămâna 15-21 martie în Cluj.

Marți, 15 martie 2016, de la ora 20:00, în Auditorium Maximum, Artitude îl aduce pe Costel în Cluj-Napoca cu cel mai nou spectacol al său: „București”!

Spectacolul „București” este un tribut orașului în care a pornit stand up-ul în România, în care Costel și-a luat în prima săptămână de facultate bătaie, unde s-a îndrăgostit, unde a făcut copii, unde traficul e haos, unde sunt parcagii, unde toată lumea e bărbat, unde sunt hipsteri cu vulpi la gât. E o colecție de personaje și situații amuzante, absurde de multe ori, dar care au un farmec aparte și care se regăsesc în viețile noastre de zi cu zi. Prețul unui bilet este de 25 – 30 de lei.

Miercuri, 16 martie 2016, toți clujenii spunem stop fumatului în spațiile publice. Drept urmare, ieșim în oras, în localurile noastre preferate, pentru a ne arăta susținerea pentru un oraș fără fum.

Prima zi fara fum la Cluj / Smoke-free Cluj

Joi, 17 martie 2016, de la ora 10:00, la Hotel Golden Tulip din Cluj-Napoca, cele mai noi tendințe din Resurse Umane vor fi discutate la Summitul HR 2016.

Anul 2016 aduce în atenția industriei de Resurse Umane și Management din România o nouă serie de evenimente HR Summit în cei trei poli regionali: Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. HR Summit Cluj-Napoca va reuni la această ediție profesioniști HR, manageri, headhunters, consultanți, administratori de companii, furnizori de servicii HR, reprezentanți media, dar și alți pasionați ai acestui domeniu. Participanţii vor avea ocazia de a întâlni speakeri de la unele dintre cele mai mari companii din România, care, prin prezentări, workshop-uri, dezbateri și studii de caz, îi vor ajuta să identifice noi strategii de dezvoltare profesională. De asemenea, vor fi abordate teme de un real interes, teme prin care se pot identifica idei valoroase cu potențial de creștere.

Joi îți mai recomandăm și spectacolul Camille Saint-Saëns: Samson și Dalila. Evenimentul are loc la Opera Maghiara din Cluj-Napoca, de la ora 18:30.

Personalitate muzicală prodigioasă, Camille Saint-Saëns, s-a născut în 9 octombrie 1835 la Paris. Dintre cele 12 opere pe care Camille Saint-Saëns le-a creat, doar Samson și Dalila a înfruntat proba timpului intrând în repertoriul literaturii muzicale universale. Inițial, Saint-Saëns a intenționat să compună un oratoriu pe tema biblică din Judecători 13-17, cerând suportul unui tânăr poet Ferdinand Lemaire, căsătorit cu una dintre verișoarele sale. Acesta îl va convinge că povestirea se pretează mai bine unui libret de operă decât unui text de oratoriu. Astfel, între 1867-1869 compozitorul creează actul 2, pe care-l prezintă în 1870 în primă audiție publicului parizian, în variantă de concert cu acompaniament de pian. Publicul a reacționat negativ, în special din cauza subiectului biblic și reticent în ceea ce privește muzica. Această atitudine l-a descurajat pe compozitor care va abandona lucrul până în 1872. Dar o întâlnire providențială îl va face să se răzgândească.

Franz Liszt, interesat de creația tinerilor compozitori francezi, l-a întâlnit pe Saint-Saëns la premiera de la Weimar a Aurului Rinului de Richard Wagner. Cunoscându-i opera anterioară, La princesse jaune, cu generozitatea caracteristică personalității sale, l-a încurajat să termine Samson și Dalila, promițându-i că va face toate demersurile pentru a realiza premiera la Weimar. Entuziasmat, Saint-Saëns va finaliza opera până în 1876 dar nici un teatru liric din Franța nu a fost dispus să monteze spectacolul.

Liszt însă s-a ținut de cuvânt, și în 1877, Saint-Saëns a trebuit să adapteze în germană textul și muzica, premiera pentru publicul german având loc la Opera din Weimar. Succesul a fost răsunător însă nici un alt teatru de operă din lume nu a reluat spectacolul, până în 1882 când Opera din Hamburg l-a pus în scenă a doua oară. În Franța, opera Samson și Dalila a primit recunoașterea oficială abia în 1890, premiera având loc la Theatre de lʾEden din Rouen. Popularitatea acestei opere a crescut în ultimul deceniu al secolului XIX atât de mult, încât în 1906, reprezentarea ei a ajuns la un număr de 200 de spectacole jucate pe tot mapamondul. Discografia operei numără nu mai puțin de 20 de spectacole de referință înregistrate din 1936 până în 2007, îmbogățindu-se de atunci încontinuu.

Camille Saint-Saëns: Samson si Dalila

”Ce vei face mâine?” Spectacolul cu titlul „În viitorul apropiat” are loc în weekend la Reactor, de la ora 19:00 (vineri și duminică).

„În viitorul apropiat” vorbește despre frica de viitor, punând accentul pe imprevizibilul situațiilor scenice. Abordarea acestei teme blochează spectatorul într-un spațiu care sfidează trecerea firească a timpului și aduce în prim plan joaca și absurdul.

in viitorul apropiat 15-21 martie in cluj

Sâmbătă îți recomandăm o vizită la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, unde Prof. Emil Aluaş, Preşedinte-Fondator al Fundaţiei Pro West din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia Korzo vă invită la proiectul: „Turist în Cluj: 700 de ani de istorie din punct de vedere turistic” care va avea loc sâmbătă, 19 martie, de la ora 11:00 în Sala Dietei (Redutei) a Muzeului Etnografic al Transilvaniei (str. Memorandumului nr. 21). După o scurtă prezentare a studentei Szilágyi Adrien Rebeka, de la specializarea Turism Cultural (Facultatea de Istorie, UBB) va urma o plimbare tematică prin oraş cu ghidajul lui Kerekes Etelka, ghid turistic. Punctele importante ale plimbării vor fi, printre altele, Casa Matia Corvin, Biserica Sf. Mihail, Biserica reformată de pe str. Kogălniceanu (Farkas) sau Bastionul Croitorilor.

Participarea la eveniment este liberă.

Turist în Cluj: 700 de ani de istorie

În ultima zi din săptămână, duminică, 20 martie, îți propunem evenimentul K1 GP Tracia 33.

GP Tracia 33 a apărut la inițiativa unui grup motivat pentru a lansa un nou concept de brand românesc manifestat în zona artelor marțiale. Unul dintre dezideratele majore ale acestui proiect este afirmarea în plan internațional a acestei competiții, care oferă deja în ediția de debut prezența unor jucători din România, Ungaria, Republica Moldova, Ukraina și Belarus. Invitații speciali la acest eveniment sunt Cătălin Moroșanu, Sandu Lungu și Sebastian Ciobanu.

Circuitul format din două evenimente anuale, debutează la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca în data de 20 martie 2016, ora 18.00. Programul evenimentelor conține minim trei meciuri pentru fiecare dintre cele patru categorii ale centurii: +72 kg, +85 kg, +95 kg și fete. De asemenea, pentru fiecare categorie va avea loc un superfight, susținut de campioni consacrați. În mod particular, competiția de debut va avea și un superfight de box, pe durata a cinci reprize. Luptele sunt subordinate regulamentului k1/MMA și se desfășoară pe o durată de trei reprize a câte trei minute fiecare, între reprize existând câte o pauză de un minut. Între meciuri/categorii sunt programate pauze publicitare cu o durată între două și trei minute.

Prețul biletelor este de 30, 50, 80 și 100 lei în funcție de categorie.

Luni, 21 martie, ne vedem la meciul din Liga 1 dintre CFR Cluj și Petrolul Ploiești care va avea loc pe stadion „Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj-Napoca de la ora 18:00.

Formația CFR Cluj, antrenată de António Conceição, va întâlni în această etapă echipa de pe ultimul loc în clasamentul Play-Out al Ligii 1, Petrolul Ploiești. Aceasta este cea de a treia etapă din partea a doua a Ligii 1, și prima disputată pe teren propriu pentru jucătorii din Gruia. Clujenii se află în acest moment pe locul al treilea în clasamentul Play-Out, după victoria cu 2-0 împotriva formației CSMS Iași și remiza cu 2-2 împotriva formației Poli Timișoara.

CFR Cluj - Petrolul Ploiești

Recomandări oferite de Dan Porcuțan
Fotografie reprezentativă realizată de Adrian Ciorba. (foto sus, dreapta)