Ce mai cântă scena alternativă de trupe din Cluj?

de | | 4 Minute

Ce mai cântă scena alternativă de trupe din Cluj?

Let’s talk some music, Clujule melodiosule. În această oază de creativitate, vibe artistico-social și dichis cultural, ne-am gândit să ne întoarcem ochișorii curioși și urechile dornice de inspirații auditive ca să vedem cu ce trupe din Cluj ne mai lăudăm noi, pe variații alternative / indie / post-rock.

Luna Amară

Mihnea Blidariu (vocal/chitară/trompetă), Nick Făgădar (vocal/chitară), Andrei Boțan chitară lead), Sorin Moraru (bass), Răzvan Ristea (tobe)

Să scriu cu „Roșu, aprins”? Nu mai e nevoie, toți îi știm pe cei de la Luna Amară. Din 2000 încoace (da da, sunt veterani într-ale alternativului de Cluj) și-au construit o voce puternică pe scena muzicii românești. Au șase albume la activ: Asfalt (2004), Loc lipsă (2006), Don’t Let Your Dreams Fall Asleep (2009), Pietre în alb (2011), Aproape (2016), Nord (2018). Au cântat în deschidere pentru Paradise Lost, Clawfinger, Apocalyptica, Toy Dolls, HIM, The Exploited, Amorphis, Faith No More. Au scos și o bere artizanală, Chihlimbar. Și o piesă de ascultat:

.
Grimus

Bogdan Mezofi (Vocal), Valentin Rauca (Chitară), Cristian Csapo (Chitară), Lehel Kiss (Clape), Titus Vadan (Bass), Turi Gabor-Peter (Tobe)

În februarie fac 12 ani de existență pe piața muzicală din România, vă vine să credeți? De trupa Grimus se știu multe, se ascultă multe, se apreciază cu totul. Într-un interviu pentru Maximum Rock, membrii formației se defineau așa: „Suntem prin excelență o trupă cu o personalitate ambivalentă”. Au cântat în deschidere pentru Placebo, Hurts, Red Hot Chilli Peppers, Queen +Adam Lambert. Bogdan Mezofi este o apariție puternică, îi place la nebunie să comunice cu publicul lui și publicul lui apreciază, de fiecare dată. Mai nou, au scos o piesă bună alături de Dan Byron, în cadrul proiectului VIDEO CONTENT, al artistului Cătălin Rulea:

.
Theory of Mind

(Vladimir Bosinceanu – vocal/chitară, Andrei Bosinceanu – bass, Ionel Hindorean – chitară, Alex Cos – tobe

Teoria minții are multe de spus, la propriu și la figurat. Băieții experimentali de la Theory of Mind se autodefinesc (cel puțin pe pagina lor oficială de Facebook) ca fiind o trupă de dream pop (o subcategorie de rock alternativ cu influențe de rock psihedelic). Au un album scos în 2013, au un sound extrem de bine pus la punct, au o sensibilitate aparte în concertele live, iar atenția pentru detalii și apetența pentru expresivitate îi caracterizează. A se observa în gig-ul lor de la Sofar Sounds Cluj-Napoca:

.
Fluturi pe Asfalt

Eugen (vocal/chitară), Gheo (chitară), Ionescu (tobe), Alex (bass)

Una dintre cele mai bune trupe de Post rock / post metal din România își duce veacul la Cluj. Lucky us! 🙂 Fluturi pe Asfalt se caracterizează printr-un sound echilibrat de armonie și forță, iar versurile au o expresivitate simplă și puternică. Albumul lor Munți sub Mări, scos în 2016, conține povești auditive elocvente, dureroase, adevărate: „rezist la durere / rezist cu plăcere / nu v-atingeţi de mine / sunt plin de putere”.

.
Palma Hills

Butu Arnold (vocal/chitară), Siklódi Bátor (bass), Lukácsi Előd (chitară), László Péter (tobe)

Originari din Odorheiu Secuiesc, dar cu viața și muzica la Cluj, băieții de la Palma Hills aduc un vibe foarte proaspăt a la Artic Monkeys care este mai mult decât bine primit în sfera indie. O energie ce au băieții ăștia, ceva impresionant! Au un sound fresh și idei multe. Recomand cu căldură.

.
Sky Swallows Challenger

Radu Lazin – Vocal/Chitară, Paul Tenciu – Bass, Ralph Bodnaruk – Chitară/Vocal, Eulian Andercau – Chitară, Sebastian Paul – Tobe

Există și ei de ceva timp (din 2009, mai precis) pe piața artiștilor clujeni care-și dedică inspirația muzicii alternative. Ei spun că sunt o trupă de rock alternativ cu influențe subtile de post-rock, ambiental și atmosferic. Sunt complet neconvenționali, dar au simpatii confirmate pentru cultura pop. Și-au definit stilul reunind trei chitare cu trei moduri diferite de interpretare într-un scop comun: acela de a pune sunet lângă sunet cu atitudine, de dragul muzicii.

.
Nava Mamă

Eugen Maleş – vocal/chitară , Alexandru Prigoană – tobe, Iulian Matei – clape, Răzvan Tomi – bass

Se recomandă pe Facebook ca fiind o trupă încadrată în genurile: Hardcore Ardelenesc / R&B Satanic / Pop Folcloric / Gypsy Doom / Cost-Rock, dar să nu-i credeți. Abordează atmosferic un rock melodic de mare angajament. Scriu și cântă armonios. Din proiect face parte vocalul de la Fluturi pe Asfalt, Eugen Maleș, cel care semnează și partea grafică a produselor lor artistice.

.
Toy Machines

Andi – Vocal/Synth, Teiu – Bass, Buzu – Chitară Lead, Andras – Chitară ritmică, Bogdan – Tobe

Din Suceava, cu rezidență de Cluj de ani buni, Toy Machines fac parte și ei din registrul alternativ de trupe de rock calitativ din regiune. Au piese bune, cântă mișto live, și-au construit un public fidel de-a lungul timpului pe care îl țin aproape prin consecvența de care dau dovadă.

.
Quantum Drive

Ovidius Măcicășan – vocal/chitară, Florin Hanu – chitară/backing vocal, Andrei Sîncrăian – bass, Adam Dobie – clape, Adrian Balaban – tobe

Indie-rock alternativ de Cluj-Napoca cu valențe de shoegaze şi psychedelic-rock. Proiectul a fost început de către Ovidius Măcicăşan (voce, chitară) şi de H.G. Alex (tobe) la sfârşitul anului 2010. Băieți buni, dreamy așa.

.
Swarms and the Sun

Sorin Pop – voce, chitară, producător

La final, un început de alternativ foarte interesant, sensibil și onest: Swarms and the Sun este proiectul lui Sorin Pop, cel care pune ambientalul, post-rockul, dragostea și dorul într-o frază muzicală aparte. E genul de muzică gândită cu sufletul și pusă pe tapetul lumii cu toată deschiderea, fără prea multe așteptări. Vocea lui Sorin, caldă și cuceritoare, pusă pe orchestrația subtilo-rafinată, dă un vibe inedit scenei alternative clujene. De ascultat și urmărit, negreșit.