Foarte, foarte rar, și doar în nopțile cu lună plină, oamenii mai ies de pe pilot automat, și urlă, și urlă… (Octav Bibere)
Pe 31 ianuarie 2018 are loc un fenomen cosmic rar ce atrage toate privirile înspre satelitul natural al Pământului. Corpul ceresc, prin prezența sa pe cerul nopții (și nu numai, căci îl zărim adesea și pe timpul zilei), prin frumusețea rece sau ciclul regulat al fazelor sale, și-a pus amprenta nu doar în înțelegerea științifică a Cosmosului de către oameni, ci mai ales în cultura noastră, în sistemul de credințe, mitologie, calendare, limbaj și, desigur, artă.
Fascinantă prin însăși natura sa, luna a dat naștere la cele mai ambițioase aspirații, dar și la numeroase superstiții – mai mult sau mai puțin ancorate în realitate.
Se spune că…
…eclipsa aduce lumină acolo unde lucrurile sunt neclare, că luna plină ar încuraja schimbarea, că ar fi un moment oportun să ne ocupăm intens de anumite proiecte pentru a evolua în plan profesional. Se mai spune și că acum este ocazia perfectă de a lua decizii privind viața sentimentală. Iar luna sângerie, pare-se, ar favoriza astfel de schimbări financiare în special în cazul anumitor zodii (nu vi le spunem, căci suntem sceptici și credem în placebo). Desigur, fiecare semn zodiacal va resimți efectele acestui fenomen în mod diferit 😛 Iar dacă astrologia nu este suficientă, aflăm că super luna albastră sângerie are porția ei de profeții apocaliptice.
Ce înseamnă Super Luna Albastră Sângerie?
Revenind cu picioarele pe pământ, putem rămâne la fel de fascinați de fenomenele cosmice și de relația Pământului cu propriul său satelit natural sau cu alte corpuri cerești, odată ce înțelegem cu adevărat ce se întâmplă.
De altfel, un astfel de îndemn vine și din partea prof. Mirel Matyas, de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, care atrage atenția asupra diferențelor dintre astrologie și astronomie și asupra acestei goane după senzațional care ne alterează simțul realității.
În acest sens, profesorul de matematică a pregătit un material informativ cu privire la fenomen, pe care își propune să îl discute împreună cu elevii săi, în decursul acestei zile.
Pe 31 ianuarie 2018 se suprapun așadar trei fenomene cosmice:
- Luna albastră – denumirea situației în care în aceeași lună calendaristică avem o a doua lună plină. Distanța dintre două faze ale lunii de același fel se încadrează într-un interval de 29,53 zile. Pe 31 ianuarie 2018, avem o a doua lună plină din ianuarie; denumirea nu reflectă însă culoarea pe care luna ar urma să o aibă, la bază fiind vorba de o greșeală de transmitere a informației. Fenomenul de lună albastră are loc aproximativ o dată la fiecare doi ani și jumătate.
- Perigeu lunar – luna se află la perigeu în momentul în care se află la cea mai mică distanță față de Pământ.
=> Când aceste două fenomene se suprapun (Lună plină și Lună la perigeu), vorbim despre o Super Lună, o Super Lună Albastră, în acest caz. Pe durata fenomenului, luna se vede mult mai luminoasă (cu 30% mai luminoasă) și pare a fi mult mai mare decât de obicei (cu 14% mai mare decât de obicei). - Eclipsă de lună – are loc în momentul în care luna trece prin fața Pământului; satelitul intrând în conul de umbră al Pământului. Vorbim despre o lună sângerie în momentul în care luna capătă o culoare roșiatică în momentul în care se află în umbra Pământului.
Cele trei fenomene sunt denumite, împreună, ca fiind această Super Lună Albastră Sângerie, eveniment care s-a mai desfășurat în anul 1866.
Din păcate, fenomenul nu va putea fi vizibil în țara noastră, el putând fi observat doar în Asia, Rusia, vestul Americii de Nord, parțial estul Americii de Nord și Oceanul Pacific. Vom putea zări însă o eclipsă în penumbră, la răsăritul Lunii (ora 17:30).
Putem însă urmări imagini LIVE furnizate de NASA: https://goo.gl/uafwW4 , începând cu ora 12:30 (ora României).
Noi nu vom şti vreodată ce ne aşteaptă mâine.
Tu bucură-te astăzi! Atâta îţi rămâne.
Ia cupa şi te-aşează sub luna de cleştar,
Căci mâine poate luna te va căta-n zadar.
– Omar Khayyam
Fotografii: Alex Mărginean și Andrei Șteopan