Ce înseamnă și cum funcționează ,,facultatea ideală”? | The After College Project

de | | 7 Minute

Ce înseamnă și cum funcționează ,,facultatea ideală”? | The After College Project

Lucruri ideale nu există în lume, știm cu toții acest adevăr. Însă, haideți să ne imaginăm că avem o școală pe care o frecventăm cu drag, că orele trec repede pentru că avem profesori pe care-i iubim și care deja ne sunt modelele după care ne ghidăm în viață și, cel mai important, alegem ce materii vom studia pe parcursul semestrului, în funcție de abilități, de temperament, de aspirații. După absolvirea acestei ,,facultăți ideale” vom fi oamenii de care societatea are nevoie – oameni cu viziune, creativi, cu idei inovative, oameni capabili să răspundă adecvat provocărilor vieții de om adult, fiind perfect pregătiți pentru încadrarea în câmpul muncii. Ei bine, nu trebuie să ne imaginăm acest lucru și nici să-l considerăm o utopie. Această realitate există în multe țări și este aplicat cu succes în Finlanda – țara cu cel mai performant sistem de învățământ din lume.

În România, sistemul de educație are multe lacune care condamnă multe generații la mediocritate. Mulți absolvenți, după terminarea ciclurilor I și II al studiilor universitare, constată că pe lângă niște cunoștințe teoretice învechite, adeseori, alte abilități reale, utile pentru cerințele și dinamica pieței forței de muncă nu prea au. În acest punct intervine frustrarea generată din neputința absolvenților de a se integra într-un alt sistem și a-și asuma viața de adult: cu achitarea unei chirii și a facturilor lunare din propriul salariu, de a-și împlini dorințele firești, specifice vârstei.

Ce înseamnă și cum funcționează ,,facultatea ideală”? | The After College Project

Dacă aștepți un semn pentru schimbare, acesta este semnul

Pornind de la dorința de a-și făuri un viitor frumos, Viorel Urda a adunat în jurul său o echipă de încă nouă oameni care au pornit într-o aventură educativă și revelatoare, un ,,,experiment social” inedit. S-au cunoscut în cadrul unor programe de voluntariat – toți cei nouă tineri îmbrățișând această activitate încă din facultate, sau la diverse proiecte internaționale la care au participat.

Ce înseamnă și cum funcționează ,,facultatea ideală”? | The After College Project

Acum s-au reîntâlnit și și-au propus să petreacă un semestru într-o facultate altfel, una creată de ei, care le va oferi ceea ce nu a reușit să le ofere sistemul educațional din România. Timp de trei luni, atât cât va dura The After College Project – numele ,,facultății lor ideale” – cei zece tineri se vor afla în Spania, în localitatea Benissa, unde au închiriat o casă în care își desfășoară programul zilnic disciplinat și conștiincios.

În timp ce urmăream și studiam modul de viață al oamenilor fericiți, am realizat că tot ceea ce ne imaginam noi este posibil atâta timp cât ai disciplină și ești dispus să faci ceea ce e mai bine pentru tine fără să renunți vreodată. Am ajuns la varsta de 22-25 de ani și ne-am dat seama că am fost prea puțin pregătiți de școală și de familie.

Ce înseamnă și cum funcționează ,,facultatea ideală”? | The After College Project

Tinerii cu o idee unică în România

,,Suntem absolut convinși că viața noastră se va schimba din bine în mai bine și, odată cu asta, și a celor din jur. După cum poate v-ați dat seama, suntem un grup de tineri harnici și visători care nu accepta ca povestea noastră să fie dictată de alții. Necazurile și problemele nu ne-au ocolit, dovada fiind poveștile de viață ale fiecaruia dintre noi. Cu toate acestea, am continuat să muncim pentru îndeplinirea visurilor noastre, la fel ca acum! Am muncit atât țară cât și în străinătate, reușind să punem bani deoparte pentru acest proiect. Astfel, am strâns destule resurse financiare pentru a acoperi cazarea și mâncarea, dar și cărțile și cursurile pe care vrem să le studiem în cele 4 luni de proiect (≈2500$/persoană).

Munca și perserverența noastră pentru a schimba lucrurile pentru noi și pentru toți cei care împărtășesc frustrările noastre, s-au sintetizat într-un proiect care o sa ne schimbe radical viețile, atât nouă cât și tuturor celor care o să ne urmărească evoluția! Odată ce am început să planificăm “semestrul perfect”, am realizat potențialul uriaș pe care-l va avea asupra noastră și a celor din jur, mai ales dacă am avea posibilitatea să optimizăm și mai mult cadrul de desfășurare al proiectului,mărturisesc tinerii implicați în The After College Project.

Ce înseamnă și cum funcționează ,,facultatea ideală”? | The After College Project

Ideea The After College Project îi aparține lui Vio, un tânăr care a cutreierat lume-n lung și-n lat, a trăit experiențe unice, inedite pe patru continente ale lumii, ajutând și inspirând alți oameni. Traiul în Nicaragua, Qatar, Thailanda, Statele Unite ale Americii în multe țări europene i-au deschis lui Vio noi orizonturi de cunoaștere și l-au ajutat să descopere noi perspective, noi moduri de a privi lumea și realitatea din țară. Astfel, după un lung proces de analiză și de pus idei de hârtie, a adunat încă nouă prieteni, tineri care vor trăi poate cea mai frumoasă experiență a vieții în casa închiriată în Benissa, cea care le va fi adăpost și școală timp de un semestru întreg.

Fiecare tânăr are o poveste unică

Cei zece români sunt primii din țară care testează oportunitățile oferite de un spațiu de dezvoltare personală, concept care stă la baza The After College Project. Astfel, cei zece tineri au povești frumoase, obișnuite în care se vor regăsi, cu siguranță, mulți tineri și din care, probabil, se vor inspira mulți oameni. Cine sunt ei, acești tineri curajoși?

Vio

https://www.facebook.com/theaftercollegeproject/videos/1973663249555386/

Eli

Eliza este o tânără cu o bogată experiență de viață. Timp de patru ani a studiat în Spania, apoi a venit în România, unde a absolvit Facultatea de Litere. Pentru că a ajuns la concluzia că școala nu i-a dezvoltat deloc abilitățile practice, a pornit în căutarea altor oportunități. Așa descoperă voluntariatul și călătoriile: studentă fiind, s-a angajat la o corporație în regim part-time, a fost voluntară în AIESEC și a muncit în Statele Unite ale Americii prin intermediul programului ,,Work and Travel”.

Maya

Ana-Maria și-a început studiile la Facultatea de Litere, specializarea Engleză – Japoneză. După un an decide că i s-ar potrivi mai mult un alt domeniu motiv pentru care se înscrie la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș – Bolyai, Cluj-Napoca. În timpul facultății, timp de patru ani, a fost voluntară într-o organizație studențească. Această experiență a ajutat-o să dobândească experiență pe parte de organizare de evenimente, însă dezvoltarea abilităților ei au pus-o într-o dificultate frecvent întâlnită: merita să rămână acolo unde competiția era neloială și nesănătoasă? Găsirea răspunsului la această întrebare a fost unul înțelept și util, mărturisește Ana-Maria.

Ovi

La cei 21 de ani ai săi, Ovidiu, originar din Brașov, se poate lăuda cu faptul că în cele șase luni de muncă în Statele Unite ale Americii a întâlnit oameni care i-au devenit prieteni buni, care l-au inspirat să participe la The After College Project. La fel ca ceilalți participanți, Ovi crede că noi, tinerii generației noastre, timp de 12- 16 ani, învățăm la școală prea puține lucruri care ne vor fi cu adevărat utile în viață și care ne vor face oameni fericiți.

Andreea

Andreea Bădoiu, sau Bădoiu, cum o numesc prietenii, are 23 de ani. A absolvit Facultatea de Studii Europene, specializarea Relații Internaționale, linia engleză. La fel ca și ceilalți tineri minunați din The After College Project  are experiență prețioasă ca voluntară în organizația AIESEC, în Cluj. Timp de șase luni s-a aflat în Columbia unde a beneficiat de un internship plătit. În timpul facultății, a călătorit în diverse țări europene prin intermediul proiectelor internaționale, iar această experiență i-a relevat un adevăr dureros: sistemul de învățământ din România pune accent pe cantitate, nu pe calitate. Participă la acest proiect pentru a deveni ceea ce nu a reușit să devină în facultate, pentru a se autodepăși și a ajunge acolo unde își dorește.

Georgian

Georgian are 22 de ani iar ultimii trei ani și i-a petrecut în Cluj-Napoca, unde a absolvit Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, specializarea Business Management. Are o experiență de trei ca voluntar în organizația AIESEC iar în prezent lucrează freelancer ca și web-disegner. A venit la After College Project pentru că își dorește să aibă mai mult control asupra propriei vieți.

Raluca

Raluca a absolvit Facultatea de Litere și Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, la Cluj. A lucrat doi ani în mediul corporatist, unde și-a dat seama de faptul că sistemul de învățământ de la noi din țară nu stimulează deloc tinerii în a-și găsi și cultiva pasiunile, abilitățile. Norocul ei, după cum afirmă Raluca, a fost că mereu a fost curioasă și s-a implicat în diverse proiecte extracurriculare, a făcut voluntariat și a călătorit în lume cu diverse programe culturale și a accesat oportunități de dezvoltare personală. A venit la The After College Project pentru la invitația unui prieten drag și speră ca în aceste patru luni de proiect să se disciplineze și să-și cultive abilități care o vor ajuta în viitor.

Alex Ionuț

Alex Ionuț este un tânăr antreprenor din Cluj care, la vârsta sa, se poate lăuda cu multe realizări demne de admirat. Timp de mai mulți ani a lucrat în echipa lui Lorand Soares Szasz, iar acum are propria afacere pe Amazon. Experiența bogată acumulată pe parcursul anilor îl recomandă acum ca un mentor pentru pentru tinerii din The After College Project, care mărturisesc că lecțiile și sfaturile lui despre cum să-ți deschizi și să crești afacerea pe internet îi ajută pe fiecare în parte să își planuiască pașii pe care îi au de făcut pentru atingerea independenței financiare.

Justine

Justine are 27 de ani și a venit la The After College Project la invitația lui Vio. Iubind cu sinceritate și devotament natura, dorind să o protejeze, tânăra este preocupată de educația ecologică iar în cadrul proiectului îi încurajează și îi ajută pe ceilalți nouă tineri să recicleze deșeurile și să fie mai atenți la mediul înconjurător.

Diana

Diana are 23 de ani, este din Galați și s-a specializat pe Comunicare și Relații Publice, la Universitatea Babeș – Bolyai Cluj-Napoca. I-a cunoscut pe ceilalți membri ai echipei The After College Project în timp ce făcea voluntariat în organizația AIESEC. Este pasionată de nutriție, iar acest hobby provine din dorința de a avea un stil de viață sănătos și de a-i ajuta pe alții să trăiască la fel. La fel ca și ceilalți colegi de-ai eii, Diana a ales să participe la acest proiect pentru că vrea să se dezvolte, să implementeze obiceiuri sănătoase pe care să le păstreze apoi toată viața.

Nouă ne-a plăcut ideea acestui proiect și admirăm curajul acestor zece tineri care gândesc altfel, propunând o perspectivă inedită asupra educației. Vom fi cu ochii pe ei.