Ce este un oraș inteligent?

de | | 3 Minute

Organizația Națiunilor Unite prezice că până în anul 2050 peste 68% din populația lumii va locui în orașele mari.

Datorită acestei tendințe ascendente, centrele urbane se extind. Aceasta înseamnă că resursele pe care se bazează zilnic orașele, cum ar fi apa, energia, infrastructura, mediul, devin limitate. Având în vedere acești factori, împreună cu traficul și poluarea, guvernele și instituțiile locale au început să caute alternative. Acest lucru duce în mod firesc la integrarea tehnologiei și a sistemelor IoT, punctul de început pentru un oraș inteligent. Utilizarea soluțiilor inteligente oferite de companiile de IT outsourcing conduce la dezvoltarea unor modalități mai durabile și mai ecologice de administrare a resurselor. În aceeași notă, nu a durat mult până când ideea de teritoriu smart a apărut ca un concept complementar, pentru a crea conexiune și schimb de cunoștințe între comunități.

Ce face un oraș să fie inteligent?

Un oraș cu gestionare eficientă a resurselor, îmbunătățirea constantă a calității vieții și durabil din punct de vedere ecologic este definit ca un oraș inteligent. Obiectivul unui oraș inteligent este să exceleze în gestionarea resurselor la toate nivelurile: infrastructură, transport, servicii, educație, asistență medicală, securitate publică, energie, urbanism. Întregul concept de oraș inteligent începe cu digitalizarea și integrarea tehnologiei inteligente în sistemul și procedurile administrației.

În timp ce orașele în care trăim se confruntă cu tot felul de provocări, valul tehnologic actual, puternic susținut de industria IT creează oportunități de colaborare perfecte pentru instituțiile locale și sectorul privat.

Un studiu realizat de Comisia pentru industrie, cercetare și energie a Parlamentului European în 2011, a identificat 6 caracteristici principale ale orașelor inteligente care ar trebui să asigure realizarea strategiei Europa 2020.

  • Guvernare inteligentă
  • Economie inteligentă
  • Mobilitate inteligentă
  • Mediu inteligent
  • Oameni inteligenți
  • Viață inteligentă

Liniile directoare pentru un oraș inteligent

Schimbarea sistemelor publice care au fost conservatoare de zeci de ani nu este un lucru simplu de făcut. Uneori, inițiativele inteligente se pierd între hârtii și aprobări ierarhice și nu ajung niciodată să vadă lumina zilei. Cu toate acestea, 2020 a fost anul accelerării tehnologiei și digitalizării, indiferent dacă sectorul public era sau nu pregătit. Ca în orice proces de transformare, rămâne întrebarea: de unde să începem? Acestea ar putea fi câteva puncte:

Control mai bun al traficului

Știm cu toții că orașele în expansiune vin în la pachet cu mai mult trafic și dificultăți în găsirea unui loc de parcare. Reproiectarea infrastructurii, introducerea mai multor autobuze electrice și alte opțiuni de mobilitate ecologică pot reduce traficul. De asemenea, există soluții de monitorizare gps care pot monitoriza traficul, pot ajuta transportul public să funcționeze mai eficient, precum și aplicații de parcare care contribuie la eficientizarea blocajelor de trafic la orele de vârf.

Mutarea datelor populației în online

Înlocuirea grămezilor de hârtie cu câteva clicuri poate face o mare diferență în evitarea cozilor. Digitalizarea datelor poate genera, de asemenea, rapoarte care oferă rezultate mai clare pentru administrație, care ulterior conduc la decizii de management informate.

Alegeri mai ecologice

Colectarea selectivă a deșeurilor, mașini electrice sau orice opțiune de mobilitate ecologică (biciclete, trotinete electrice, autobuze electrice) oferite de administrația locală, toate acestea contribuie la menținerea mediului orașului mai curat. De asemenea, o reproiectare urbanistică a spațiilor verzi în raport cu noile construcții poate păstra un echilibru între natură și elemente urbane.

Implicarea comunității

Orașele inteligente sunt create de oameni inteligenți care formează comunități inteligente. Atunci de ce să nu lăsăm oamenii să se implice și să vină cu idei? Câteva exemple ar putea fi proiectele propuse de oameni din comunitate care sunt supuse votului și implementate ulterior, sau chiar aplicații speciale care oferă oamenilor opțiunea de a raporta probleme locale.

Fără îndoială, integrarea tehnologiei este principalul catalizator pentru transformarea unui oraș. Numai prin colectarea datelor relevante, putem lua decizii informate și de impact.

Vestea bună este că orașele inteligente sunt doar punctele de plecare pentru crearea de teritorii inteligente care funcționează ca o rețea de comunități inteligente care împărtășesc cunoștințele și evoluează în ansamblu.


Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.