Inclusă în mai toate kiturile de benzi led, disponibilă în cele mai variate forme, dimensiuni și materiale, cu valori diferite ale watt-ajului și la o paleta de prețuri accesibile pentru orice buzunar, sursa bandă led este unul dintre cele mai importante și esențiale accesorii utilizate la instalarea benzilor LED. Se folosește în orice fel de spațiu, deseori alături de amplificator și conector bandă led.
Dar ce este, mai exact, o sursă bandă LED? La ce se folosește, care este rolul ei, ce e bine să știi înainte să o cumperi și cum funcționează aceasta? Este întocmai subiectul pe care urmează să îl discutăm, așa că așază-te confortabil și pregătește-te să clarificăm toate aceste aspecte. Iată cele mai simple explicații cu privire la ce este și cum funcționează sursa bandă led.
Denumiri
În primul rând, să clarificăm nu doar ce este sursa bandă LED, ci și sub ce alte denumiri o vei mai putea întâlni pe viitor. Sursa de alimentare pentru benzi LED mai este cunoscută, datorită rolului și modului său de funcționare, și sub următoarele denumiri:
- Driver LED 12V
- Transformator de lumină
- Sursă de alimentare bandă LED
Ce este sursa bandă led?
Pe scurt, sursa este acea piesă care permite convertirea curentului de 120V sau, după caz și locație, de 240V, într-un semnal de voltaj potrivit și adaptat necesității benzilor LED, în general de 12 V – pentru că benzile LED funcționează foarte diferit din acest punct de vedere față de alte metode de iluminare tradiționale.
Așadar, această sursă este practic un convertor al curentului, un transformator care permite utilizarea electricității pentru iluminare de către benzile LED.
Cum funcționează?
Conform explicațiilor de mai sus, sursa preia semnalul curentului la o valoare de 120 sau 240V, pentru a converti această valoare la nu mai mult de 12V. Atât folosește în general banda LED pentru funcționare optimă.
De asemenea, sursa funcționează nu doar pentru benzile LED, ci și pentru alte aplicații cu lumină led precum module sau lumini LED, generând curent constant.
Cum o alegem?
Cea mai importantă regulă la alegerea sursei potrivite pentru propria ta bandă LED este să verifici watt-ajul. Valoarea watt-ajului luminii LED folosite trebuie să fie cu cel puțin 20% mai mică decât cea a sursei, pentru a preveni orice tip de probleme ulterioare.
Odată stabilit acest aspect, alege sursa în funcție de propriile tale necesități, și anume un material mai rezistent din metal pentru exterior, sau unul de plastic pentru spații interioare; o formă normal, de bază, sau o formă ultra-subțire pentru spațiile mici și design-uile minimaliste; și așa mai departe.
Concluzie
După cum se poate observa, nu este deloc complicat să înțelegi, în mare, cum funcționează sursa bandă led și ce importanță are ca accesoriu pentru funcționarea benzilor LED, la fel cum importanță deosebită prezintă și un conector bandă led sau un amplificator în anumite cazuri.
Spre deosebire de controller, însă, un alt accesoriu util, sursa bandă led nu este opțională, ci o necesitate cu roluri multiple pentru a asigura o funcționare eficientă și lipsită de probleme. Tu ce sursă alegi pentru iluminarea LED?
Articol publicitar