Cât durează să te acomodezi cu ochelarii progresivi?

de | | 3 Minute

Majoritatea populației întâmpină dificultăți în a distinge obiectele îndepărtate, vede text neclar atunci când citește sau are o vedere generală încețoșată, iar pentru majoritatea acestor oameni, ochelarii sunt metoda preferată de corectare a vederii.

Ochelarii sunt, evident, de diferite tipuri și pentru diferite tipuri de probleme. Pe VisionFix poți găsi o multitudine de tipuri de ochelari, de unde poți alege ceea ce crezi ca este mai potrivit pentru tine.

Cine folosește lentile progresive?

Aproape oricine are o problemă de vedere poate purta ochelari progresivi, dar de obicei sunt necesare persoanelor de peste 40 de ani care au prezbiopie (hipermetropie), adică vederea lor se încețoșează atunci când lucrează în prim-plan, cum ar fi cititul sau coaserea. Lentilele progresive pot fi folosite și pentru copii, pentru a preveni creșterea miopiei.

Cum funcționează?

Bifocalele și progresivele au puteri diferite de vedere încorporate în aceeași lentilă. În timp ce privești în jos pentru a citi, obiectivul te ajută să vezi lucrurile de aproape. În timp ce privești în sus la orizont, îți permite să vezi clar departe. Acest lucru te ajută atunci când mergi sau conduci.

Este nevoie de o perioadă de acomodare?

Da, este nevoie de această perioadă de acomodare, deoarece întregul organism este nevoit să se obișnuiască la acest „ajutor” nou. Perioada de acomodare poate fi diferită și nu putem generaliza. Pentru unii oameni, poate să fie cazul unei compatibilități imediate, iar pentru alții poate dura câteva săptămâni.

De ce este nevoie de o perioadă de acomodare?

Atât creierul, cât și toți senzorii tăi receptivi au de a face cu acest accesoriu complet nou și sunt puși în situația în care trebuie să-l suporte mare parte din zi. Încearcă să compari asta cu o situație ipotetică în care, să spunem că, ți-ar fi încredințată responsabilitatea de a purta grija unui străin care nu cunoaște zona, limba, etc. și va trebui să fie constant lângă tine. Este de la sine înțeles că va fi nevoie și acolo de o perioadă de acomodare, fie mai lungă, fie mai scurtă – în funcție de personalitatea acelei persoane, dar și în funcție de obiceiurile tale.

Sfaturi pentru obișnuirea cu lentile progresive

  • Alege un magazin optic de calitate care te poate ghida prin proces, te poate ajuta să alegi o ramă bună și asigură-te că lentilele sunt perfect centrate peste ochi. În cazul în care lentilele nu sunt centrate corect, există șansa ca unii oamenii nu se poată adapta la ei.
  • Acordă-ți una sau două săptămâni pentru a te adapta la aceste lentile. Unii oameni pot avea nevoie chiar și de o lună.
  • Asigură-te că înțelegi instrucțiunile oftalmologului despre cum să le utilizezi.
  • Poartă noile lentile cât mai des posibil și nu mai purta ceilalți ochelari. Acest obicei va face reglarea mai rapidă.

Efecte secundare pe termen scurt

Este cel mai probabil să ai nevoie de timp pentru a te adapta noilor lentile. Majoritatea oamenilor se obișnuiesc cu ele după o săptămână sau două, dar poate dura mai mult. Câțiva oameni nu le plac niciodată schimbările de vedere și renunță la bifocale sau progresive. Câteva efecte secundare pe care le poți avea în perioada aceea de obișnuire includ:

  • Vedere încețoșată
  • Obiecte care par să sară sau să se miște
  • Dureri de cap
  • Greață
  • Probleme de echilibru

Bifocalele sau progresivele pot schimba modul în care judeci distanța sau adâncimea în timp ce privești în jos prin partea de jos a lentilei. Te-ai putea împiedica sau cădea atunci când urci scări sau te plimbi prin locuri noi. De aceea, este important să ai mereu grijă și să iei în serios perioada aceea de acomodare.

Nu lăsa ca acea perioadă de acomodare să te facă sa ai rețineri atunci când vine vorba de încercarea ochelarilor cu lentile progresive. Aceștia te pot surprinde într-un mod plăcut așa cum nu te așteptai.