Cât de fericiți suntem noi, românii?
V-ați întrebat cum stăm cu fericirea auto-percepută și cam cât de fericiți suntem noi, românii? La nivel individual, ne cam știm stările personale de bine sau de rău. Cam știm dacă suntem fericiți. Este interesant de văzut însă unde ne poziționăm ca țară.
[foto: Zilele Culturale Maghiare 2018]
Înainte de a citi mai departe, încercați să răspundeți » din 156 de țări analizate, cam pe ce loc credeți că ne poziționăm?
În fiecare an, ONU realizează un raport al fericirii, la nivel global. Sunt înregistrate scorurile bazate pe evaluări subiective ale stării personale de bine ale indivizilor. Ca instrument de măsurare, se utilizează Scara Cantril, respondenții evaluându-și calitatea vieții curente (cu răspunsuri notate de la 0 la 10). Raportul din 2018 este întocmit în baza realizării unei medii calculate pe ultimii trei ani (2015 – 2017).
[foto: Vlad Lazar]
Studiul își propune să ofere și câteva variabile și posibile explicații cu privire la diferențele de scoruri înregistrate între țări. Astfel, se analizează măsura în care aceste 6 variabile pot influența diferențele dintre diversele fericiri:
- produsul intern brut
- suportul social
- speranța de viață sănătoasă
- libertatea socială
- generozitatea
- corupția
#Interesant » dacă ne gândim la profilul unei țări care ar întruni media tuturor rezultatelor, se pare că cea mai mare parte a scorului obținut ar fi influențat de suportul social (35%), apoi de produsul intern brut (26%), de speranța de viață sănătoasă (17%), abia apoi de libertate în alegeri sociale (13%), generozitate (5%) și de nivelul corupției (3%).
Fericirea românilor
În ierarhizarea celor mai fericite țări din lume în anul 2018, România ocupă locul 52. Comparativ cu ultimii ani, se pare că ne-am mai găsit fericirea. În anul 2016, România ocupa locul 71, iar în anul 2017, ne poziționam pe locul 57.
La fel de interesant va fi raportul din 2019: de urmărit măsura în care corupția va avea un grad de influență mai ridicat în scorul final al României, ținând cont de evenimentele interne și nemulțumirile sociale doar din ultimul an (scorul din 2018 este o medie a anilor 2015 – 2017; scorul din 2019 va fi o medie a anilor 2016 – 2018, etc).
Fericirea altora
Ce locuri ocupă alte țări în cadrul World Happiness Report 2018? Se pare că primele 5 țări din top sunt aceleași care au ocupat aceste poziții și în 2017, însă Finlanda a sărit de pe locul 5 pe primul loc. Norvegia se află acum pe locul 2, urmată de Danemarca, Islanda și Elveția. Pe locurile 6-10 se clasează Olanda, Canada, Noua Zeelandă, Suedia și Australia. Deși primele cele mai fericite țări din lume sunt cam aceleași, s-au înregistrat modificări mai semnificative în rândul celorlalte țări de la un an la altul.
Pe ultimele locuri se află Siria, Rwanda, Yemen, Tanzania, Sudanul de Sud, Republica Africa Centrală și Burundi. Iată topul complet (click pe imagini):
Bonus » Nu prea tolerăm imigranții
În acest an, raportul realizat de către ONU a abordat, pe lângă această clasificare a evaluării calității vieții, și relația dintre fericire și migrare, ca fenomen global. În această direcție, ne-a atras atenția un alt clasament.
Se pare că România nu prea acceptă imigranții, țara noastră poziționându-se în rândul celor mai puțin tolerante cu imigranții. De altfel, majoritatea țărilor aflate în această situație sunt localizate în estul și sud-estul Europei, fiind la granița sau afectate cumva de recentele crize ale migrației. Interesant: nouă din cele 10 țări cel mai puțin tolerante cu imigranții sunt foste țări din blocul sovietic (cu un scor mai mic de 2.39).
Ca idee, țara noastră se află pe locul 18… de la coadă. Dar noi să fim fericiți! 🙂
Puteți parcurge integral World Happiness Report 2018 » AICI.