Câștigătorii concursului „Clujul cu flori”
6 dintre cele 35 de proiecte florale înscrise, în perioada 1 iulie – 30 septembrie 2022, la cea de-a șasea ediție a concursului „Clujul cu flori”, competiție organizată de Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului, au fost desemnate câștigătoare în urma jurizării care a avut loc săptămâna trecută.
„Anul acesta am avut multe proiecte frumoase înscrise la categoriile balcon și curte/grădină, dar foarte puține spre deloc la alte categorii. Din acest motiv, juriul a decis să acorde mai multe premii și mențiuni la categoriile sus amintite”, a spus Szabó Lilla, vicepreședintele Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului și membră a juriului.
Astfel, câștigătorii ediției sunt:
- Cel mai frumos balcon: Kiss Annamária – proiectul „Anna’s Urban Garden”
- Cel mai frumos proiect floral din județ: Nagy Baumli Annamária – proiectul „Évszakok a kertunkben/ Anotimpuri în grădina noastră”
- Cea mai frumoasă curte/grădină: Máthé Alíz Éva – proiectul „Mică oază din centrul Clujului” și Nagy Ilona – proiectul „Boldogság / Fericire”
Juriul a mai acordat două premii speciale și trei mențiuni după cum urmează:
- Premii speciale: Bánhegyi Hajnal – proiectul „Buba néni udvara” și Alina Buliarca – proiectul „Grădina cu de toate 2022”
- Mențiuni pentru cel mai frumos balcon – Cristiana Trandafir – proiectul „Balcon cu flori” și Radu Silaghi – proiectul „Refugiu urban”
- Mențiune pentru cel mai frumos proiect floral din județ – Péter Eniko – proiectul „Nyári nyugalom / Vară liniștită”
În timpul analizării proiectelor, juriul format din Szabó Lilla, Kalló Angéla (cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj), Kolcsár Ildikó (manager al Florăriei Karolina), Andi Daiszler (președintele Asociației Daisler), Dan Clinci (arhitect, reprezentant al Asociației Urbannect), Arnold Macalik (arhitect) a luat în considerare amplasarea, cromatica și formele în care au fost aranjate florile, diversitatea florilor folosite și maniera în care acestea armonizează cu mediul în care au fost amplasate.
„Clujul cu flori creează un mediu de conștientizare a cetățenilor de a-și asuma rolul de participanți la imaginea orașului și, în același timp, de stimulare a acestora de a-și mobila mediul locuit cu flori. Ne bucuram de interesul arătat acestui proiect și, totodată, de îmbunătățirea amenajărilor”, a spus arhitectul Dan Clinci.
Inițiativa „Clujul cu flori’’ aparține Asociației pentru Înfrumusețarea Clujului, o asociație a cărei rădăcini se întind mult în trecutul Orașului Comoară (anii 1880-1890) și de numele căreia se leagă proiecte importante, precum gestionarea spațiului verde din jurul grupului statuar Matia Corvin din Piața Unirii, dezvoltarea Parcului Central sau amenajarea Cetățuii. Înființată în 2017, Asociația pentru Înfrumusețarea Clujului readuce la viață scopurile vechii organizații și își propune să contribuie la crearea unui spațiu vital sănătos, plăcut, de bun-gust și estetic cu ajutorul și cu participarea activă a cetățenilor urbei. Fondatorii Asociației doresc ca Clujul să fie nu numai un oraș modern în sensul de azi al cuvântului și plin de posibilități, ci și unul care corespunde standardelor occidentale în ceea ce privește esteticul și frumosul.
Proiectul „Clujul cu flori’’ este finanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și de Bethlen Gábor Alap din Ungaria.
Site: www.orasulfrumos.ro
Facebook:www.facebook.com/clujulcuflori / www.facebook.com/viragos.kolozsvar