Ieri s-a incheiat a XII-a editie TIFF. Festivalul TIFF a devenit deja un brand si un stil de viata timp de 10 zile in fiecare an. 10 zile in care pulsul orasului este unul aparte, in care oamenii sunt mai energici si mai veseli, 10 zile in care intregul oras „respira” TIFF.
De la editie la editie, TIFF-ul ofera tot mai mult. Filme, concerte, expozitii si o multime de evenimente speciale, fiind un eveniment important pentru Cluj si pentru dorinta unei capitale culturale europene. Indiferent de vreme, in fiecare an, proiectiile si evenimentele TIFF au un public numeros!
Gala de inchidere TIFF este cu siguranta un eveniment special al festivalului. Dupa multe zile de filme, la gala de inchidere vom afla daca filmele preferate se afla printre castigatori, vom sta in aceeasi sala alaturi de personalitati din lumea filmului si a teatrului, intr-un cuvant o atmosfera feerica si plina de extaz. Chiar daca la sfarsitul Galei ne cuprinde o oarecare tristete ca se termina festivalul, gandul la editia anului urmator ne aduce din nou zambetul pe buze.
Si anul acesta, Gala de inchidere a avut loc in sala Teatrului National „Lucian Blaga”, alaturi de aproximativ 800 de invitati si spectatori, fiind gazduita de directorul festivalului Tudor Giurgiu.
Castigatorii de anul acesta sunt:
Trofeul Transilvania (15.000 Euro) – Corabia lui Tezeu, regia Anand Gandhi (India).
Premiul pentru cea mai buna regie oferit de BCR (5000 Euro) – Ceasul rau, pisica neagra, regia Rikiya Imaizumi (Japonia).
Premiul Special al Juriului, oferit de Vodafone (1500 Euro) – Ploaie de vacanta, regia Ana Guevara Pose, Leticia Jorge Romero (Uruguay).
Premiul pentru cea mai buna imagine, (servicii de post-productie digitala) oferit de Cinelabs (3500 Euro) – Pankaj Kumar, pentru productia Corabia lui Tezeu, regia Anand Gandhi (India).
Premiul pentru cea mai buna interpretare, oferit de Vitrina Advertising (1000 Euro) – Gustav Dyekjær Giese, pentru rolul din Nord-Vest, regia: Michael Noer (Danemarca).
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federatiei Internationale a Criticilor de Film – El limpiador, regia Adrian Saba (Peru).
Premiul Publicului, oferit de Mastercard – Wadjda, regia Haifaa Al-Mansour (Arabia Saudita, Germania).
Premiul de Excelenta, oferit de Mercedes-Benz – actrita Luminita Gheorghiu.
Premiul pentru Intreaga Cariera – regizorii Jiří Menzel si Stephen Frears si compozitorului Adrian Enescu.
Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru categoria Lungmetraj, oferit de Abis Studio (5000 Euro – servicii de post productie) – Aici…adica acolo, regia Laura Capatana Juller.
Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru categoria Scurtmetraj, (1500 de euro, si o zi de filmare oferita de Studiourile MediaPro) – O umbra de nor, regia Radu Jude.
Mentiune speciala Zilele Filmului Romanesc pentru categoria Scurtmetraj – Claudiu si crapii, regia Andrei Tanase si Pastila fericirii regia Cecilia Felmeri.
Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, oferit de URSUS (1.000 Euro) – O luna in Thailanda, regia Paul Negoescu.
Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din sectiunea Umbre (500 euro) – Moartea unei umbre, regia Tom van Avermaet (Belgia).
Premiul Let’s Go Digital!, pentru cel mai bun film realizat in cadrul atelierului de film pentru adolescenti, oferit de UPC – Carlo, regia Teona Galgotiu, Marc Solomon, Eva Todica).
Premiul Competitiei Locale, oferit de Terapia Ranbaxy (1500 euro), – Fragment viu, regia Bántó Csaba, Iszlai József si Casa draga, regia Ábel Visky.
Mentiune Speciala in cadrul Competitiei Locale, oferita de Fabrica de Pensule – Clubul de bridge, regia Ana-Maria Vîjdea, Cristina Hanes.
Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de lungmetraj din cadrul Concursului National de Scenarii, organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF, in valoare de 3.000 de dolari – Toma Bogdan, pentru scenariul Reparatia.
Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de scurtmetraj din cadrul Concursului National de Scenarii, organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF, in valoare de 1.500 de dolari – Radu Barbulescu, pentru scenariul Dispozitivul 0068.
Premiul HBO pentru Cel mai bun scenariu de documentar din cadrul Concursului National de Scenarii, organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF, in valoare de 2.000 de dolari – Marius Iacob, pentru scenariul Despre starea de bine.
Felicitari castigatorilor si organizatorilor pentru inca o editie TIFF reusita si o asteptam cu sufletul la gura pe cea de anul viitor!