Castigatori ClujShorts 2014
ClujShorts a ajuns la finalul celei de-a doua ediţii. Anul acesta ClujShorts a crescut atât ca număr de filme, evenimente, public, cât şi ca număr de premii. În această seară au fost acordate 14 premii şi Trofeul ClujShorts.
Câştigătorii ClujShorts 2014 sunt:
– Trofeul ClujShorts 2014: Moritz and the Woodwose , GERMANIA în regia lui Bryn Chainey.
Motivaţia juriului: pentru scenariul emoţionant, pentru deosebita calitate a imaginii şi a regiei, pentru că este un film tandru şi aspru în acelaşi timp, un film de o tulburătoare umanitate.
– Premiul Asociaţiei Persona: Last Caravan, FRANŢA în regia lui Foued Mansour.
Asociaţia Persona îşi rezervă dreptul de a oferi un premiu, unui film înscris, care se pliaza atât de mult pe zonele de activitate ale acesteia. Pentru actualitatea problematicii sociale; pentru calitatea deosebită a scenariului şi a imaginii şi pentru interpretarea excelentă.
– Premiul Juriului: The Girl Across the Street, OLANDA în regia lui Steven Wouterlood.
Motivaţia juriului: pentru că e un film care transmite emoţii puternice şi propune o meditaţie profundă asupra vieţii, menajând – prin finalul deschis – o ambiguitate fertilă…
– Premiul presei clujene: Miruna, POLONIA în regia lui Piotr Sułkowski
– Premiul publicului: Border Patrol, GERMANIA, în regia lui Peter Baumann.
– Premiul pentru cel mai bun documentar: Portrait Of An Urban Beekeeper, STATELE UNITE ALE AMERICII, în regia lui Steve Ellington.
Motivaţia juriului: pentru capacitatea de a cuprinde în mod sintetic viaţa unui om şi de a transmite pasiunea lui pentru albinărit…
– Premiul pentru cea mai bună animaţie: Dji. Death Fails, MOLDOVA, în regia lui Dmitri Voloshin.
Motivaţia juriului: pentru calitatea deosebită a animaţiei, care ştie să transmită efecte comice deosebite în afara oricărui recurs la cuvânt.
– Premiul pentru cel mai bun film studenţesc: 30 Ways to Attract a Man, Rusia, în regia lui Nikita Chisnikov.
Motivaţia juriului: pentru un film plin de prospeţime, dramatic şi plin de umor în acelaşi timp.
– Premiul pentru cea mai bună regie: Tempo, BELGIA, în regia lui Tony Marioni.
Motivaţia juriului: Pentru calitatea excepţională şi pentru coerenţa proiectului regizoral; pentru modul în care au ştiut să îmbine cu precizie sunetul şi imaginea, scenariul, efectele speciale şi prestaţia actoricească.
– Premiul pentru cel mai bun actor: Johannes Silberschneider, din filmul In the Still of the Night, AUSTRIA în regia lui Erich Steiner.
Motivaţia juriului: Pentru interpretarea rafinată, reţinută, fără excese a personajului tragic ,,TATĂL”
– Premiul pentru cea mai bună actriţă: Celeste Ribeiro în filmul What Love Means to Me, PORTUGALIA în regia Ricardo Martins
Motivaţia juriului: Pentru interpretarea impecabilă, plină de nuanţe, a unui rolului deosebit de greu.
– Premiul pentru cea mai bună imagine: Vladan Obradoviƈ, Red Snow, SERBIA în regia lui Luka Popadic
Motivaţia juriului: pentru calitatea deosebită a imaginii, pentru claritate şi folosirea bine dozată a culorilor, a contrastelor şi pentru echilibrul compoziţiei vizuale pe care le semneaza
– Premiul pentru cel mai bun montaj: Fortune Faded, GERMANIA, în regia lui Alexander Heringer
Motivaţia juriului: pentru montajul original şi de impact, pentru modul în care ştie să sugereze dinamismul cu ajutorul unor imagini într-o primă instanţă statice.
– Premiul pentru cea mai bună coloană sonoră: Second Wind, RUSIA, în regia lui Sergey Tsyss
Motivaţia juriului: Pentru coloana sonoră, care aliază cu rafinament muzica şi zgomotele ambientale, „naturalul” şi artificialul; pentru că e un film care a clădit un proiect estetic coerent în jurul îmbinării savante a sunetului cu imaginea
– Premiul pentru cel mai bun scenariu: Rodica Dominteanu, Objects in Mirror Are Closer than They Appear, ROMÂNIA, în regia lui Alex Capatoiu
Motivaţia juriului: Pentru scenariul simplu, eficient, scris cu o mare economie a mijloacelor şi cu un deosebit simţ al replicii.