Case de Poveste și valori locale – experiențe dinamice de învățare și conectare între sat și oraș

de | | 4 Minute

Case de Poveste și valori locale

  • Ateliere creative pentru adolescenți
  • Sesiuni de mentorat și orientare profesională
  • Întâlniri creative cu profesioniști din domenii cultural-artistice
  • Expoziții cu elemente de patrimoniu identificate de tineri

Tinerii din comunele clujene Aluniș și Borșa au participat, începând din 11 aprilie, la o serie de ateliere creative prin care să-și descopere și să-și pună în valoare abilitățile, astfel încât să fie mai pregătiți pentru a decide cariera pe care o vor urma. În weekendul 13-14 mai elevii celor două școli gimnaziale au vernisat câte o expoziție în care și-au prezentat propriile valori locale, pe care le-au (re)descoperit în comunitățile lor. Activitățile fac parte din a doua ediție a proiectului de educație non-formală Case de Poveste, desfășurat de Asociația Create.Act.Enjoy, și au loc în contextul în care pentru comunitățile din mediul rural românesc oferta culturală locală pentru copii și tineri este aproape inexistentă, deși drepturile culturale, între care dreptul de participare la activități culturale și artistice, sunt cuprinse în Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

„În mod obișnuit, elevilor din cele două comunități din Aluniș și Borșa li se oferă accesul la activități din domeniul ecologic, al protecției mediului, al informării despre traficul de persoane și consumul de droguri, însă prea puțin la activități din domeniul cultural, în special pentru că nu există facilitatori la nivel local”, explică Diana Buluga, manager cultural Create.Act.Enjoy.

Case de Poveste 2022 - Atelier valori locale Alunis
Fotografii realizate de Ioana Ofelia la atelierul de valori locale din Aluniș | Case de Poveste 2022

Asociația pune și pe seama lipsei accesului la cultură în mediul rural rezultatele unor cercetări din 2020, care arată că 1 din 5 copii din mediul rural consideră că nu este niciodată fericit. În plus, abandonul școlar este prezent în 40% din unitățile de învățământ din mediul rural, iar rata părăsirii timpurii a școlii în România este printre cele mai mari din Europa. La școlile din cele două comune studiază 200 elevi din ciclul primar și gimnazial și activează 26 cadre didactice. Caracterul inovator al proiectului reiese din faptul că sunt propuse soluții simple, dar creative, ca răspuns la probleme complexe cu care se confruntă unele comunități rurale, folosind resursele aflate la îndemână și valorificând potențialul comunităților.

Case de Poveste 2022 - Atelier scriere creativa Alunis si Borsa
Fotografii realizate de Ioana Ofelia la atelierele de scriere creativă din Aluniș și Borșa | Case de Poveste 2022
Case de Poveste 2022 - Ateliere Alunis si Borsa
Fotografii realizate de Ioana Ofelia la atelierul de scenografie din Borșa și atelierul de științe din Aluniș | Case de Poveste 2022

Urmează, în a doua parte a proiectului, ca acești tineri din mediul rural să descopere și trei povești uluitoare de viață ale unor mari personalități ce au locuit la Cluj-Napoca, prin deschiderea pentru comunitate a unor locuri inaccesibile publicului în mod normal și transformarea în muzee interactive. Prima Casă de Poveste deschisă în 20-22 mai va fi în memoria exploratorului Emil Racoviță, cel care a fondat biospeologia, iar accesul la tururile ghidate va fi liber și pentru publicul din Cluj-Napoca. Muzeele interactive din Casele de Poveste devin posibile prin tehnici de re-enactment, bazate pe actorie, instalații multi-media, inclusiv AR – augmented reality – și multă, multă documentare. Rezervările pentru tururile ghidate vor fi accesibile online, de pe pagina fb.com/Create.Act.Enjoy.

Venind în completarea primei sale ediții, Case de Poveste 2022 continuă educarea prin cultură a 900 de persoane – elevi și cadre didactice din satele Borșa și Aluniș, cât și a celor din Cluj-Napoca, țelul fiind de a pune în evidență importanța patrimoniului cultural local și nevoia de a-l proteja. Echipa artistică a asociației Create.Act.Enjoy dorește să arate că diversitatea de origini, conținuturi și forme de expresie culturală generează bogăție, iar conexiunile culturale și istorice între diferite medii pot stimula regenerarea durabilă a spațiilor și comunităților după principiul european al unității în diversitate. Pentru a lărgi orizonturile culturale, proiectul include și organizarea unui tur ghidat pe străzile din Cluj-Napoca ce poartă nume de scriitori.

Case de Poveste 2022 afis


„Case de Poveste, ediția a doua” este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN). Activitățile din Cluj-Napoca sunt realizate și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Sponsori: Roche, AMIQ
Parteneri: Facultatea de Teatru și Film Cluj-Napoca, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Institutul de Speologie Emil Racoviță Cluj-Napoca, Institutul de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu”, Școala Gimnazială Aluniș, Școala Gimnazială Borșa, Centrul Cultural Clujean, Asociația Cărțile pe Față, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării Cluj-Napoca
Parteneri media: TVR Cluj, EBS Radio 90.4 FM, Radio România Cluj, Radio România Cultural, Revista Cultura, Napoca Live, Transilvania Reporter, The Woman, Cluj Life, B-Critic, Bună ziua Cluj, Cluj24.ro, cluju.ro, cluj.com

Comunicat de presă
Fotografii realizate de Ioana Ofelia