Se redeschid Casele de Poveste! | Educație culturală pentru toate vârstele
Case de Poveste a fost conceput cu gândul de a stârni dorința tinerilor de a descoperi personalități istorice din comunitatea locală. Transformate în muzee, casele oferă experiența de a cunoaște în mod direct felul în care au trăit, au muncit, au iubit și au devenit relevanți pentru comunitate trei locuitori ai Clujului: Sigismund Toduță, Ioana Em. Petrescu și Doina Cornea. Publicul are parte de această experiență de cunoaștere sub forma unei vizite ghidate, care include instalații artistice concepute de regizoarea de teatru Andreea Iacob și elemente performative din partea artiștilor asociației Create.Act.Enjoy.
Casa Doinei Cornea – publicistă și disidentă anticomunistă, apartamentul Ioanei Em. Petrescu – critic, istoric literar și profesor universitar și casa lui Sigismund Toduță – compozitor, muzicolog și profesor sunt redeschise în week-endul 4-6 iunie și pot fi vizitate de oricine dorește. Accesul este liber pe bază de rezervare, însă locurile sunt limitate, căci fiecare vizită ghidată este destinată pentru câte 2 persoane. Durata fiecărei vizite este de aproximativ 30 de minute, iar participanților li se recomandă să aibă căștile audio personale, pe care să le folosească în deplină siguranță pe parcursul experienței interactive.
Case de Poveste | Sigismund Toduță
Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/167482368570046/
Rezervări pentru vizite interactive vineri, 4 iunie, în intervalul orar 12:00 – 19:00 aici.
Case de Poveste | Ioana Em. Petrescu
Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/498936728200954/
Rezervări pentru vizite interactive sâmbătă, 5 iunie, în intervalul 12:00 – 19:00 aici.
Case de Poveste | Doina Cornea
Detalii eveniment: https://www.facebook.com/events/817809708862757/
Rezervări pentru vizite interactive duminică, 6 iunie, în intervalul 12:00 – 19:00 aici.
Proiectul Case de Poveste a pornit din nevoia de a consolida repere morale din comunitate, având în vedere că în Cluj-Napoca nu există nicio casă memorială deschisă publicului în mod permanent, ceea ce îngreunează conectarea generațiilor tinere cu istoria. Conexiunile cu trecutul, cultura și comunitatea sunt considerate surse de bunăstare în mai multe studii de specialitate. Ba chiar, un studiu din 2019 publicat de British Medical Journal arată că activitățile culturale contribuie la prelungirea vieții, iar rezultatele sunt vizbile și pentru persoanele care consumau produse artistice doar de 3 sau 4 ori într-un an.
Această ediție a proiectului este realizată în regim independent, fără sprijinul niciunui finanțator sau sponsor.
Comunicat de presă