Casa Tauffer

de | | < 1 Minute

Casa Tauffer

Casa Tauffer a fost ridicată la începutul secolului al XIX-lea de către arhitectul  Georg Winkler. Georg Winkler este cel care a făcut planurile inițiale ale Bisericii Reformate-Calvine din Orașul de Jos ( cunoscută și sub denumirea Biserica Reformată cu două turnuri), arhitectul fiind inspirat de modelul Marii Biserici din Debrețin, Ungaria.

La începutul secolului al XIX-lea, Casa Tauffer, de pe strada Vasile Goldiş, nr 2, se afla în proprietatea familiei de tapiţeri germani Tauffer, familie adusă la Sibiu de baronul Samuel von Brukenthal.

Tapiterii germani, originari din vestul Ungariei, au venit la Cluj în jurul anului 1790 în contextul în care capitala Marelui Principat al Transilvaniei se mutase din Sibiu la Cluj. Familia Tauffer s-a aflat sub protecţia baronului Gheorghe Banffy, guvernator al Transilvaniei.

În odăile clădirii s-a ținut primul salon literar de limbă germană din secolul al XIX-lea care devenit unul dintre cele mai frecventate saloane din Cluj. De asemene, în Casa Tauffer a locuit o vreme Ioan Piuariu Molnar, primul profesor român de la Colegiul Academic din Cluj.