Casa Hintz, clădirea ce adăpostește Muzeul Farmaciei, „păzită” de un grup de elevi

de | | 4 Minute

Casa Hintz, clădirea ce adăpostește Muzeul Farmaciei, „păzită” de un grup de elevi

La intersecția dintre str. Regele Ferdinand și Piața Unirii, zărim în fiecare zi pasajul și albul pereților ce anunță discret că aici se află Muzeul Farmaciei din Cluj. Un obiectiv turistic inedit în zona Transilvaniei și, probabil, unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din Cluj.

Clădirea ce adăpostește Colecția de Istorie a Farmaciei este știută sub numele de Casa Hintz (sau Casa Mauksch-Hintz) și este ea în sine un monument istoric arhitectural al Clujului. Poate prea puțin băgată în seamă, în graba noastră cotidiană, Casa Hintz e în mod cert un reper istoric al Clujului. Și am insista că e mai mult decât istorie. Optimiști fiind, credem că face parte din viitorul turistic și cultural al orașului.

Paznicii monumentelor istorice clujene sunt niște… elevi

Dată fiind situația incertă în care se află clădirea ce a adăpostit prima farmacie din Cluj (din anul 1573), orice noutate în legătură cu acest monument istoric ne atrage atenția.

Ne-am bucurat astfel când o mână de elevi de la Liceul Teoretic Bathory Istvan din Cluj ne-au anunțat cu bucurie că ei au „adoptat” Casa Hintz și că s-au ambiționat să atragă atenția publicului și comunității clujene asupra clădirii din centrul Clujului.

Inițiativa lor vine ca urmare a participării în cadrul unui concurs adresat elevilor din clasele VII – XII ce și-a propus tocmai acest lucru: să îi implice pe elevi în (re)descoperirea și promovarea unor monumente istorice ale Clujului. Echipa lor are în componență 11 persoane, elevi ai claselor a IX-a B și a IX-a C din cadrul Liceului Teoretic „Bathory Istvan” din Cluj. Este a doua ediție a concursului la care tinerii elevi participă, în 2016 luându-și „în pază” Biserica Reformată. Mentorului grupului de elevi ce și-au luat în grijă Casa Hintz este Vincze Csilla, prof. de Geografie.

Inițiativele paznicilor Casei Hintz

Alături de mentorul lor, elevii au inițiat mai multe demersuri de aducere în atenția publicului istoria și relevanța clădirii clujene. Pentru început, au creat o pagină de Facebook: Mauksch-Hintz House , unde relatează evoluția implicării lor în proiect. Apoi, au lansat un concurs de design de logo în cadrul școlii lor. Scopul era de a implica și mai mulți elevi în acest demers. Actualul logo al proiectului lor este compus din două logo-uri înscrise în concursul lor, realizate de elevi ai liceului.

Casa Hintz, clădirea ce adăpostește Muzeul Farmaciei (4)

În luna noiembrie, echipa de elevi organiza la Muzeul Farmaciei o săptămână dedicată muzicii, în speranța că va atrage zilnic publicul în incinta clădirii. Iar în decembrie, înainte de sărbători, au organizat activități speciale pentru clasa 0 și clasele I-IV cu tematică „farmaceutică”. La clasa 0 aveau loc activități de desen, iar alături de clasele I-IV, elevii au creat sticluțe de pus în brad, ce conțineau diverse „poțiuni” speciale și magice!

Casa Hintz, clădirea ce adăpostește Muzeul Farmaciei (3)

Cu totul deosebit a fost momentul în care elevii au modelat și printat 3D Casa Hintz! Puteți urmări aici filmarea: video print 3D.

Casa Hintz, clădirea ce adăpostește Muzeul Farmaciei (6)

Ce urmează? 

Luna martie aduce cu sine și finalul competiției. Între timp, echipa ce și-a luat în grijă Casa Hintz va mai organiza următoarele concursuri adresate colegilor lor (nu doar celor din Liceul Teoretic „Bathory Istvan”, ci și elevilor din alte școli clujene):

  • concurs despre istoria și locuitorii casei – adresat claselor V-VIII
  • concurs de desen – adresat claselor III-VI
  • concurs de compuneri – adresat claselor VII-XII

Recent, elevii au făcut o vizită mai pe îndelete în casa Hintz, nu doar în Muzeul Farmaciei, pentru a o cunoaște cu adevărat. Iar pentru finalul competiției, care se va desfășura la Opera Maghiară la finalul lunii martie, echipa ne promite un spectacol interesant, pornind de la textul rămas de la unul dintre farmaciștii casei, adresat fiului său (secolul XVIII). Așteptăm cu nerăbdare punerea în scenă! 🙂

Entuziaști, cei 11 elevi și-au propus să își facă inclusiv tricouri personalizate. În acest sens, dacă doriți să vă implicați ca sponsori oficiali – dați-ne un semn pe [email protected] .

Casa Hintz, clădirea ce adăpostește Muzeul Farmaciei (1)Cum ne salvăm patrimoniul, valorile, moștenirea istorică și culturală

O schimbare autentică pornește din educația noilor generații. Când tinerii sunt cei care le insuflă valori copiilor, te poți declara fericit. Implicarea elevilor în descoperirea monumentelor istorice, arhitecturale și culturale ale orașului nostru nu poate fi decât de bun augur. Punerea lor în valoare e o responsabilitate comună, care începe cu un moment de conștientizare a importanței lor.

Iar când copiii și tinerii sunt cei care trag acest semnal de alarmă și se implică activ în astfel de proiecte, direcția devine una bună…

Felicitări echipei de elevi de la Liceul Teoretic „Bathory Istvan”, dar și tuturor celorlalte echipe ce participă la concurs și devin străjeri de încredere ai patrimoniului clujean!

Iulia Marc, redactor Cluj.com