Casa Heltai

de | | 2 Minute

Casa Heltai

Casa Heltai (numită și Casa Bocskai), aflată în incinta vechii cetăți a Clujului, pe strada Matei Corvin nr.4, a aparținut autorului, editorului și tipografului Kaspar Helth (magh. Gaspar Heltai), de origine sas. Heltai Gaspar a fost un carturar care şi-a adus contribuţia la dezvoltarea culturală a oraşului. A studiat la Wittenberg , Germania si a infiintat prima tipografie a orasului, baia publica, moara – fabrica de hartie si prima fabrica de bere a urbei. A fost in acelasi timp preot, traducator, tipograf, editor, scriitor si om de afaceri.

casa heltai prima tipografie

Este considerat şi primul reformator religios al Clujului.. De numele lui se leaga inceputul popularizarii figurii regelui Matei Corvin.

Prima tipografie la Cluj, în Casa Heltai

Clădirea, numită şi Casa Tipografului, a fost ridicată în sec. al XV-lea de către familia Eppel. În anul 1544, intră în proprietatea tânărului Gaspar Heltai, în vârstă de 24 de ani. În anul 1550, în incinta casei, Gaspar Heltai a amenajat prima tipografie din Cluj, care a devenit în timp cea mai importantă tipografie din zona Transilvaniei.

În această casă, vede lumina zilei, în data de 1 ianuarie 1557, Ştefan (István) Bocskai, unul dintre cei mai mari principi ai Transilvaniei, şi singurul principe născut la Cluj. În prezent, într-una din sălile casei, se poate admira blazonul lui Ştefan Bocskai, realizat în anul 1606.

În decursul timpului, clădirea a aparţinut mai multor patricieni, apoi familiilor Teleki şi Bethlen. Sub clădire s-a descoperit un pasaj de trecere cu o înălţime de 1 metru şi o lungime de 3-4 metri, despre care se spune că ar fi servit drept refugiu.

Între anii 1870-1890, a devenit sediul poştei oraşului. Începând cu anul 2009, a devenit sediul central al Universităţii Sapientia, Universitatea Maghiară Ardeleană, universitate înfiinţată în anul 2000.

Sursa si fotografie:Wikipedia