Cartierul Gheorgheni Cluj

de | | 2 Minute

Cartierul Gheorgheni Cluj

Obisnuiti cu ideea ca o zona cu blocuri inseamna automat mult beton in jur, Cartierul Gheorgheni ne demonstreaza ca nu e asa. Cartierul Gheorgheni este apreciat ca fiind cel mai verde cartier al Clujului, fiind apreciat pentru parcurile sale, de mici si mari dimensiuni.

Situat in estul orasului, Cartierul Gheorgheni Cluj de astazi a fost construit in anii 60, conform unui plan urbanistic ce isi propunea sa ofere locuitorilor spatii verzi, zone de agrement, parcuri. Denumirea cartierului vine de la localitatea Gheorghieni, inspre care face legatura.

Cartierul Gheorgheni se intinde intre strazile Calea Turzii, Piata Baba Novac, Str. General Traian Mosoiu, Str. Nasaud, Str. Coastei si Str. Alexandru Vaida Voievod. In general predomina blocurile, de la 4 pana la 12 etaje, dar cartierul este renumit si ca fiind o zona buna de case.

Cea mai mare atractie a Cartierului Gheorgheni este probabil zona lacului.

Lacul din Gheorgheni are o vechime de aproape 600 de ani si era numit „Lacul fara fund”. Prima atestare a lacului dateaza din 1370, intr-un act al regelui Ungariei, Ludovic de Anjou, act care se pastreaza si astazi in arhivele orasului. In perioada medievala, lacul a fost transformat in pescarie, de unde locuitorii se aprovizionau cu peste, fiind o sursa importanta de hrana.

In anii ’70 a inceput procesul de transformare a lacului din Gheorgheni intr-o zona de agrement. Pentru sapaturi s-a adus o draga, care a ajuns in Cluj in doua saptamani, din cauza greutatii si dimensiunilor. Draga semana cu un vapor si de aici s-au nascut legendele „vaporului din Delta” pe lacul din Gheorgheni.

Dupa finalizarea constructiilor de amenajare, lacul din Gheorgheni a devenit o adevarata atractie de petrecere a timpului liber, unde locuitorii puteau sa se plimbe cu barca sau sa faca plimbari pe malul lacului. Sa speram ca de aceasta data proiectul chiar se va finaliza. Anul acesta, Primaria Municipiului Cluj-Napoca promite un proiect de amenajare a lacului, abandonat de multa vreme. Conform proiectului, lacul va deveni o zona dedicata sporturilor si de agrement.

In apropierea Cartierului Gheorgheni se afla livada Palocsay,

o minunata oaza de liniste si verdeata si mai ales o importanta livada de pomi fructiferi, care de cativa ani se afla in proces de retrocedare si care, din pacate, in prezent este a nimanui. De asemenea, in Gheorgheni, pe o suprafata de 9 hectare, se afla Parcul Detunata, un superb loc de recreere, renovat de cativa ani.

In ultimii ani, odata cu construirea Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor si a caminelor Economica I si II. Cartierul Gheorgheni beneficiaza de cel mai modern campus universitar din oras.

Din 2007, Cartierul Gheorgheni Cluj nu este doar un frumos cartier rezidential sau un modern campus universitar, ci si un important centru comercial, datorita complexului Iulius Mall. Pe langa aproximativ 200 de magazine, complexul comercial Iulius Mall cuprinde si o serie de restaurante, cafenele, cat si hypermarket-ul Auchan sau cinematograful Cinema City. La acestea se adauga si componenta business a complexului, cladirea avand o parte destinata birourilor unde functioneaza companii internationale importante.

Sursa foto: www.panoramio.com