Cartea și Radioul își dau întâlnire în Piața Unirii

de | | 3 Minute

Cartea și Radioul își dau întâlnire în Piața Unirii

Într-o epocă a imaginii, lăsăm tot mai puțin loc reflecției, ne punem tot mai puțin la treabă imaginația și gândirea…

Cu ocazia desfășurării Târgului Gaudeamus la Cluj-Napoca (20-24 aprilie 2016), am avut prilejul, sub vraja cuvintelor rostite de scriitorul Horia Bădescu, să ne imaginăm povestea unei întâlniri aparte în epoca aceasta alertă: întâlnirea dintre Carte și Radio.

Pornind de la întrebarea „De ce tocmai Radioul organizează un târg de carte?”, Horia Bădescu, scriitor și om de radio și televiziune, ne-a purtat într-o scurtă aventură, o poveste a similitudinilor și a valorilor de bază specifice pentru Carte și Radio: educație, instrucție, cultură și păstrarea vie a paradigmelor lingvistice și identitare.

Trăim într-o epocă alertă, în societăți construite cu precădere în jurul unui singur simț, cel al văzului. Este o epocă a imaginii, ne spune scriitorul Horia Bădescu, și, în timp ce nu putem ignora valoarea artistică a unei opere cinematografice, este greu să nu remarci că ți se oferă mereu viziunea altcuiva, în timp ce propria-ți minte rămâne pasivă. Viziunea regizorului de film, viziunea designer-ului grafic sau a ilustratorului. Viziunea comercianților. Imagini peste imagini, culori vii, lumi și personaje care ți se oferă de-a gata.

Consumatori de artă și cultură, rămânem totuși, în acest context, simpli consumatori. Alternativele există însă: Cartea și Radioul.

Amprenta vocală, ne atrage atenția scriitorul, este cea care, indiferent dacă suntem vii sau doar imprimați, are o valoare reală, materială. Utilizând vocea ca mijloc de comunicare a unui mesaj, radioul ne provoacă să ne imaginăm: personaje, situații, intrigi, întâmplări și contexte. Primim cuvintele, însă viziunea este a noastră, noi creăm imaginile cu o minte, de-acum, activă și implicată.

În mod similar, Cartea are același efect de activare a minții, a gândirii și a imaginației. Cuvintele înșirate pe paginile de hârtie vor prinde viață înăuntrul nostru, le vom îmbrăca în culori, în locuri, în fețe, în atitudini și trăiri intense.

Iată cum, de ne lăsăm purtați de cuvinte rostite la radio sau cuvinte înșirate pe hârtie, devenim din consumatori de artă -> participanți la procesul artistic, creatori de artă. Căci e o artă să îți poți imagina o lume creată de altcineva. Să creezi imagini pornind de la sunete și cuvinte.

Aventura care îi reunește pe acești doi piloni culturali, Cartea și Radioul, depășește sfera artei, având implicații sociale și educaționale deopotrivă. Horia Bădescu ne vorbește frumos, dar trist, despre limba română care „este în suferință”. Cartea, ne spune dânsul, a slujit dintotdeauna amprenta identitară a popoarelor. În tot acest entuziasm al unirii globale și al dorinței de întregire cu Lumea, îndemnul scriitorului este unul înțelept: să nu ne pierdem identitatea.

Poate, similar oricărei relații amoroase, trebuie să învățăm să fim împreună cu celălalt, fără a pierde ceea ce ne face unici. Limba vorbită de un popor, cuvintele folosite, gramatica și sintaxa ei, are influențe deosebite asupra gândirii, asupra percepției lumii înconjurătoare. Mai mult, ascultând pasiunea din glasul domnului Horia Bădescu, ne-am amintit de o carte citită (ascultată, de fapt) recent, o „geografie a fericirii”, în care autorul descoperea uimit faptul că unul dintre motivele pentru care islandezii, de exemplu, se enumeră printre cele mai fericite nații, este și iubirea pe care o au față de limba lor natală. Iubindu-ți limba, îndrăgești și cuvintele, ești mai dornic să te exprimi, să comunici cu ceilalți, să îți dai gândurilor o formă, să îți împărtășești experiențele cu ceilalți.

Iată, astfel, în ce context, Cartea și Radioul și-au dat întâlnire în Piața Unirii: rolul asumat de a ne provoca imaginația și gândirea, de a ne ajuta să depășim condiția de simpli consumatori de artă și cultură, de a ne ajuta să ne păstrăm identitatea, de a ne convinge să iubim Cuvintele și limba română.

Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca are loc în perioada 20-24 aprilie 2016, fiind deschis de miercuri până sâmbătă între orele 10.00 şi 20.00 şi duminică între orele 10.00 şi 15.00. Accesul este condiţionat doar de … dragostea de carte. Preşedintele de onoare al ediției din acest an este scriitorul Horia Bădescu.

Iulia Marc
Redactor Cluj.com

Târgul GAUDEAMUS