Roboții devin din ce în ce mai inteligenți iar acest fapt se datorează parțial unor răspunsuri simple la întrebări complexe din trecut, în domeniul software development-ului. Deoarece există o nevoie constantă pentru enterprise solutions, dat fiind faptul că interacțiunea umană într-o lume digitală se intensifică, tehnologia care poate diferenția oamenii de roboți devine tot mai complexă. Așa a luat naștere și tehnologia CAPTCHA.
Întrebarea de un milion de dolari
Iată o întrebare de un milion de dolari: Cum să creăm un test care să distingă oamenii de roboți? Mai mult, orice om trebuie să fie în stare să-l treacă și, chiar dacă niciun robot nu are voie să-l treacă, trebuie să fie capabil să-l verifice.
Aceasta a fost una dintre marile întrebări nerezolvate din anii 2000, când unul dintre principalii inovatori a fost Yahoo iar spammerii periclitau milioane de conturi.
Deci, cum diferențiezi oamenii de roboți? Mai ales în anii 2000. Răspunsul stătea în capacitatea oamenilor de recunoaștere optică a caracterelor. Pe scurt, identificarea literelor chiar și atunci când acestea sunt distorsionate.
CAPTCHA – ce înseamnă?
Chiar dacă există o dezbatere în curs cu privire la inventatorii acestei tehnologii, termenul CAPTCHA a apărut pentru prima dată în publicații în 2003 de Luis von Ahn și echipa sa.
Deci, ce înseamnă CAPTCHA? Este un acronim care înseamnă Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Practic, este un test Turing inversat.
De ce simțim că eșuăm de prea multe ori la acest test de bază?
Dacă testul a fost creat în așa fel încât orice om să fie în stare să-l treacă, indiferent de limbă, vârstă sau educație, de ce oamenii simt că este nevoie de prea multe încercări pentru a-l trece? Răspunsul este pentru că aceste teste devin din ce în ce mai grele. Pentru a înțelege de ce acestea devin din ce în ce mai grele, trebuie să înțelegem cum funcționează.
Cum funcționează CAPTCHA?
Totul a început cu o tehnologie simplă. Dezvoltatorii CAPTCHA au dat computerului un cod de litere, apoi l-au distorsionat astfel încât computerul să conecteze răspunsul corect cu imaginea, dar în același timp un alt computer să nu fie în stare. Aceasta era modalitatea prin care dezvoltatorii se asigurau că roboții nu înțeleg testul, dar pot totuși să îl verifice.
Cu toate acestea, pe măsură ce tot mai mulți oameni au început să utilizeze această tehnologie, datele introduse de oameni au ajutat computerele să devină din ce în ce mai inteligente. În timp, acest proces a dus la necesitatea ca dezvoltatorii de software să facă modificări constante pentru a putea diferenția oamenii de roboți.
De ce a fost nevoie de ReCAPTCHA?
Prin urmare, s-a lansat ReCAPTCHA, cu același mecanism, dar cu două cuvinte. Un cuvânt pentru ca roboții/computerele să poată identifica răspunsul corect iar celălalt cuvânt a fost extras în mod aleatoriu din articole și cărți vechi. Deoarece computerele nu înțelegeau al doilea cuvânt, l-au distribuit și altor oameni. Dacă răspunsurile coincideau, calculatoarele stabileau răspunsul drept corect. Și astfel computerele ajungeau să descifreze imaginile extrase aleatoriu. Mai mult, produsul secundar al acestui lucru a fost că o cantitate tot mai mare de articole și cărți au devenit digitalizate.
În 2009, produsul secundar a devenit principalul produs, deoarece Google a achiziționat ReCAPTCHA. Nu numai că a îmbunătățit abilitatea computerele de a citi, ci a și digitalizat cantități masive de conținut scris fizic. În consecință, au folosit această tehnologie pentru a preda computerelor nu doar cum să citească, ci și cum să recunoască imagini.
Teste actuale pentru a distinge oameni de computer
Acum, pe măsură ce o parte considerabilă din viața noastră s-a mutat online, există atât de multe date despre noi, care sunt în mod constant urmărite, încât computerele pot diferenția între alte computere și oameni doar analizând comportamentul. Prin urmare, limitele noastre dovedesc umanitatea noastră. De exemplu, faptul că oamenii nu pot tasta la fel de repede ca roboții, ne deosebește. Dar la fel ca la versiunile anterioare ale CAPTCHA, este doar o chestiune de timp până când computerele pot imita și comportamentul uman.
Dacă ești pasionat de tehnologie și de impactul pe care îl are asupra societății, fii parte a procesului găsind oportunitățile de carieră potrivite pentru tine.
Articol publicitar
Noutăți de la AROBS Transilvania Software » aici.