Cluj-Napoca este tot mai aproape de câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021! În urma evaluării celor 14 orașe candidate din România, juriul format din 10 experți europeni și doi specialiști din România, a decis că orașele Cluj-Napoca, Baia Mare, București și Timișoara sunt cele care vor merge în finala națională. Este o victorie binemeritată a Clujului și a celorlalte trei orașe ale căror dosare de candidatură au convins juriul.
Ce urmează?
Cele patru orașe finaliste vor avea timp la dispoziție ca până în vara 2016 să își finalizeze dosarele, aducându-le îmbunătățiri, iar juriul va evalua din nou cele patru orașe candidate în septembrie 2016.
Până la sfârșitul anului 2016 se va desemna orașul cel mai potrivit pentru a deține titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Titlul european va fi împărțit de către orașul câștigător din România cu un oraș din Grecia și cu un oraș dintr-una din țările aflate în proces de aderare la Uniunea Europeană.
După anul 2007, când titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost deținut de Sibiu, în 2021 este rândul unul alt oraș din România să se bucure de un astfel de statut. Anul 2015 este, de asemenea, special pentru acest proiect cultural, acesta celebrând 30 de ani de succes și obiective atinse. Inițiat în anul 1985, proiectul Capitalele Europene ale Culturii a devenit de-a lungul timpului unul dintre cele mai ambițioase și mai apreciate proiecte culturale din Europa.
Mai jos regăsiți comunicatul de presă transmis de echipa responsabilă de dosarul candidaturii orașului Cluj-Napoca:
Cluj-Napoca, Baia Mare, București și Timișoara merg în finala națională pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, au anunțat astăzi Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, și Steve Green, președintele juriului european care a evaluat orașele candidate.
În competiția internă au fost înscrise 14 orașe, între care și Cluj-Napoca. Cele patru finaliste au la dispoziție câteva luni pentru a pregăti o variantă îmbunătățită a dosarelor de candidatură și vor fi evaluate, în …cadrul unor vizite ale juriului, în toamna anului 2016. Câștigătorul va fi desemnat cel târziu la finalul anului viitor și va împărți titlul european cu un oraș din Grecia și cu unul din țările aflate în proces de aderare la Uniunea Europeană.
Felicitări orașelor intrate în finală. Însă în egală măsură merită felicitări și celelalte orașe care au luat parte la această competiție. Munca de pregătire a dosarelor de candidatură a produs deja efecte în toate aceste orașe. Poziționarea culturii în centrul preocupărilor administrațiilor, realizarea strategiilor culturale, precum și creșterea sprijinului financiar alocat acestui sector sunt doar câteva dintre efectele benefice. Dacă măcar o parte mică a fiecărui program cultural va fi implementată, atunci România va avea multe de câștigat în plan cultural, social și economic.
Mulțumim sutelor de clujeni care s-au implicat în pregătirea acestei candidaturi și operatorilor culturali (sectorul independent și instituții de cultură) care au pus umărul la elaborarea programului artistic. Mulțumim, de asemenea, administrației locale și județene pentru că au oferit sectorului cultural libertatea de a decide prioritățile culturale ale municipiului Cluj-Napoca, devenite parte a conținutului dosarului de candidatură. Mulțumim mediului universitar clujean pentru expertiza pusă la dispoziție și sprijinul necondiționat acordat pe parcursul acestui proces. Nu în ultimul rând, mulțumim sponsorilor, companii locale sau naționale, fără de care pregătirea candidaturii orașului nostru ar fi fost mult mai greu de realizat.
În acești cinci ani pe care i-am investit în proiect, am văzut multe colaborări culturale noi și multe idei care au prins contur în comunitatea noastră.