Călătorului îi stă bine în Cluj: cum să fii turist în propriul oraș?

de | | 4 Minute

Călătorului îi stă bine în Cluj: cum să fii turist în propriul oraș? 

Motto: Fă în această iarnă ceea ce nu ai făcut vara trecută.

?dipho_

O zi de vineri, în Cluj. Una din acele zile în care te gândești cu emoție la un weekend binemeritat. Frig. Nu unul siberian, dar totuși suficient de răcoare încât să  analizezi situația de două ori înainte de a ieși afară. Cu toate acestea, imboldul de a mă transforma într-un veritabil turist în orașul în care locuiesc a fost unul puternic. A mai cântărit greu în balanță și faptul că auzisem multe lucruri frumoase despre Cluj Guided Tours, despre tururile ghidate organizate de luni până duminică, pe timp de iarnă începând cu ora 11:00, iar pe vreme senină și caldă de la ora 18:00. Un al treilea motiv a fost acela că amânasem această ,,deplasare” de mult timp și am hotărât să fac numaidecât acest lucru.

Călătorului îi stă bine în Cluj: cum să fii turist în propriul oraș

Am pornit grăbit spre punctul de întâlnire din Piața Unirii, aflat în fața grupului statuar ,,Matia Corvin”.

Am cunoscut-o mai întâi pe Olivia – ghidul în devenire, apoi ni s-a alăturat Vali – ghidul jocial, a venit și Elena – un ghid novice dar bine pregătit, Loredana – ghidul cu idei – ne-a salutat prietenos de la distanță înainte de a ni se alătura, iar mai târziu, Călin – ghidul curios, în pauza de la serviciu, a hotărât să vină cu noi. Toți acești ghizi au făcut un cerc în jurul meu și în acel moment s-a produs revelația – în acea zi voi fi unicul lor turist. Știu însă că nu mereu se întâmplă așa: numărul turiștilor diferă de o zi la alta – sunt zile în care grupuri de 15 persoane parcurg traseul turistic, și sunt zile în care este doar un singur turist, așa cum s-a întâmplat și astăzi.

Călătorului îi stă bine în Cluj: cum să fii turist în propriul oraș
?Cluj Guided Tours, 4 decembrie 2017

Cum se desfășoară un tur ghidat?

După o scurtă introducere și prezentare a membrilor, Olivia – ghidul în devenire – ne-a îndemnat să facem câțiva pași spre situl arheologic din centrul Pieței. Așa începe un veritabil tur ghidat.
Ghidul ne-a expus prețioase informații despre perioada romană: fapte istorice și legende, apoi ne-am îndreptat agale spre strada Matei Corvin.

Călătorului îi stă bine în Cluj: cum să fii turist în propriul oraș

Au urmat câteva remarci despre dezvoltarea orașului în perioada medievală și astfel am ajuns în Piața Muzeului, unde am admirat Biserica Franciscană, Obeliscul  Carolina, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Pe parcursul întregului traseu mi s-au făcut utile recomandări în materie de pub-uri și alte localuri în care merită să ieși cu prietenii. Următoarea oprire a fost Casa Matia Corvin. În fața acestui obiectiv turistic am făcut câteva descoperiri remarcabile. Vă îndemn să le aflați și voi.

Călătorului îi stă bine în Cluj: cum să fii turist în propriul oraș

De aici, am revenit iarăși în Piața Unirii, de această dată în fața Bisericii Sfântul Mihail. Am admirat turnul gotic al bisericii, am povestit despre Palatul Bánffy și despre clădirile gemene de pe strada în oglindă, adică de pe Iuliu Maniu.

Călătorului îi stă bine în Cluj cum să fii turist în propriul oraș

A treia oprire a fost monumentul Memorandiștilor și Lupa Capitolina, de pe Bulevardul Eroilor. Coborând strada, ghidul Olivia ne-a prezentat succinte și utile informații despre Turnul Croitorilor iar ultima destinație a fost Piața Avram Iancu cu cele trei obiective – Teatrul Național ,,Lucian Blaga”, statuia lui Avram Iancu și Catedrala Mitropolitană ,, Adormirea Maicii Domnului”.

Călătorului îi stă bine în Cluj cum să fii turist în propriul oraș
La sfârșitul ghidajului membri echipei și-au exprimat cei cinci de ,,da” pentru Olivia, ceea ce înseamnă că este posibil să o întâlniți și voi la unul din tururile organizate de Asociația Cluj Guided Tours.

De ce să fii turist în propriul oraș?

Suntem adesea tentați să credem că știm cam tot despre orașul în care locuim, iar tururile ghidate prin Cluj se adresează exclusiv turiștilor. Acest fapt este însă departe de adevăr. Veți rămâne surprinși câte lucruri noi puteți afla despre oraș într-o oră și jumătate, cât durează turul. Vă lăsăm mai jos câteva argumente interesante și vă îndemnăm să mergeți cât mai curând la un tur ghidat în Cluj.

#1 Turul este gratuit. Poți recompensa ghidul pentru efortul depus doar dacă vrei.

#2 Traseul nu este lung, dar este cuprinzător și te ajută să înțelegi dezvoltarea orașului Cluj – Napoca în diferite etape istorice. Descoperi lucruri noi și interesante despre străzile, monumentele și clădirile pe care le vezi zilnic.

#3 Turul se desfășoară în limba engleză așa că, dacă vrei să-ți aduci un prieten din străinătate, ești bine-venit.

#4 Ghidajul îmbină istoria cu legende și curiozități. Mai mult, se organizează și tururi tematice astfel descoperi orașul dintr-o perspectivă inedită. Următoarele tururi tematice se vor fi despre iernile în Cluj și despre Clujul poveștilor de dragoste.

#5 Ghizii au o temeinică pregătire. Cei mai buni studenți de la specializarea Georgafie, studenți de la Istoria Artei, angajați curioși, altruiști și foarte bine documentați ne ajută să descoperim Clujul în fiecare zi, de fiecare dată altfel.

#6 Această activitate este deopotrivă una distractivă și educativă, adică o investiție valoroasă.

#7 Turul are o durată de timp rezonabilă. Dacă ești foarte curios, îl poți parcurge într-o pauză de masă. 🙂

#ViziteazăClujul