Cafeneaua pe întuneric, principala atracție în cadrul festivalului Miraje.
Peste 200 de tineri de la școlile speciale din șapte orașe din țară și școli de masa din Cluj-Napoca vor participa la cea de a IX-a ediție a Festivalului Cultural Miraje.
Timp de trei zile, în perioada 18-20 aprilie, Festivalul Cultural Miraje va fi gazda unor evenimente dedicate integrării în comunitate a tinerilor cu nevoi speciale. Pe lângă spectacolele de teatru, dans și muzică, Festivalul Cultural Miraje cuprinde și două evenimente speciale: Cafeneaua pe întuneric și un labirint senzorial în care participanții vor trebuie să treacă mai multe probe.
Directorul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, Ramona Mureșan, a declarat, în cadrul conferinței de presă organizată înainte de acest evenimnet, că festivalul Miraje încearcă să promoveze cultura și prietenia dincolo de problemele cu care se confruntă tinerii. „Festivalul cultural Miraje, Arta nu are limite, este festivalul nostru de suflet, un festival de mare anvergură care implică peste 200 de copii și tineri cu dizabilități și fără dizabilități, copii care vor urca pe scena Casei de Cultură a Studenților și vor performa în diferite scene de teatru și dans, un festival care înseamnă mult mai mult decât promovarea copiilor cu dizabilități, un festival care promovează asta și prietenia”, a declarat Ramona Mureșan.
Potrivit organizatorilor, în prima zi, pe data de 18 aprilie, va avea loc „Cafeneaua pe întuneric”, eveniment care va fi într-un cort amenajat pe Bulevardul Eroilor. Scopul acestui eveniment constă în conștientizarea provocării la care sunt supuse persoanele nevăzătoare și încercarea de a activa celelalte simțuri.
În ziua de 19 aprilie, pe scena Casei de Cultură a Studenților, tineri și copii de la aproximativ 15 școli și licee speciale din România își vor etala talentul în cadrul unor spectacole de dans și teatru. Seara de spectacole se va încheia cu un concert susținut de invitați speciali, printre aceștia fiind Genessis Dance Studio și Step Up. Interpretul de muzică populară Grigore Sâmboan, și trupa clujeană „Take Five” vor încheia seara.
Un alt eveniment interesant va vea loc în ultima zi a festivalului, pe data de 20 aprilie, atunci când participanții sunt provocați în cadrul unui labirint senzorial care va fi organizat la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere.
Tot atunci va fi organizată și o biblioteca vie câteva cărți vii vor încerca să inspire prin poveștile lor publicul larg și tinerii cu dizabilități aflați la început de drum. Prezenți vor fi profesori, scriitori, doctoranzi și studenți cu nevoi speciale. Bilbioteca Vie va avea loc miercuri, 20 aprilie, de la ora 16:00, la Galeria Casa Artelor (Bulevardul Eroilor, nr. 16).
Intrarea este liberă la toate evenimentele.
Festivalul Cultural Miraje a fost fondat în 2008 la inițiativa unor tineri de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca și a unor voluntari ai programului YouthBank Cluj, fiind sustinut de Lions Club Genesis. Începând cu ediția a III-a, festivalul s-a extins la nivel național.
Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com