Cafea Vietnameză la Cluj – savoare exotică în ritualul cotidian

de | | 4 Minute

O legătură specială s-a creat, de-a lungul timpului, între oameni și cafea. Ne îndrăgostim iar și iar de aroma ei, de cum ne activează și ne ancorează în prezent, de calmul indus de ritualul de preparare. O căutăm în diminețile încă încețoșate și amorțite, în după-amiezele din confortul căminului nostru sau alături de prieteni la o vorbă, două, trei. Învățăm treptat să distingem între o cafea și alta, să căutăm calitatea și gustul autentic.

În Cluj, ne putem bucura, de puțin timp, de o cafea cu adevărat unică: unicul importator la nivel național de cafea vietnameză a început să o distribuie în rândul consumatorilor și iubitorilor de cafea.

Ce e atât de special la cafeaua vietnameză? Trei lucruri o disting de ce se mai găsește pe piață: modul de preparare, modul de procesare și selecția boabelor.

Modul de preparare a cafelei vietnameze, un ritual iubit în Vietnam

Cafeaua a fost introdusă în Vietnam, pentru prima dată, în secolul al XIX-lea, de către coloniștii francezi. Între timp, a devenit o afacere de succes, încurajată de sol și condiții climatice. În momentul actual, Vietnamul este al doilea mare producător de cafea la nivel mondial (după Brazilia), ajungând la aproximativ 1 mililon de tone anual, și cel mai mare producător de cafea robustă din lume.

În România, precum și în alte peste 60 de țări în care este exportat, brandul Trung Nguyên este cel care încântă iubitorii de cafea. Acesta este și cel mai mare producător de cafea din Vietnam, recunoscut pentru grija excesivă pentru calitatea produselor și devenit o mândrie națională (este considerat cadou oficial în Vietnam), consumul de cafea devenind un obicei social național.

Modul de preparare al cafelei vietnameze păstrează toate uleiurile esențiale regăsite în boabele de cafea prăjite, păstrând toate aromele atât de apreciate ale acesteia. Este un mod de preparare ingenios, tradițional, păstrat încă din anii 1870!

Pașii necesari pentru prepararea corectă a cafelei vietnameze:
– filtrul Phin este așezat deasupra unui pahar în care s-a pus lapte condensat în prealabil
– se adaugă în filtru cafeaua măcinată
– apa fierbinte se toarnă în filtru peste cafea , astfel încât aceasta să se scurgă încet în ceașcă
– la final, cafeaua și laptele condensat se amestecă încet și cu grijă

Cafeaua vietnameză, cu un gust bogat, neted și dulceag, poate fi servită atât caldă, cât și rece: Cafe Sua Da. Aceasta din urmă se savurează într-un pahar înalt, adăugând gheață.

cafea vietnameza la cluj romania

Modul de procesare – mai costisitor, mai calitativ.

Cu o climă și un relief ce favorizează mai multe producții de cafea pe parcursul anului, Vietnamul permite dezvoltarea mai multor tipuri de boabe de cafea – Arabică, Robustă, Excelsa sau Catimor.

Boabele de cafea Trung Nguyên sunt procesate prin metoda uscată, o metodă mult mai costisitoare, dar care păstrează sâmburele și toată aroma cafelei, fără acea aciditate specifică metodei umede de procesare a cafelei (mult mai des folosită de alte branduri).

Cafeaua vietnameză este adesea asociată cu tipul de cafea zibeta (civet coffee): boabe de cafea consumate si digerate partial de o specie de animalute mici, de tip nevastuica. Acestea, spalate si uscate la soare dupa ce au fost eliminate de sistemul digestiv al animalelor, uimesc prin aroma bogata si aparte, absolut delicioasa. Acest lucru se datoreaza atat procesului de selectie natural al celor mai coapte fructe de cafea pe care il practica simpaticele animalute, cat si unor enzime provenite de la acestea.

Trung Nguyên a dezvoltat în mod exclusiv la nivel mondial un tratament enzimatic ce reproduce în laborator acest proces de ,,îmbălsămare” a boabelor de cafea cu enzime speciale, astfel că nu mai e necesar ca nevăstuicile să intermedieze acest proces.

cafea vietnameza la cluj romania

Selecția boabelor de cafea

O altă particularitate a cafelei vietnameze este strâns legată de modul de selecție a boabelor de cafea.
În mod normal, în interiorul fiecărui fruct de cafea se află două boabe (două semințe). Doar în cazul a 5% din recolta de fructe de cafea, se regăseste o boabă Culi (bob întreg), căci planta trebuie să depună mai mult efort în dezvoltarea acestui tip de bob de cafea, mult mai puternic și mai intens.

Cafeaua vietnameză adusă la Cluj și în România conține integral, deci 100% boabe Culi, procesate prin metoda uscată. Avem de-a face, așadar, cu un produs cu adevărat de calitate: o cafea desăvârșită.

Mai mult, toate produsele dețin un certificat Halal ce atestă calitatea lor conform standardelor musulmane.


cafea vietnameza la cluj romania

Un ritual cotidian, mai degrabă decât un obicei, simțim tot mai mult nevoia să explorăm și să ne retragem în mici oaze de relaxare. Ne place să savurăm cafeaua, nu să o facem să dispară din ceașcă. E acel moment al zilei pe care ni-l dedicăm și pe care-l vrem să fie doar al nostru. Iar calitatea începe să conteze și pentru noi.

Pornim, așadar, într-un fel de căutare a gustului autentic, a unui scurt ritual de preparare ce ne face complice la rezultatul final: o cafea unică, un gust rafinat și inedit…

cafea vietnameza la cluj romania