Verde pentru pietoni sau despre bunele maniere în trafic | #ClujulVăzutAltfel
Toamna are remarcabilul merit de a umple orașul: din cartierele periferice până în Piața Unirii, urbea se află într-un continuu și activ proces de transformare. ,,Cetatea urbană” devine o mare sferă de veselie, vacarm, emoție și alte trăiri provocate de endorfine sau cortizol. Citadinii devin mai grăbiți, cu multe treburi, neobosiți și mereu inventivi… în trafic.
Iarna aduce schimbarea: la rapidele schimbări de program ale elitei conducătoare reacționăm imediat și ieșim în stradă. Unii dintre noi pentru că au intoleranță la întârzierile și la scamele de pe sacourile celor mai egali dintre egali; alții pentru că au trecut pe lângă o mulțime de oameni și au aderat imediat la ideile grupului; câțiva au dorit să iasă cu prietenii în oraș și întrucât cei vizați erau în mijlocul pieței cu pancarte și fulare groase la gât, s-au alipit grupului cu fulare, adaptându-se în limita posibilităților la contextul general cu o sesiune generoasă de ironii și veselie.
Primăvara aduce frumusețe! Flori parfumate, sporadice și simțitoare scumpiri, o bine-venită seninătate și colorare a clădirilor, a parcurilor, a străzilor. Primăvara ne eliberăm de stresul acumulat în perioada iernii la o partidă de alergat prin Parcul Central sau Iulius Parc, la o Mare și binemeritată Hămăceală, la ieșirile pe tarase deszăpezite.
Vara, citadinii intră în vacanță. Pentru o scurtă perioadă de o lună, orașul se aerisește apoi se umple iar de multă lume venită din cele patru zări pentru distracție bună, multă și pe bani puțini. În anotimpul estival, cizmele sunt cele mai căutate produse pe piața locală, se fac cele mai exacte prognoze meteo, se stă și ziua și noaptea în parc la iarbă verde, se închiriază apartamente la cele mai bune prețuri și se gândesc cele mai eficiente strategii pe termen mediu și lung pentru creșterea afacerilor.
Un pieton pe străzile Clujului
Oricât de multe trăiri adunăm pe parcursul unui an, oricât de multe transformări suferă orașul, există, totuși, o constantă în această relație – pietonii. Cred că nu ar fi nicio exagerare dacă am spune că fiecare locuitor al orașului Cluj a fost măcar o dată în viața lui în această postură. În funcție de perioada în care s-a întâmplat acest eveniment, experiența a fost diferită. E firesc.
Ce presupune acest rol acum, în Cluj? Calitatea de pieton în orașul nostru reprezintă o provocare. Uneori ușoară, alteori nu. Pe strada Clinicilor, pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu, Mărginașă, pe strada Iuliu Maniu, I.C.Brăteanu, Mihail Kogălniceanu, sau pe orice străduță lăturalnică, mașinile parcate pe trotuare trezesc cele mai grozave antipatii la adresa șoferilor.
Sunt, bineînțeles, șoferi care doresc cu ardoare să-și lase mașina chiar la ușa locației în care intră, însă, de cele mai multe ori, mașinile sunt adăpostite pe locul rezervat în exclusivitate participanților la traficul pe două picioare din lipsă de alternative.
O soluție rapidă
Dar pentru că adevărul are mereu două fețe, cum rămâne cu mămicile care se plimbă cu cărucioare, cu deținătorii de trotinete, cu împătimiții de plimbări cu rolele, cu skateboard-ul, cu copiii? Care ar trebui să fie alternativa lor? Din supărare mare se lasă mesaje emoționale pe parbrizurile mașinilor sau se procedează mai dur, în funcție de firea omului și de natura necazului, se merge pe locul dedicat în exclusivitate mașinilor, și se refulează nemulțumiri.
Toamnă, iarnă, primăvară, vară…
Un nou anotimp va anima din nou orașul și-l va îmbogăți cu tinerețe dar și cu aglomerație. Bătălia pentru locurile de parcare va fi una crâncenă, nu doar în zona centrală, ci și în cartiere. Șoferii se vor simți binecuvântați atunci când găsesc în fața blocului un loc de parcare liber, studenții se vor agita, cu energia specifică tinereții, să identifice cel mai potrivit loc pentru mașina personală sau cea a părinților, poliția va împărți amenzi, pietonii își vor ține respirația pentru că între gard și mașina parcată pe trotuar este un spațiu de doar 30 de centimetri.
Vrem soluții! Le căutăm mereu, cu îndârjire, curaj și, uneori, cu disperare. Rezolvări sunt: unele se vor materializa într-un timp scurt, altele în durate lungi pentru că mentalitățile și obiceiurile se schimbă lent.
Să vedem ce putem face?
Poate să evităm să ne aducem mașina, dacă o folosim doar ocazional, sau poate să avem grijă unde parcăm, sau poate să folosim mai des mijloacele de transport în comun, sau poate să ne trezim dis-de-dimineață, să ne acoperim cu o pelerină colorată, dacă plouă, și să parcurgem pe jos distanța până la locul de muncă sau până la facultate, sau poate să fim mai atenți cu și la șoferi și, desigur, să aerisim orașul de obiceiuri care nu ne aduc niciun beneficiu.
Pentru o toamnă liniștită se recomandă folosirea generoasă a răbdării, a toleranței și a prudenței.
Articol scris de Veronica Onea, redactor Cluj.com
Imagini: loris_dream, Petric Victor, dumitruraulv