Cum știi dacă bucșele și cureaua de transmisie sunt deteriorate?

de | | 2 Minute

Când e cazul să înlocuiești bucșele sau cureaua de transmisie a mașinii tale?

Cureaua de transmisie și bucșele sunt două componente extrem de importante ale unei mașini. Atunci când acestea prezintă semne de deteriorare, mașina nu mai poate funcționa în mod optim. Este foarte important să analizăm cu atenție orice semnal care sugerează că ar fi ceva neregulă cu aceste două componente.

În cele ce urmează, află care sunt semnele unei curele de transmisie defecte sau ale bucșelor uzate și când e timpul să le înlocuim.

Schimbarea unei curele de transmisie

Cureaua de transmisie este cea care pune în mișcare mai multe componente ale unei mașini, cum ar fi pompa de apă, pompa de servodirecție, alternatorul ș.a.m.d. Cel mai des, mașinile au în componență două astfel de curele.

Aceasta este fabricată dintr-un material rezistent, pe bază de cauciuc. Există o serie de factori care contribuie la deteriorarea unei curele de transmisie. Printre aceștia se numără: apa, murdăria de pe șosea, căldura excesivă sau scurgerea de ulei.

În cazul unei curele uzate, mașina ne va oferi câteva semnale prin care să ne sugereze că e momentul să o schimbăm. O parte din ele pot fi observate chiar și cu ochiul liber, spre exemplu: tăieturi, fisuri sau bucăți lipsă. Totodată, dacă auzim pe vreme ploioasă un chițăit, e momentul să ne ocupăm de înlocuirea acestei curele.

Schimbarea bucșelor

Rolul unei bucse este de a absorbi din șocul turbulențelor atunci când mașina este condusă. Acestea sunt pentru un autovehicul cum sunt cartilajele pentru corpul uman. Niște bucșe uzate vor face mașina mai greu de condus, motiv pentru care este recomandat ca acestea să fie schimbate încă de la primele semne de uzură.

Asemenea ca și în cazul curelelor de transmisie, putem observa din timp anumite aspecte care ne sugerează că este necesară înlocuirea unei sau a mai multor bucșe. Iată o scurtă listă:

  • mașina scoate un zdrăngănit atunci când este condusă pe un drum cu pietriș;
  • se aude un zgomot neplăcut la frânare;
  • autovehicului pare că se conduce mai greu;
  • se simte un tremurat în partea din față a mașinii.

Acordă mai multă atenție semnalelor oferite de mașina ta. Aceasta te poate anunța din timp când are nevoie de anumite îmbunătățiri și rezolvând problemele cât încă sunt minore, le vei evita cu succes pe cele mai mari și mai costisitoare.


Articol publicitar