Brand de microregiune în județul Cluj – dezvoltare pentru localitățile clujene

de | | 2 Minute

Un brand de microregiune va fi dezvoltat în județul Cluj

Recent, o echipă de oameni a întreprins un proiect de brand de microregiune în județul Cluj, primul de acest fel din județ. Acesta are scopul atât de a promova, dar și de a crea activități, evenimente și mărci de produs locale. Este un proiect ambițios, dar care poate aduce rezultate semnificative.

Acest brand de microregiune vizează teritoriul a 12 comune aflate în zona de la nord de Cluj-Napoca. Este vorba despre comunele Aluniș, Apahida, Bobâlna, Bonțida, Borșa, Cornești, Dăbâca, Iclod, Jucu, Mintiu Gherlii, Sic și Vultureni. Aria reprezintă teritoriul acoperit de structura de dezvoltare locală GAL Someș Transilvan. Această zonă este cunoscută, în special, pentru castelul Banffy și festivalul Electric Castle. Însă se urmărește aducerea unei noi fețe pentru aceste localități, care să fie recunoscută chiar la nivel național.

Brand de microregiune teritoriu
Harta cu microregiunea ce va cuprinde brandul

Microregiunea ce este luată în vizor pentru acest proiect de brand are, bineînțeles, o sumedenie de lucruri cu care să se mândrească. Fie că vorbim despre locuințele unor familii nobiliare, case din piatră vulcanică, pajiști unice, stufărișuri ca o mică deltă transilvăneană, organizații ce promovează portul și dansul popular sau mici întreprinzători cu idei îndrăznețe, acest brand de microregiune are foarte multe posibilități de dezvoltare. Este, de asemenea, prima microregiune din Cluj care beneficiază de un astfel de proiect.

Inițiatorii acestui brand de microregiune au declarat:

”Ne-am dat seama că facem cel puțin la fel de multă dezvoltare regională cât și branding. Suntem un fel de oameni de marketing în bocanci. Am lăsat mai la final partea creativă a procesului de branding: strategia, numele, sloganul, logo-ul. Dar e o etapă pe care nu o neglijăm deloc. Ne uităm la trecutul și mai ales la viitorul zonei, la ce avem special aici dar și cum apropierea de Cluj-Napoca și dezvoltarea acestui municipiu influențează totul.”
Prin acest brand, se urmărește aducerea unui impact în localitate, precum și promovarea producătorilor locali. Astfel, organizatorii au discutat cu mai multe persoane din domeniul administrativ, comercial sau universitar pentru strategii și sprijin de dezvoltare. Se vrea impunerea acestui brand și convingerea câtor mai mulți oameni de a i se alătura.

Numele acestei inițiative este „Plaiuri Noi”. Însă organizatorii susțin că este doar un nume temporar, până când acest brand de microregiune se va concretiza. Acesta este și numele paginii de Facebook al brandului, unde se postează actualizări despre acesta.

Proiectul este  finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Implementarea acestuia durează 11 luni, așa că se va definitivat pe la sfârșitul verii. Drept urmare, această microregiune din partea de nord va avea o identitate proprie, care va fi cunoscută tuturor și prin care se va putea promova această serie de localități clujene, care ascund o sumedenie de comori.