Bolile de inimă la copii: când este nevoie de o vizită la un cardiolog pediatru?

de | | 2 Minute

Bolile de inimă la copii: când este nevoie de o vizită la un cardiolog pediatru?

Bolile de inimă sunt oricum periculoase atunci când îi vizează pe adulți, dar când este vorba de copii lucrurile sunt și mai dificil de gestionat. Există numeroase probleme pe care le pot avea copiii atunci când vine vorba de sănătatea inimii, de la afecțiunile cardiace congenitale la infecțiile virale care afectează inima sau bolile cardiovasculare dobândite mai târziu în copilărie. Care sunt principalele boli care afectează sănătatea inimii copiilor și care sunt simptomele aferente acestora vei afla din acest articol.

Simptome care pot indica nevoia de o vizită la un cardiolog pediatru

Există câteva semne care arată că este nevoie să mergi cu copilul la un medic specialist cardiolog pentru a verifica starea de sănătate a inimii sale. Printre acestea se numără apariția unor simptome cardiace sau respiratorii – dificultăți de respirație, senzația de lipsă de aer, oboseala excesivă, palpitațiile și durerile în piept, starea de leșin.

Totodată, la un medic specialist cardiolog este recomandat să mergi și dacă există antecedente familiale de boli de inimă, dacă există anumite tulburări de ritm cardiac sau dacă copilul are o malformație congenitală a inimii. Este importantă evaluarea constantă și monitorizarea de un medic specialist a copiilor care prezintă oricare dintre aceste simptome.

Bolile cardiace congenitale

Cele mai frecvente afecțiuni depistate de un cardiolog pediatru se referă la bolile cardiace congenitale. Acestea sunt prezente încă de la naștere, iar printre tulburările asociate se numără: tulburările valvei cardiace, tulburările care implică găuri în inimă, tetralogia Fallot. Oricare dintre acestea poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății copiilor, iar tratarea acestora se realizează, de regulă, chirurgical, pe bază de tratamente medicamentoase, dar și prin transplanturi de inimă. Există situații în care copiii care suferă de boli cardiace congenitale au nevoie de urmărire și tratament pe tot parcursul vieții.

Ateroscleroza

O altă afecțiune a inimii întâlnită de medicii specializați în cardiologie pediatrică este ateroscleroza. Aceasta se referă la acumularea de plăci umplute cu grăsimi și colesterol în artere. Pe măsură ce această acumulare de grăsimi crește, arterele se rigidizează și se îngustează, ceea ce duce la formarea unor cheaguri de sânge și atacuri de cord.

Obezitatea, diabetul sau hipertensiunea arterială sunt principalele cauze care duc la apariția acestei afecțiuni în cazul copiilor sau adolescenților. În cazul unui istoric familial cu boli de inimă sau diabet zaharat, dar și când este vorba de supraponderabilitate sau obezitate, medicii recomandă screeningul pentru colesterol ridicat și hipertensiune arterială.

Aritmiile

Cu aritmiile se pot confrunta și copiii, iar dintre tipurile de aritmii întâlnite se numără frecvența cardiacă rapidă, ritmul cardiac lent, sindromul Q-T lung sau sindromul Wolff-Parkinson-White.

Printre simptomele care pot indica prezența acestei afecțiuni se numără stările de extenuare, amețeala și stările de leșin.