Biserica Bob, cea mai veche biserica romaneasca din „orasul comoara”

de | | 2 Minute

Biserica Bob, cea mai veche biserică românească din „orașul comoară”

Biserica Bob, cu hramul Învierea Domnului, este prima biserica greco-catolica construita in Cluj si cea mai veche biserică românească din oraş. A fost construită în stil baroc în perioada 1801-1803, după planurile arhitectului Leder Jozsef, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai arhitecturii barocului târziu din Cluj, şi din Transilvania.

Istoria bisericii începe în anul 1798, când din însărcinarea episcopului Ioan Bob secretarul Guberniului Transilvaniei Mihail Oros a cumpărat o parcelă în strada Cărbunelui, iar apoi în anii următori parohia greco catolică cumpără şi parcelele vecine în vederea construirii unei biserici.

Zidurile bisericii au fost ridicate pe parcursul anului 1800 cu sprijinul episcopului şi prin supravegherea funcţionarului amintit, dar fără o autorizaţie a autorităţilor, clădirea fiind declarată iniţial ca magazin de cereale. În acea epocă, Cluj-Napoca era un oraş locuit de saşi şi de maghiari, iar românii nu aveau dreptul să îşi ridice lăcaşe de cult în incinta vechii cetăţi. Ridicarea bisericii româneşti a fost privită cu ostilitate de către autorităţile oraşului, însă lăcaşul de cult a continuat să existe datorită intervenţiilor lui Mihail Oros

bob ok

Lăcaşul poartă numele ctitorului, episcopului Ioan Bob, ajuns episcop greco-catolic al Blajului, acesta suportand toata cheltuiala care a fost cu ridicată bisericii. Se pare că aurirea altarului a costat 240 de florini, ceea ce arată cheltuielile imense făcute pentru această biserică. Numai zidirea bisericii a costat 4.828 de florini şi doua buţi de vin, după cum reiese din corespondenţa intensă purtata între Mihail Oros şi Ioan Bob. Cheltuielile au fost sporite de incendiul care a distrus o parte din centrul municipiului în anul 1801 şi care a afectat şi construcţia lăcaşului de cult.

Veronica Micle, cununată în Biserica „Învierea Domnului”

veronica ok

Lăcașul este cunoscut și pentru faptul că aici a avut loc în anul 1864 cununia dintre Veronica Micle și profesorul Ștefan Micle, viitorul rector al Universității din Iași. Biserica a suferit de-a lungul timpului mai multe ori restaurari. Dintre acestea cea mai importantă a fost cea din 1906, când a fost demolată bolta surpată a naosului, şi în locul său s-a construit o nou boltă cu structură rabitz, cu această ocazie pierzându-se şi pictura murală originală a acestor suprafeţe. O altă intervenţie din acest an a fost schimbarea şindrilei de pe acoperişul bisericii cu ţigle solzi, iar coiful turnului a fost acoperit cu tablă. După cel de al doilea război mondial, clădirea bisericii a fost repictată şi resfinţită de către primul cardinal roman, episcopul Iuliu Hossu.

În anul 1948, Biserica Bob a fost confiscată de autorităţile statului roman şi dată în administrarea ortodocşilor, în timp ce Biserica greco-catolică, a fost desfiinţată. După căderea regimului comunist, lăcaşul de cult a fost restituit de buna-voie greco-catolicilor, după ce în anul 1981 fusese restaurat de ortodocşi.

Sursa: Wikipedia

Contact

Strada: Ioan Bob, nr. 5

Telefon: 0264 424 892