Festivalul Enescu ajunge la Cluj în acest an | Program & Bilete

de | | 4 Minute

Festivalul Enescu ajunge la Cluj în acest an. Biletele au fost deja puse în vânzare!

În acest an, Festivalul Enescu ajunge la Cluj! Astfel, clujenii vor avea ocazia să participe, în premieră, la recitaluri speciale susținute de nume mari ale muzicii clasice. Festivalul Internațional George Enescu se află la cea de-a 24-a ediție (31 august – 22 septembrie), iar cu această ocazie 6 recitaluri și concerte vor avea loc la Cluj, mai exact la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” și la Auditorium Maximum, în perioada 4 – 14 septembrie 2019.

Printre cei mai apreciați artiști din lumea muzicii clasice vor susține recitaluri deosebite: va fi prezentă la Cluj, așadar, „ultima mare doamnă a școlii ruse” – pianista Elisabeth Leonskaja, precum și celebrul pianist și compozitor japonez nevăzător din naștere, Nobuyuki Tsujii, care impresionează cu tehnica sa la pian. Totodată, publicul clujean va avea ocazia să ia parte la recitalurile unor tinere talente, reprezentanți de seamă ai generației de azi: îndrăgitul violonist David Grimal, pianistul canadian Charles Hamelin, apreciat pentru stilistica și maturitatea muzicală, câștigător a numeroase premii internaționale, grupul Monte Piano Trio, recunoscut pentru energia pe care o transmite  spectatorilor, precum și violonistul chinez Ziyu He, unul dintre cei mai tineri artiști care au fost invitați să cânte alături de Orchestra Filarmonicii din Viena.

Biletele au fost deja puse în vânzare vineri, 31 mai, iar până pe 21 iunie 2019, cei care își achiziționează bilete se vor bucura de prețuri speciale (pre-sale). Acestea pot fi achiziționate online de pe platformele: Iabilet.ro sau Eventim.ro. De asemenea, biletele se găsesc și în format fizic în rețelele de magazine partenere: Flanco, Diverta, Cărturești, Humanitas, Orange, Vodafone, Germanos, OMV. Sunt disponibile și abonamente care asigură acces la toate cele 6 evenimente muzicale.

Bilete Festivalul Enescu

Program Festivalul Enescu la Cluj

Recital pian – Charles Hamelin – 4 septembrie, Sala AMGD

Tânărul pianist canadian Charles Hamelin are deja la activ numeroase premii internaționale și este invitat să cânte pe scene importante ale muzicii din Londra, Lyon, Münich, Paris, Varșovia, dar și în Japonia. Este considerat unul dintre vârfurile generației sale. În prezent, lucrează în mod
constant cu pianistul Jean Saulnier. Primul său album solo, cu lucrările târzii ale lui Chopin, a fost lansat în 2015, urmat de cel de-al doilea album cu lucrările lui Chopin, Beethoven și Enescu, în 2016. L-a descoperit pe Enescu în 2014, în cadrul unui Festival de Cameră din Danemarca, declarând că atunci a descoperit o abordare cu totul diferită în ceea ce privește muzica.

Festivalul Enescu Cluj

Recital Monte Piano Trio – 5 septembrie, Sala AMGD

Trio-ul Monte Piano este format din doi italieni și o româncă: Francesco Sica (vioară), Claude Frochaux (violoncel) și Irina Botan (pian). Presa internatională îi recomandă drept un trio ce știe să redea calitatea nobilă a sunetului, capabil să creeze contraste extraordinare. Extrem de apreciați, cei trei muzicieni sunt invitați și au susținut concerte în spații importante ca Berliner Philharmonie, Laeiszhalle Hamburg, Alte Oper Frankfurt, Wigmore Hall, Royal Festival Hall și Covent Garden din Londra, Daning Theater din Shanghai și Ateneul Român. Sunt fondatori și ocupă funcția de director artistic al festivalului anual Kammermusikfest Sylt din Germania și apar pe coloana sonoră a filmului documentar Maestro, producție ce explorează viața muzicienilor prin ochii lui Paavo Järvi.

Festivalul Enescu Cluj

Recital vioară – Ziyu He – 8 septembrie, Sala AMGD

Ziyu He este un violonist chinez, recunoscut la nivel mondial odată cu câștigarea Concursului Internațional „Menuhin” din Londra, în 2017. Grație măiestriei și potențialului său artistic, a devenit unul dintre cei mai tineri artiști invitați să cânte alături de Orchestra Filarmonicii din Viena. La doar 15 ani a participat ca reprezentant al Austriei la Concursul Eurovision pentru tineri muzicieni din Koln, difuzat în toată lumea, la care a primit premiul I.

Festivalul Enescu Cluj

Recital vioară – David Grimal – 9 septembrie, Sala AMGD

Are o carieră internaţională de violonist solo, de-a lungul căreia a susţinut concerte în ultimii 20 de ani pe principalele scene de muzică clasică ale lumii şi cu orchestre prestigioase. Mai mulți compozitori cunoscuți i-au dedicat piese, pentru că are un stil aparte și abordează repertorii grele. Predă cursuri de măiestrie în mai multe țări, colaborează cu dirijori celebri și se implică activ în viața socială, prin diverse proiecte muzicale.

Festivalul Enescu Cluj

Recital pian – Elisabeth Leonskaja – 10 septembrie, Sala Auditorium Maximum

Una dintre marile pianiste ale timpurilor noastre, Elisabeth Leonskaja este o prezență cunoscută publicului bucureștean, însă la Sibiu vine pentru prima dată. „Cu Concursul Enescu a început cariera mea”, avea să declare în mai multe interviuri, concurs pe care l-a câștigat când era studentă. Este considerată „ultima mare doamnă a școlii ruse” și a fost apropiata legendarului Sviatoslav Richter, alături de care a și cântat. Cu o carieră impresionantă, cu premii și concerte în întreaga lume, este renumită pentru rigoarea interpretării și pentru franchețea ei.

Festivalul Enescu Cluj

Recital pian – Nobuyuki Tsujii – 14 septembrie, Sala Auditorium Maximum

Pianist și compozitor, Nobuyuki Tsujii este nevăzător din naștere. Devenit un simbol în țara sa, Japonia, Nobuyuki Tsujii a câștigat rapid notoritetate în întreaga lume, datorită talentului său muzical și a tehnicilor unice de învățare a muzicii și de a o interpreta alături de renumite orchestre. The Observer îl descrie drept „definiția virtuozității”. Nobuyuki Tsujii spune că pianul este o extensie a corpului său.

Festivalul Enescu Cluj

Festivalul Enescu la Cluj-Napoca este un proiect cofinanțat de Primăria Cluj-Napoca și AFCN.