Biblioteca Județeană Cluj este o amintire vie clujeană
Clujul se poate mândri cu un excelent centru de cultură și de cunoaștere: Biblioteca Județeană Cluj. Un spațiu în care clujenii de toate vârstele, de la mic la mare, își pot găsi un adevărat refugiu sau pot (re)descoperi bucuria lecturii, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” ne permite să ne conectăm la viața culturală a Clujului. Drept urmare, se cuvine și să cunoaștem istoria acestui loc încărcat de cunoaștere și amintiri.
Foto sus: Sebastian
Istoricul Bibliotecii
De-a lungul timpului, Biblioteca Județeană Cluj a funcționat în diferite locuri și sub diferite denumiri. Când a fost înființată, în anul 1921, aceasta a fost cunoscută sub numele de Biblioteca Populară, din cadrul Universității „Regele Ferdinand I” (actuala Universitate „Babeș-Bolyai”).
Mai apoi, după ce universitatea de care ținea biblioteca s-a desființat, aceasta s-a transformat în Biblioteca Consiliului Județean al Sindicatelor în anul 1949. Sediul acesteia se afla pe strada Emile Zola, numărul 1.
Universitatea Regele Ferdinand, de care a aparținut biblioteca la înființare (sursă: Biblioteca Academiei Române)
Tot în 1949, biblioteca va deveni Biblioteca Populară a Municipiului Cluj. Aceasta se afla în Piața Libertății, numărul 2. Cu toate acestea, biblioteca va mai trece prin niște schimbări și mutări. Așadar, la nu mult timp după, în anul 1950, aceasta va deveni Biblioteca Centrală Regională. Aceasta se afla în Piața Malinovsky, numărul 5 (actuala Piață Avram Iancu) și în Piața Ștefan cel Mare, numărul 1. Mai apoi, din 1963 instituția a devenit Biblioteca Municipală și Bibliotecă Județeană. Sediul acesteia se afla în Piața Ștefan cel Mare, numărul 1, în Palatul Culturii (fostul Palat al Justiției).
În anul 1992, biblioteca a primit numele de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, după îndrăgitul poet care a avut un impact major asupra culturii clujene. Instituția poartă acest nume și în prezent.
Biblioteca Județeană Cluj în zilele noastre
Biblioteca Județeană Cluj este una dintre cele mai mari și mai consistente biblioteci din țară. Aceasta este împărțită pe mai multe secțiuni și filiale:
- Secția pentru copii
- Secția de împrumuturi pentru adulți
- Sala de referințe
- Săli de lectură
- Secția de artă
- Referințe și bibliografii
- Filiala „Traian Brad”
- Filiala Zorilor
- Filiala Kogălniceanu
- Filiala Bibliosan
- Colecții speciale
- Serviciul de bibliotecă mobilă
- American Corner Cluj-Napoca
- Le Coin de la Francophonie
Oamenii pot veni aici pentru a se delecta cu o carte bună, pentru a găsi informații necesare sau pentru a naviga pe Internet. De asemenea, biblioteca devine în mod obișnuit gazdă primitoare sau inițiază diferite proiecte și acțiuni cu caracter cultural. Dintre acestea amintim Europeana Awareness, Citesc o carte împreună cu copilul meu, Bătălia cărților și Istoria locală @ biblioteca ta publică. Prin acestea, se urmărește promovarea lecturii și a cărților în rândul publicului larg.
O mică parte din colecția bibliotecii (sursă: Biblioteca Județeană Cluj)
Biblioteca Județeană Cluj este, așadar, un spațiu de lectură ideal pentru toată lumea. Fie că ești clujean sau tocmai ai început să descoperi orașul-comoară, această prestigioasă bibliotecă, ce și-a deschis rafturile cu izvoare ale cunoașterii de mai bine de un veac, te așteaptă să îi descoperi tainele…